Marktoverzicht: Solvay kan niet overtuigen
Solvay struikelt over matige kwartaalresultaten.
De markten wachten de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen af. Beleggers rekenen op een overwinning van Hillary Clinton, maar sluiten winst voor Donald Trump zeker niet uit. Nadat ze bijna een hele dag licht in het verlies stonden, persten de Europese beurzen er toch een eindspurtje uit, en namen zo een klein voorschot op een overwinning van Clinton.
De Bel-20 sloot af met een winst van 0,33 procent. Beleggers imiteren Alexander Van Damme, die voor 104 miljoen euro aandelen van AB InBev bij heeft gekocht en stuurden het aandeel 1,57 procent hoger.
Solvay (-2,2%) struikelde over matige kwartaalresultaten. De recurrente bedrijfscashflow steeg weliswaar met 6 procent, maar de omzet daalde met 8 procent onverwachts hard. Ook in het eerste en het tweede kwartaal combineerde het chemiebedrijf een stijgende winst met een dalende verkoop. De hogere marges zijn dus volledig te danken aan kostenbesparingen, maar een deel van die besparingen is niet voor herhaling vatbaar.
De omzetdaling zette door in alle afdelingen, maar opvallend is vooral de lagere verkoop in de divisies die Solvay onlangs nog bewierookte als de groeimotoren voor de toekomst. Vooral in de divisie Advanced materials, een groeimotor die voor 41 procent van de bedrijfscashflow zorgt, was de omzetdaling met 8 procent ontgoochelend. Die afdeling levert speciale materialen voor smartphones en composietmaterialen voor vliegtuigen, maar de verkoop van smartphones hapert, terwijl de stijging van de vraag naar composietmaterialen voor de nieuwe generatie vliegtuigen de dalende verkoop van materialen voor de oudere generaties nog niet kan goedmaken. De vruchten van de dure overname van Cytec, dat is gespecialiseerd in die composietmaterialen, laten dus nog even op zich wachten.
De divisie Advanced formulations leed onder de dalende vraag uit de schalie- en olie-industrie, met een omzetdaling van 9 procent. De meer cyclische afdelingen, Performance chemicals en Functional polymers, hielden beter stand. Voor dit vierde kwartaal belooft Solvay beterschap. De bedrijfscashflow zou met 10 procent groeien, zodat de kasstroom over heel 2016 met 7 à 8 procent zou toenemen.
Hamon (-2,31%), een Waalse producent van koeltorens, warmtewisselaars en ventilatiesystemen, verhoogt het kapitaal om zijn schulden af te bouwen en in de lijn te blijven met de bankconvenanten. Per vijf aandelen worden er zes nieuwe uitgegeven tegen een uitoefenprijs van 3,81 euro per aandeel. Het bedrijf haalt tot maximaal 41 miljoen euro op, wat ongeveer evenveel is als de beurskapitalisatie. De Waalse overheid wil via Sogepa 32,6 miljoen euro investeren, de controlerende familie Lambilliotte slechts 5 miljoen euro, waardoor Sogepa met een belang van 40 à 46 procent de nieuwe controlerende aandeelhouder wordt. Sogepa hoeft geen volledig overnamebod te lanceren, omdat alle bestaande aandeelhouders een voorkeurrecht krijgen om in te tekenen op de kapitaalverhoging. De operatie betekent ook het einde van de 62-jarige Francis Lambilliotte als CEO van Hamon.
De holding Sapec (+55%) stijgt nog eens met de helft. De verkoop van de landbouwdivisie, die meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen produceert, aan het investeringsfonds Bridgepoint levert netto 318 miljoen euro op. Een “belangrijk deel” van die opbrengst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. De landbouwdivisie leverde in de eerste helft van het jaar een bedrijfscashflow van 20 miljoen euro op.
De staalreus ArcelorMittal (-4,3%) kon zijn sterke kwartaalcijfers niet verzilveren. De bedrijfscashflow steeg met 40 procent door hogere staalprijzen en forse kostenbesparingen. De sterk gestegen steenkoolprijzen bederven echter de pret. De duurdere grondstoffen kunnen met vertraging in de staalprijzen worden doorgerekend, waardoor de winstmarges op dit ogenblik onder druk staan. Ook lagere staalprijzen in de Verenigde Staten zullen wegen op het resultaat van het vierde kwartaal.
Moleskine (-0,25%), de Italiaanse producent van schriftjes, imponeerde niet met de cijfers over de eerste negen maanden van het jaar. De omzet steeg weliswaar met 9 procent, onder meer dankzij een stijgende verkoop via een eigen winkelnetwerk en via e-commerce, maar de bedrijfscashflow daalde met bijna 5 procent. De daling van de winstgevendheid is te deels te wijten aan ongunstige wisselkoerseffecten en hogere marketinguitgaven, maar het bedrijf staat voor de uitdaging om de omzetgroei ook te vertalen in winstgroei. Voor het vierde kwartaal verwacht het bedrijf een stijging van de omzet en de winst, en de verwachtingen voor het hele jaar werden bevestigd. Zoals bekend heeft D’Ieteren al 41 procent van de aandelen van Moleskine in handen en loopt er een bod van 2,4 euro per aandeel op de rest van de aandelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier