Marktoverzicht: Smartphoto is geen pennystock meer
De Europese beurzen halen wat inspiratie uit de geruststellende vertrouwensindicatoren voor de Europese industrie en stijgen gemiddeld met 0,2 procent.
Die indicatoren wijzen op een matige maar aanhoudende groei van de industrie. In de Verenigde Staten is de bedrijvigheid van de Amerikaanse industrie in april wel verder afgenomen, wat de kans op een Amerikaanse renteverhoging in juni iets kleiner maakt. De euro steeg verder en ging voorbij de grens van 1,15 dollar voor een euro.
In de Bel-20 is Galapagos (+8,8%) de uitschieter. Morgan Stanley behoudt het koopadvies, maar verlaagt het koersdoel van 91 naar 89 euro per aandeel, wat nog altijd het dubbele van de huidige koers is. Volgens het persagentschap Bloomberg zou partner Gilead sneller dan verwacht mijlpaalbetalingen doen aan Galapagos.
Buiten de Bel-20 zet de fotodienstengroep Smartphoto Group (+9,5%) zijn opmars verder. De koers nam de kaap van 1 euro en dus is het aandeel voorlopig niet langer een centjesaandeel. Het vroegere Spector overleefde maar nipt de overgang naar het digitale tijdperk, maar heeft opnieuw een toekomst. In 2015 haalde het een omzet van 34 miljoen euro en een winst van 1,5 miljoen euro. Afgelopen vrijdag nam Smartphoto zijn Nederlandse collega Webprint over voor 4,67 miljoen euro, waarvan 1,67 miljoen euro in cash en voor 3 miljoen euro in aandelen van Smartphoto Group. In die deal wordt een aandeel Smartphoto op 75 cent per aandeel gewaardeerd. Webprint is in Nederland de marktleider in de onlineverkoop van fotoboeken, kaarten en fotocadeaus. Het haalde vorig jaar een omzet van 12 miljoen euro.
De ster op Euronext Parijs was Coil (+32,6%). Die aluminiumverwerker met vestigingen in Landen en het Duitse Bernburg kon uitpakken met verrassend goede resultaten over 2015. De omzet steeg met 8,7 procent tot 24,9 miljoen euro, en de bedrijfscashflow en de bedrijfswinst dikten respectievelijk aan met 40 en 60 procent. Coil kon profiteren van de aantrekkende aluminiummarkt, wat toeliet de prijzen te verhogen. De schuldenlast is wel opgelopen na de overname van het Italiaanse Capestrano. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de omzet met bijna 9 procent.
De Japanse beurs dook voor de vijfde handelsdag op rij lager en verloor nog eens 3 procent. De dalende beurs is het spiegelbeeld van de yen, die sinds vorig jaar in een stijgende trend gevangen zit. Vrijdag steeg de Japanse munt tot het hoogste peil in 18 maanden. Een sterke yen is slecht voor de concurrentiepositie en de winsten van de Japanse bedrijven. De munt verstevigde vorige week nog sterk, toen de centrale bank van Japan onverwachts extra stimulerende maatregelen uitstelde. Heel wat beleggers vroegen zich af of de Bank of Japan door haar munitie heen zit. De instelling zegt dat ze eerst het effect van de in januari ingevoerde negatieve rentevoeten wil afwachten, en dat ze later nog extra maatregelen kan nemen. De negatieve rentevoeten veroorzaken heel wat onrust bij de spaarders. De centrale bank mikt op een inflatie van 2 procent, maar in maart zijn de Japanse consumentenprijzen nog gedaald.
In de Verenigde Staten is een punt gezet achter de fusiegesprekken tussen Halliburton (+1,5%) en Baker Hughes (-0,6%), twee leveranciers van diensten voor oliewinning. De deal werd in november 2014 opgezet om beter de concurrentie aan te kunnen met de industrieleider Schlumberger. De Amerikaanse en de Europese mededingingsautoriteiten hadden zo veel bezwaren dat de deal wordt afgeblazen. Halliburton betaalt aan Baker Hughes een verbrekingsvergoeding van 3,5 miljard dollar. De marktomstandigheden zijn sinds de aankondiging van de deal ook grondig veranderd. Door het inklappen van de olieprijs hebben de grote olieproducenten het mes gezet in hun investeringsbudgetten, wat ook de dienstenleveranciers zwaar treft.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier