Marktoverzicht: Seadrill de grond in geboord
Het Noorse Seadrill, actief in de ontginning van olie op zee, verloor tot 40 procent van z’n beurswaarde
De beurzen maakten vandaag een pas op de plaats. Beleggers wachten de Amerikaans-Chinese topontmoeting tussen presidenten Donald Trump en Xi Jinping later deze week af. Vrijdag staan ook de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers op het programma. In Europa stegen de kleinhandelsverkopen meer dan verwacht. De harde cijfers bevestigen stilaan de optimistische vertrouwensindicatoren van de voorbije maanden.
De Bel-20 sloot 0,12 procent hoger af. De primus was andermaal Galapagos (+1,89%). Het biotechbedrijf start drie nieuwe patiëntenstudies rond toepassingen van het reumamiddel filgotinib op. De beurskapitalisatie nadert de kaap van 4 miljard euro.
Ook op de brede markt maakte een biotechbedrijf het mooie weer. Biocartis (+4,22%) zet een volgende stap in de commercialisatie van zijn mini-labo Idylla op de belangrijke Amerikaanse markt. Biocartis richt er een dochterbedrijf op en trekt er een ervaren commercieel directeur aan. De specialist in moleculaire diagnostiek sloot vorig jaar al een akkoord met Thermo Fisher Scientic over de verdeling van de Idylla-toestellen in de Verenigde Staten. Dat toestel laat toe om op basis van weefsel- of bloedstalen snel een diagnose te stellen in de oncologie en voor een aantal infectieziekten.
Ahold Delhaize (-1,65%) werd getrakteerd op een adviesverlaging door het Amerikaanse beurshuis Redburn, dat vreest voor toenemende concurrentie en dus ook margedruk op de Amerikaanse distributiemarkt. Daar beweegt nog meer. Volgens de Wall Street Journal staat Staples (+ 12%), een verdeler van kantoorartikelen, in de etalage na de mislukte fusie met Office Depot vorig jaar. Private investeerders zouden 7 miljard dollar over hebben voor Staples
Nog in de Verenigde Staten zetten ontgoochelende verkoopcijfers in maart de auto-aandelen op verlies. De grote uitzondering is Tesla (+1,4%), dat in het eerste kwartaal 69 procent meer voertuigen afleverde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Tesla is intussen meer waard dan Ford. Beleggers rekenen bij Tesla op spectaculaire groeicijfers die ze bij de klassieke autoproducenten niet meer vinden.
De koersval van de dag speelde zich op de beurs van Oslo af. Het Noorse Seadrill (-37%), actief in de ontginning van olie op zee, verloor tot 40 procent van z’n beurswaarde. Het bedrijf waarschuwt dat aandeelhouders zich moeten schrap zetten voor een pijnlijke herstructurering en dat ze wellicht slechts een beperkt deel van de waarde van de bestaande aandelen zullen recupereren. De boosdoener is de zware schuldenlast van ruim 9 miljard dollar die Seadrill torst. De schuldherschikking die zich opdringt zal gepaard gaan met een omzetting van een deel van de schuld in aandelen, waardoor de bestaande aandeelhouders hun belang in het bedrijf sterk verwaterd zullen zien. Seadrill kwam de voorbije jaren in zwaar weer door de daling van de olieprijs en de verlaagde investeringsbudgetten van de grote oliebedrijven. De vraag naar oliediensten daalde fors op een ogenblik dat eerder bestelde olieplatformen de overcapaciteit nog groter maakten. Op korte termijn dient zich nog geen beterschap aan, maar op langere termijn zou het beperkte herstel van de olieprijs enig soelaas moeten brengen. Voor Seadrill komt dat mogelijke herstel te laat.
In Zuid-Afrika gaat het van kwaad naar erger. Het kredietagentschap Standard & Poor’s verlaagt de kredietkwaliteit van obligaties van Zuid-Afrika voor het eerst in zeventien jaar tot rommel. De aanleiding is de politieke crisis in het land. Vorige week ontsloeg president Jacob Zuma zijn minister van Financiën Pravin Gordhan, hoewel die het vertrouwen genoot van de financiële markten. Zuid-Afrika betaalt een vrij grote prijs voor de onrust. De Zuid-Afrikaanse rand verloor de voorbije week 10 procent van zijn waarde, en de rentevoeten stegen tot het hoogste peil in vier maanden. De bevolking zal de prijs betalen via hogere invoerprijzen en een hogere inflatie. De Zuid-Afrikaanse economie had het al lastig door de gedaalde grondstofprijzen. Dit jaar wordt een economische groei van 0,7 procent verwacht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier