Marktoverzicht: Reality check op de beurs

Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Na het sterke beursherstel van de voorbije weken doen beleggers een reality check.

Na het sterke beursherstel van de voorbije weken doen beleggers een reality check. Zwakke Chinese exportcijfers en een daling van het Japanse bruto binnenlands product (bbp) in het vierde kwartaal herinneren de markten eraan dat de wereldwijde economische groei povertjes blijft. De vooruitlopende indicatoren van de OESO bevestigen dat beeld. Zowat alle grondstofprijzen moesten achteruit na de sterke stijgingen van gisteren. De olieprijs leverde 3 procent in. Een vat Noordzee-olie kost opnieuw minder dan 40 dollar. De energie- en mijnbouw bedrijven hoorden bij de grootste verliezers.

De meeste Europese beurzen leveren ongeveer 0,8 procent in. Wall Street opende een half procentje lager. Op de Brusselse beurs reageren beleggers ontgoocheld op de mindere vooruitzichten bij lde uierfabrikant Ontex (-11,4%). Het bedrijf mikt op een jaarlijkse groei van de vergelijkbare omzet met 4 tot 6 procent, maar zal in 2016 al blij zijn als een groei van 4 procent wordt gehaald. Ook de marges zouden blijven steken op het niveau van 2015, deels omdat de winstmarges bij het overgenomen Mexicaanse Grupo Mabe nog op een lager peil liggen. Die vertraging liet zich trouwens al in het vierde kwartaal van vorig jaar voelen. De marge daalde toen van 11,9 naar 11,4 procent en de recurrente bedrijfscashflow gaf 0,8 procent toe. Dankzij de overnames zullen de omzet en bedrijfscashflow in absolute termen wel gevoelig stijgen, maar minder hard dan beleggers hadden verhoopt. Vooral op de mature Westerse markten kampt Ontex met een sterke concurrentie tussen de retailers. Ontex kiest ervoor de marges te beschermen, wat het bedrijf soms contracten kost. Dat kan gedurende enkele kwartalen een hap nemen uit de omzet, maar volgens Ontex blijft het de juiste aanpak op langere termijn. Op de groeimarkten – voor Ontex zijn dat Oost-Europa en Rusland – steeg de vergelijkbare omzet met 28 procent. Een sterke volumegroei en hogere prijzen compenseren ruimschoots het waardeverlies dat te wijten is aan de val van de Russische roebel. Een aandachtspunt is de gestegen schuldpositie van Ontex. Door de overname van Mabe Group bedraagt de nettoschuld nu meer dan 2,5 keer de bedrijfscashflow. Dat is niet weinig, maar Ontex kan rekenen op een gezonde vrije kasstroom om die schuldpositie relatief snel af te bouwen.

De Belgische vastgoedontwikkelaar Atenor (+0,24%) boekte vorig jaar meer winst dan verwacht, maar verhoogt het dividend niet. Dat blijft al zes jaar onveranderd op 2 euro bruto per aandeel. Een aantal projecten in Roemenië en Hongarije heeft al huurders, maar zijn nog niet verkocht. Het management laat uitschijnen dat de winst dit jaar verder kan stijgen.

Farmebedrijf UCB (-0,22%) kon de schade beperken na een verkoopadvies door Jefferies. Het beurshuis denkt dat UCB’s potentiële geneesmiddel tegen botontkalking minder goed zal verkopen en verlaagt het koersdoel van 73 naar 55 euro.

Tigenix (+6,54%) verzilvert goede testresultaten voor zijn celtherapiebehandeling voor patiënten die door de ziekte van Crohn last hebben van complexe perianale fistels.

De Duitse energiereus RWE (-4,4%) dook in 2015 met een verlies van 170 miljoen euro voor de tweede keer in drie jaar tijd in de rode cijfers. De aanhoudend lage elektriciteitsprijzen blijven RWE achtervolgen en verplichtten het bedrijf vorig jaar voor 2,1 miljard euro af te schrijven op Duitse en Britse elektriciteitscentrales. Zonder die afboekingen, bedroeg de aangepaste nettowinst 1,13 miljard euro, wat 12 procent minder is dan vorig jaar, maar wel in de lijn ligt met wat beleggers hadden verwacht. Voor dit jaar ziet RWE geen beterschap. De aangepaste nettowinst zou verder dalen tot 500 à 700 miljoen euro, omdat de marges van de klassieke steenkool- en gascentrales onder druk blijven staan. Die dalende rendabiliteit wordt onvoldoende gecompenseerd door kostenbesparingen en door de snel stijgende winsten van stroomopwekking uit hernieuwbare energie. Het bedrijf worstelt ook nog met het op orde zetten van de Britse dochter Npower. Dat bedrijf verloor vorig jaar 350.000 klanten na problemen met het facturatiesysteem en boekte een verlies van 137 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content