Marktoverzicht: Porsche trekt Volkswagen
Na een twijfelende start doken de Europese beurzen in de late middag resoluut lager. Na vijf winstdagen op rij namen de beleggers winst, in afwachting van de publicatie van de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers later deze week.
De Amerikaanse economie stuurt gemengde signalen uit. De consumentenbestedingen stegen in april het meest in zeven jaar tijd, maar het vertrouwen van die Amerikaanse consument daalde in mei meer dan verwacht.
De Europese beurzen gaven gemiddeld 1 procent toe. Beter dan verwachte resultaten bij Volkswagen konden de beleggers dus niet inspireren. De Bel-20 beperkte het verlies tot -0,6 procent.
De Duitse autobouwer Volkswagen (-1,96%) boekte in het eerste kwartaal een bedrijfswinst van 3,4 miljard euro, tegenover 3,3 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Die ogenschijnlijk sterke prestatie is vreemd genoeg te danken aan het dieselschandaal dat vorig jaar uitbrak. Volkswagen legde toen een provisie van 16,2 miljard euro aan voor de kosten die gepaard gaan met de afwikkeling van het schandaal. Positieve wisselkoerseffecten op die provisie zorgden voor een boekhoudkundige bonus van 309 miljoen euro.
De omzet daalde met 3,4 procent. Het aantal verkochte voertuigen liep terug met 1,2 procent. De onderliggende bedrijfswinst bleef steken op 3,1 miljard euro, wat nog altijd beter is dan verwacht. De nettowinst daalde met 20 procent. De daling van de onderliggende bedrijfswinst mag vooral op het conto van de resultaten van het hoofdmerk Volkswagen worden geschreven. De winst van die divisie daalde met 86 procent naar een povere 76 miljoen euro. De dalende verkoop haalde de winstmarge onderuit tot 0,3 procent, terwijl Volkswagen een marge van 6 procent nastreeft.
De groep heeft dus nog veel werk om zowel het imago en de verkoop van het Volkswagen-merk op te schroeven als de hoge kostenstructuur aan te pakken. De groep is daarom sterk afhankelijk van de resultaten van andere merken als Audi, Porsche en Skoda. Daar zijn de resultaten wel op punt. Vooral Porsche blijft ijzersterk presteren. Voor heel 2016 blijft de groep mikken op een operationele winstmarge van 5 à 6 procent en een omzetdaling met 5 procent. Half juni wil het bedrijf een nieuwe strategie ontvouwen met meer aandacht voor elektrische auto’s en digitale toepassingen.
Telenet (-0,99%) zal nog tot 2018 het mobiele netwerk van Orange Belgium (het vroegere Mobistar) gebruiken. Dat is een jaar langer dan gepland. Zo krijgt Orange Belgium extra tijd om op zoek te gaan naar andere inkomsten. Telenet beschikt na de overname van Base over een eigen mobiel netwerk en hoeft dus niet langer een beroep te doen op dat van Orange Belgium. Telenet betaalt voor de periode 2016-2018 nog minimaal 150 miljoen euro per jaar. Dat bedrag kan hoger oplopen, afhankelijk van het dataverkeer. Na 2018 heeft Telenet nog een optie om de deal met zes maanden te verlengen voor minimaal 15 miljoen euro.
De Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd (-1,6%) begint met de verkoop van zijn belang van 30,2 procent in de bank Van Lanschot. De aandelen worden op de markt geplaatst binnen een vork van 15 tot 18 euro per aandeel. Analisten vrezen dat het lastig wordt om kopers te vinden voor die stukken. Delta Lloyd wil op die manier middelen vergaren om zijn zwakke kapitaalpositie te versterken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier