Marktoverzicht: pandoering voor Colruyt
De koers van warenhuisketen Colruyt kreeg een oplawaai na ontgoochelende halfjaarcijfers.
De Europese beurzen kregen af te rekenen met winstnemingen in aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank dat woensdagavond om 20 uur wordt bekendgemaakt. De financiële markten zijn er vrij zeker van dat de Fed de beleidsrente met 25 basispunten zal optrekken, en kijken daarom vooral uit naar het begeleidende commentaar van voorzitster Janet Yellen. De hamvraag is hoe snel en hoe vaak de Fed de rente volgend jaar zal optrekken, zeker nu Donald Trump een expansiever fiscaal beleid heeft aangekondigd. Analisten houden rekening met twee of drie renteverhogingen in 2017. De Amerikaanse inflatie kruipt dichter bij de doelstelling van 2 procent, terwijl ook de arbeidsmarkt richting volledige werkgelegenheid evolueert.
Ook de Amerikaanse beurzen openden licht lager, zodat de Dow Jones de kaap van 20.000 punten voorlopig niet kan ronden.
De Bel-20 kende een vrij slechte dag en verloor 1 procent, onder meer door de koersval van Colruyt (-9,39%). De koers van de warenhuisketen kreeg een oplawaai na ontgoochelende halfjaarcijfers. Beleggers struiken over de margedaling van 5,7 naar 5,5 procent in de bedrijfswinst. Die daalde daardoor met -0,4 procent tot 257 miljoen euro. De daling is vooral een gevolg van stijgende afschrijvingskosten. Colruyt heeft geïnvesteerd in nieuwe IT-systemen, een nieuw magazijn voor de bevoorrading van de ketens Okay en Bio-Planet, en een nieuw vleesverwerkingsbedrijf. De omzet steeg met 2,4 procent, onder meer dankzij een stijgend marktaandeel, maar het is duidelijk dat het bedrijf steeds grotere investeringen moet doen om een beperkte omzetgroei te realiseren. Dat weegt op de rendabiliteit. Colruyt maakt wel gewag van een iets milder concurrentieel klimaat, wat het bedrijf toelaat prijsverhogingen van de leveranciers sneller door te rekenen aan de klant. De nettowinst steeg in tegenstelling tot de bedrijfswinst wel met 5,1 procent, maar dat is te danken aan een lichte daling van de belastingvoet, en aan een meevaller van 7 miljoen euro op de deelname in Parkwind, een bedrijf dat windmolens op zee uitbaat. Voor het hele boekjaar 2016-2017 verwacht Colruyt een nettowinst die gelijk of iets hoger zal uitkomen in vergelijking met vorig boekjaar.
Ahold Delhaize (+1,41%) verging het beter. Het aandeel genoot van enkele positieve adviezen van beurshuizen. Goldman Sachs bijvoorbeeld zet het bedrijf op zijn kooplijst met een verhoogd koersdoel van 23 euro.
Solvay (-0,04%) verkoopt zijn 59 procent in het Thaise chemiebedrijf Vinythai aan het Japanse Asahi Glass, dat in België de eigenaar is van het vroegere Glaverbel. De deal waardeert Vinythai op 430 miljoen euro, inclusief schulden. Solvay zal de opbrengst gebruiken om de schuldenlast af te bouwen. De transactie past ook in de strategie van Solvay om meer in te zetten op de minder conjunctuurgevoelige speciaalchemie.
Bij de zinkgroep Nyrstar (+2,96%) stapt CEO Bill Scotting onverwacht op. Het bedrijf verkocht ook de Contongamijn in Peru en een aantal Canadese mijnconsessies voor 26 miljoen dollar aan Glencore.
De Spaanse winkelketen Inditex (-2,86%) zag in de eerste negen maanden van dit jaar de omzet met 11 procent en de bedrijfscashflow met 8 procent stijgen. Over het eindresultaat van 2016 gaf het bedrijf nog geen indicatie.
Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson stopt de overnamegesprekken met het Zwitsers farmabedrijf Actelion (-9,8%). Volgens de Wall Street Journal heeft het Franse Sanofi nu interesse om Actelion over te nemen.
De Belgische uitgeverij Mediahuis (uitgever van onder meer De Standaard en Het Nieuwsblad) heeft samen met de Nederlandse familie Van Puijenbroek een niet bindend bod van 5,25 euro per aandeel uitgebracht op Telegraaf Media Groep (+43,7%). De familie van Van Puijenbroek heeft al 41,31 procent van de TMG in handen. Het bod waardeert TMG op 243 miljoen euro. Dat is ongeveer de helft meer dan het bedrijf deze morgen waard was op de beurs. Mediahuis heeft in Nederland al het NRC en een aantal regionale kranten in portefeuille. De rendabiliteit van Telegraaf Media Groep staat al enkele jaren onder druk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier