Marktoverzicht: op weg naar het record van de records
Na eerder vlakke en saaie week zijn de Europese beurzen sterk aan deze week begonnen, mede geïnspireerd door de sterke prestaties in Azië en op Wall Street. Daar is de Dow Jones-index goed op weg om voor 70ste keer dit jaar op een recordniveau af te sluiten. Dat is bijna één sessie op drie. Daarmee zou 1995 als jaar met het meeste dagrecords onttroond worden.
De marktreactie op de verkoop van de margarine- en boteractiviteiten (onder meer Becel) door Unilever (+0,5%) aan de Amerikaanse private-equityspeler KKR voor 6,8 miljard euro was gematigd. Het bedrag lag in lijn met de verwachtingen van de analisten. De verkoop past in de focus op sneller groeiende marktsegmenten en het meer verwennen van de aandeelhouder. Een gevolg van de strategische denkoefening na het afgewezen bod van Kraft. De verkoop zal de winst met zowat 8 procent doen dalen, maar als zoals verwacht een groot deel naar de aandeelhouders terugvloeit, kan de winstdaling per aandeel tot 3 procent herleid worden.
Een nieuwe wending in het overnameverhaal rond Gemalto (+5,6%). Na het vijandige bod van Atos Origin tegen 46 euro per aandeel dat meteen door het Gemalto-management werd afgewezen, is er al erg snel een verrassend tegenbod van Thales (+9,2%) op de specialist in onlinebeveiliging. Het bod van de luchtvaartspeler is niet alleen een stuk hoger (4,8 miljard euro of 51 euro per aandeel), maar is ook vriendelijk. Het geniet met andere woorden de steun van de Gemalto-top en heeft dus een veel grotere kans op slagen.
Bone Therapeutics (-9,8%) was dan weer het kneusje van de Brusselse beurs. Een week geleden was er nog de aankondiging van een samenwerking met de Russische groep Pharmstandard Internationaal, onderdeel van Cellthera Pharma voor de ontwikkeling van de celtherapieplatformen Preob en Allob voor Rusland en andere ex-Sovjet-republieken. De Russen wilden ook deelnemen aan een kapitaalverhoging, die vorige week donderdag werd op gang getrokken, waarbij het de bedoeling was 8 miljoen euro op te halen.
Maar vrijdag bleek dat de Russen zich plots terugtrokken uit de kapitaaloperatie, waarop die door het Waalse biotechbedrijf prompt werd afgeblazen. Vrijdag was de koers nog geschorst, maar vandaag zien we uiteraard wel de negatieve reactie van de markt. Bone had per eind september nog 9,1 miljoen euro aan kasmiddelen en moet nu met een alternatieve financiering op de proppen komen om minstens volledig 2018 financieel te kunnen afdekken.
Dinsdag is het uitkijken naar de loonkosten in België, Nederland en de Europese Unie, de IFO-indicator (ondernemersvertrouwen) in Duitsland, de betalingsbalans en de bouwvergunningen in de Verenigde Staten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier