Marktoverzicht: onrust blijft
Ook na een weekend bezinning zijn de beleggers nog altijd in shock door de brexit. Ze zien de puinhoop in Groot-Brittannië en de afwachtende houding van de Europese Unie.
Ook na een weekend bezinning zijn de beleggers nog altijd in shock door de brexit. Ze zien de puinhoop in Groot-Brittannië en de afwachtende houding van de Europese Unie. Dat voedt de onzekerheid, en dat kunnen de financiële markten missen als kiespijn. Vooral in de financiële sector werden opnieuw rake klappen uitgedeeld. De onzekerheid over de toekomst van de City en de impact op de wereldeconomie jaagt beleggers weg uit bank- en verzekeringsaandelen.
Op de beurs van Londen moest de handel in het aandeel van Barclays (-17,5%) en Royal Bank of Scotland (-16,5%) zelfs even worden stilgelegd, omdat de verliezen zo hoog opliepen. Gevreesd wordt dat de handel verschuift van de City naar onder meer Dublin en Frankfurt, en dat die verhuizing de inkomsten van de Britse banken verder onder druk zet. De Britse bankaandelen verloren de voorbije twee sessies zowat een derde van hun waarde en staan op het laagste peil sinds 2009.
De vrije val van de bankaandelen beperkt zich niet alleen tot Groot-Brittannië. Ook op het vasteland zijn de verliezen groot. Zo behoorden net zoals vrijdag ook KBC (-11,1%) en ING (-8,7%) weer tot zware verliezers in de Bel-20-index. Ook hier is de argumentatie dat de brexit extra druk zet op de inkomsten van de financiële sector.
Op de beurs van Frankfurt was er een opvallend verlies voor K+S (-13,0%). De Duitse specialist in zout en kaliumhoudende meststoffen moest een stevige winstwaarschuwing geven voor het tweede kwartaal. Vorig jaar was er nog een bedrijfswinst (ebit) van 179 miljoen euro in het tweede kwartaal, nu zal het amper 10 miljoen euro zijn door lagere bestellingen van strooizout, lagere prijzen voor meststoffen en specifieke milieuproblemen.
Nyrstar (-2,7%) heeft met de Toqui-mijn een eerste zinkmijn verkocht. De verkoopprijs bedraagt 25 miljoen dollar, waarvan 12 miljoen dollar onmiddellijk wordt ontvangen en 13 miljoen gespreid over komende vier jaar. Daar kan nog wat extra bij komen als de zinkprijs boven 2100 dollar per ton stijgt. De marktreactie is weinig begeesterend, aangezien het een gespreide en voorwaardelijke deal is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier