Marktoverzicht: olie en China wegen op markten
De Europese aandelenmarkten eindigden vrijdag rond het nulpunt. De kleine kans dat de bijeenkomst van de olieproducerende landen in Doha uitmondt in een bevriezing van de productieniveaus deed de olieprijzen scherp dalen, wat net als de voorbije weken zwaar woog op het sentiment van beleggers.
Dat de Chinese economie met een groei van 6,7 procent in het eerste kwartaal lijkt af te stevenen op een zachte landing, kon maar weinigen bekoren. Beleggers maken zich zorgen over de Chinese kredietverlening, die opnieuw in de lift zit. De Chinese economie torst al een zware schuld van meer dan 200 procent van het bruto binnenlands product.
De Bel-20-index sloot de dat nipt boven nul af (0,02%), dankzij winst bij de zwaargewichten AB InBev (+1,77%) en Solvay (+1,19%). AB InBev profiteerde van het nieuws dat het een akkoord heeft bereikt met de Zuid-Afrikaanse overheid over de overname van concurrent SABMiller, waarmee de biergigant een nieuwe horde heeft genomen in het lange overnameproces. Solvay profiteerde van een adviesverhoging van de analisten van de zakenbank J.P. Morgan. Die haalden de chemiegroep van hun verkooplijstje.
Ontex (-1,38%) werd geconfronteerd met een verkoopadvies van Sandra Vandersmissen, analist van BNP Paribas Fortis. Zij wijst onder meer op de impact van prijsdruk in Engeland en Duitsland en de negatieve wisselkoerseffecten op de winstmargegroei van de luierfabrikant. Haar koersdoel voor het aandeel staat op 27,5 euro.
Volkswagen AG (-2,62%) gaat nog altijd gebukt onder de gevolgen van het dieselgate-schandaal. Uit cijfers van de Europese Federatie van Autoproducenten (ACEA) blijkt dat de Duitse autoproducent zijn Europese marktaandeel in het eerste kwartaal van dit jaar zag zakken naar 23,4 procent, tegenover 24,4 procent in dezelfde periode een jaar eerder. Dat cijfer houdt rekening met de verkoop van alle merken van de groep, inclusief Skoda en Audi. In het eerste kwartaal werden volgens ACEA in Europa in totaal 3,93 miljoen nieuwe wagens verkocht, een stijging van 8,1 procent tegenover het eerste kwartaal van 2015. De maand maart was de 31ste maand op rij waarin de Europese autoverkoop zich herstelde. De sterkste stijgingen in maart werden opgetekend bij BMW (+15%), Fiat Chrysler (+13%) en Daimler (+11%). Volkswagen verkocht in maart 2,3 procent meer wagens, maar zag de verkoop van het merk VW met 1,6 procent terugvallen. In thuisland Duitsland zakte de verkoop van Volkswagens zelfs met 6,3 procent.
Carrefour (+3,82%) boekte het voorbije kwartaal nipt meer omzet dan analisten hadden verwacht. De Franse distributiereus zag zijn omzet in de eerste drie maanden van dit jaar afklokken op 20,1 miljard euro. De analisten hadden op gemiddeld 20 miljard euro gemikt. Op vergelijkbare basis en exclusief kalendereffecten en de verkoop van brandstoffen steeg de omzet met 3,1 procent tegenover het eerste kwartaal van 2015. De omzetstijging is te danken aan het succes in Brazilië (+9,9%), Spanje (+3,4%) en Italië (+4,5%), dat voldoende was om de lichte omzetdaling in de Franse hypermarkten en de aanhoudende daling in China te compenseren. De omzetdaling in China (-8,4%) halveerde wel tegenover een jaar eerder. In België boekte Carrefour een vergelijkbare omzetstijging van 1 procent.
Citigroup (+3,3% bij opening) kwam met beter dan verwachte kwartaalresultaten. Hoewel de Amerikaanse zakenbank haar nettowinst met 27 procent zag krimpen tegenover vorig jaar (tot 3,5 miljard dollar), lag de winst toch hoger dan analisten hadden verwacht. De omzet zakte met 11 procent, naar 17,6 miljard dollar. Net als bij de andere zakenbanken haalde Citigroup aanzienlijk minder inkomsten uit de effectenhandel (-13%) en de investeringsbank (-27%). Maar dankzij besparingen op de personeelskosten en een focus op rendabeler activiteiten kwam de nettowinst hoger uit dan de analistenverwachtingen. Citigroup volgt zo netjes zijn sectorgenoten J.P. Morgan Chase en Bank of America, die eerder deze week ook beter dan verwachte winstcijfers publiceerden.
Maandag komen in de VS Morgan Stanley, Hasbro, PepsiCo, IBM en Netflix met kwartaalresultaten naar buiten. In de Benelux publiceert de Nederlandse technologiegroep Aalberts Industries een trading update voor het eerste kwartaal.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier