Marktoverzicht: nieuwe medicijnen weer prioriteit in farmaland
De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson aast op Actelion.
De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson aast op Actelion. Niet voor de lagere belastingen in Zwitserland, wel voor de potentiële stermedicijnen van het biotechbedrijf. In ons land vecht RealDolmen met zijn lage winstmarge.
Op Black Friday kopen Amerikanen alles behalve aandelen en zijn ze vooral bezig de laatste restjes van de Thanksgiving-kalkoen te verteren. Het resultaat is een makke beurshandel wereldwijd en relatief vlakke koersen. De Europese graadmeter Eurostoxx50 won 0,20 procent. In Brussel ging de Bel-20 0,56 procent vooruit.
Het belangrijkste bedrijfsnieuws in ons land kwam vrijdag van RealDolmen (+2,74%), dat halfjaarcijfers publiceerde. De IT-dienstengroep sloot de eerste zes maanden van haar gebroken jaar weliswaar met bijna 10 procent meer omzet, maar ook met 10 procent minder winst. Dat betekent dat de winstmarge behoorlijk onder druk stond. Het cijfer daalde van 4,1 naar 3,3 procent. Dat is vervelend voor RealDolmen, dat een prioriteit gemaakt had van de verbetering van zijn winstgevendheid, onder meer met een herstructurering.
De daling heeft een aantal technische elementen. Zo zijn er in tweede helft van het gebroken boekjaar meer werkdagen, waardoor de winstmarge automatisch wat hoger zal uitkomen. Daarnaast leden de resultaten ook onder hogere kosten van een aantal commerciële initiatieven. Toch merk je dat er twijfel is bij het bedrijf. De ambitie is een winstmarge van 5 procent, en na het eerste kwartaal was dat ook de prognose voor dit jaar. Nu is die prognose bijgesteld naar 4 à 6 procent, wat betekent dat het bedrijf nog zowel over als onder de lat kan gaan. “Er is nog werk aan de winkel om de marges te verbeteren”, zei topman Marc De Keersmaecker.
Internationaal primeerde het bericht dat de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson (+0,9)aast op het biotechbedrijf Actelion. Het nieuws van Bloomberg stuurde het aandeel van de Zwitsers ruim 15 procent hoger. Actelion zag zijn beurswaarde met de koerssprong van vandaag stijgen tot omgerekend bijna 18 miljard euro en is zo de grootste biotechspeler van Europa. De specialist in de ontwikkeling van medicijnen voor longaandoeningen prijkt al jaren op de lijstjes met mogelijke overnameprooien. Volgens bronnen dicht bij het dossier zou de topman en grootaandeelhouder Jean-Paul Clozel voor het eerst oren hebben naar een deal.
Het overnamegerucht maakt een einde aan een opmerkelijke windstilte in de farmasector. In de race naar het Witte Huis haalde presidentskandidate Hilary Clinton uit naar de grote farmabedrijven, die volgens haar onheuse prijsstijgingen doorvoerden. De onzekerheid die daaruit volgde, woog op de farma-aandelen en maakte het moeilijker waarderingen te plakken op bedrijven en dus grote deals te sluiten. Nu haar tegenstander Donald Trump aan het langste eind heeft getrokken, is de onzekerheid weg, en kan het fusie- en overnamegeweld weer volop losbarsten.
Er is wel een opmerkelijke verandering in het landschap. Voor de hele heisa waren buitenlandse overnames door Amerikaanse farmagrootheden vooral gedreven door de zoektocht naar lagere belastingtarieven. Zo was Pfizer vooral uit op het Ierse Allergan om van de lage bedrijfsbelasting in Ierland te genieten, een deal die uiteindelijk afgeschoten werd. Nu Trump een drastische belastingverlaging plant, zijn Amerikaanse bedrijven minder geïnteresseerd in een buitenlandse vluchtroute. Johnson & Johnson lijkt dan ook vooral uit op de interessante pijplijn bij Actelion, die onder meer twee potentieel zeer succesvolle longmedicijnen bevat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier