Marktoverzicht: nieuw kwartaal start bewogen
Het was geen mooie dag voor aandelenbeleggers. De Europese indexen doken net als donderdag omlaag.
De verliezen liepen tijdens de dag op tot boven 2 procent. Beleggers maakten zich zorgen over de deflatie in de eurozone. Ook de olieprijs dook opnieuw lager, nadat de Saudische prins Mohammed bin Salman in een interview had laten verstaan dat zijn land de olieproductie niet zal bevriezen zonder dat aartsrivaal Iran hetzelfde doet. Een beter dan verwacht Amerikaans banenrapport kon de verliezen in de namiddag maar gedeeltelijk verzachten.
De Bel-20 (-0,47%) eindigde net als de andere Europese indexen lager. Het verlies van de Brusselse sterindex bleef enigszins beperkt door de winst van het zwaargewicht KBC (+1,39%).
Op de brede markt gaat Fagron (-0,86%) lager, hoewel het bedrijf van de banken en de Amerikaanse obligatiehouders drie maanden extra tijd had gekregen om zijn balans te versterken. De specialist in bereidingen voor apotheken wil het eigen vermogen versterken via een kapitaalverhoging van 220 miljoen euro. Grote kandidaat-investeerders – onder wie Filip Balcaen, Waterland en Marc Coucke – leggen echter pas geld op tafel als Fagron zijn Amerikaanse probleemactiviteiten afbouwt en opnieuw onderhandelt over de overeenkomsten met de schuldeisers.
In Frankfurt profiteert de Duitse staalfabrikant ThyssenKrupp (+0,36%) van een bericht in de Rheinische Post dat er gesprekken zouden lopen met Tata Steel over de bundeling van de Europese activiteiten.
Miko (-7,33%) voelt de gevolgen van de sterke stijging van zowel de dollar als de koffieprijs. De bedrijfswinst (ebit) zakte met 3,7 procent tot 10,2 miljoen euro. Ook nieuwe investeringen in vaste activa wogen – via hogere afschrijvingen – op de bedrijfswinst. De sterk gestegen omzet hielp evenwel om de impact van die negatieve elementen beperkt te houden. In 2015 ging de omzet, waarvan drie kwart in het buitenland wordt gerealiseerd, met 11,5 procent omhoog naar 178 miljoen euro. De nettowinst steeg dankzij een beter financieel resultaat met 3,3 procent naar 7,8 miljoen euro. Het koffiebedrijf wil een dividend van 1,4 euro per aandeel uitkeren aan zijn aandeelhouders. Dat is 9,4 procent meer dan het jaar voordien.
Vranken-Pommery (-1,81%) heeft zijn omzet het voorbije jaar met 1,7 procent zien afkalven tot 296,6 miljoen euro. De sterke omzetgroei op de internationale markten (+15%) was niet voldoende om de terugval op de Franse en Belgische thuismarkt te compenseren. Daar wogen de aanslagen in Parijs en het terreuralarm in Brussel op de verkopen van champagne. Internationaal scoorde de groep goed in Japan, waar de verkoop van de Champagne Pommery werd hervat. Ook de versterking van de verkoopteams in de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk wierp vruchten af. Het courante bedrijfsresultaat daalde met 1,4 procent naar 27,5 miljoen euro. Het nettoresultaat kwam uit op 4 miljoen euro. Vranken-Pommery wil een dividend van 0,8 euro per aandeel uitkeren. Vorig jaar was dat nog 1 euro per aandeel.
Maandag worden weinig bedrijfsresultaten bekendgemaakt. Voor de eurozone worden de werkloosheidscijfers en de evolutie van de prijzen aan de fabriekspoorten in februari publiek gemaakt. In de Verenigde Staten wordt de evolutie van de fabrieksorders en de orders voor duurzame goederen in februari gepubliceerd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier