Marktoverzicht: Mager slot van beursmaand juli
De Europese beurzen gingen in het rood en sluiten de al niet rooskleurige maand juli roemloos af. De steile opmars van de euro tegenover de dollar tijdens de afgelopen weken en maanden heeft de klim van de Europese aandelenmarkten tot staan gebracht, en zelfs doen afbrokkelen. De halfjaarresultaten leidden tot minder spectaculaire koersreacties dan eind vorige week.
In de Bel-20 was Umicore (+2,4%) de uitblinker na halfjaarresultaten die beter waren dan verwacht. De groei van de inkomsten en de winst zat in alle segmenten. Bovendien lag die toename boven de verwachtingen. De omzetgroei bedroeg 7 procent, terwijl de markt op een toename met 5 procent had gerekend. De bedrijfswinst (ebit) klom met 16 procent tot 204 miljoen euro, terwijl de gemiddelde analistenverwachting maar op de helft van die stijging had gerekend. De bedrijfsleiding kan dan ook de winstverwachting optrekken door aan te geven dat de ebit zal uitkomen aan de bovenkant van de opgegeven vork 370 tot 400 miljoen euro. Het applaus bij analisten en beleggers zorgde voor een nieuwe koerspiek bij Umicore.
De aandeelhouders van Exmar (+4,9%) mogen misschien toch rekenen op een betere tweede jaarhelft, nadat de koers in het eerste semester zowat gehalveerd was. Na de verlenging van de lening van 1 miljard Noorse kronen eind vorige maand en het vinden van de resterende 200 miljoen dollar voor het pronkstuk – maar ook het zorgenkind – Caribbean FLNG (kostprijs 300 miljoen dollar, het schip kan aan boord aardgas vloeibaar maken) stond vandaag in de persmededeling dat er mogelijk snel een mededeling komt over een contract om het vaartuig aan het werk te zetten. De schuldenlast van Exmar is opgelopen tot 900 miljoen dollar. Pas als er een contract met een afnemer of een huurder voor de Caribbean wordt ondertekend, kan de koers echt weer herstellen. Maar dat herstel kan dan wel enkele tientallen procenten zijn. Maar eerst zien en dan geloven.
De resultaten over het tweede kwartaal van Heineken (+0,2%) kwamen, in navolging van die van AB InBev vorige week, boven de verwachtingen uit. In de vier regio’s wist de Nederlandse brouwer een hoger dan verwachte groei voor te leggen. De volumes stegen met 2,6 procent, tegenover een analistenconsensus van +1,7 procent. De sterkste groei was in Azië en de beide Amerika’s, maar in termen van operationele winst steeg West-Europa het verst boven de gemiddelde analistenverwachting uit. Laaiend enthousiast kunnen we de koersreactie niet noemen, maar het aandeel was dan ook in dit jaar al bijna in rechte lijn met 25 procent geklommen.
Dinsdag is het uitkijken naar de ISM-index (aankoopdirecteuren) in de Verenigde Staten naast data over de bouw- en de consumentenuitgaven. Daarnaast presenteren onder meer Apple, DSM, Pfizer en Solvay hun kwartaalresultaten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier