Marktoverzicht: knokken voor elk vat olie

© REUTERS
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

De financiële markten volgen van dichtbij de OPEC-onderhandelingen die een akkoord over een productieverlaging moeten opleveren.

Woensdag zouden de OPEC-leden tot een eerste productiebeperking in acht jaar willen komen, maar de onderhandelingen verlopen bijzonder moeizaam. Elke lidstaat wil een zo groot mogelijk marktaandeel behouden en vecht voor elk vat ruwe olie. Vooral Iran en Irak, die volop hun exportcapaciteit ontwikkelen, komen moeilijk over de brug. Saoedi-Arabië wil zelf pas de kraan dichter draaien als aartsrivaal Iran dat ook doet. Intussen kijkt niet-OPEC-lid Rusland de kat uit de boom en biedt het hoogstens een bevriezing van de olieproductie aan. De ambitie van de OPEC is de productie met 1,2 miljoen vaten per dag terug te dringen. Daarbij is op te merken dat de productie sinds 2014 gestegen is van 30 naar 34 miljoen vaten par dag. Komt het morgen niet tot een akkoord, dan vrezen waarnemers een stevige duik van de olieprijzen, wat ook negatieve repercussies zou hebben voor de beurzen.

Beleggers wachten ook het referendum van 4 december in Italië af. De uitkomst kan de Italiaanse bankencrisis helemaal op scherp zetten. In China wordt de poging om de vastgoedmarkt af te koelen met een krapper monetaire opgemerkt. Later deze week staat ook het belangrijke Amerikaanse banenrapport op de agenda. Kortom, beleggers kampen met te veel onzekerheden om vandaag grote posities in te nemen. Intussen is het Amerikaans consumentenvertrouwen gestegen tot het hoogste peil in negen jaar, dankzij een aantrekkende arbeidsmarkt en loonstijgingen. De groei van het Amerikaanse bbp in het derde kwartaal is opwaarts herzien naar 3,2 procent op jaarbasis.

De Europese beurzen sloten met minieme winsten af. De Bel-20 schreef er 0,18 procent bij. Umicore verloor 1,4 procent. De voor Umicore belangrijke metaalprijzen lasten een pauze in hun opmars in. Ahold Delhaize (-1,1%) zoekt nog altijd naar een rustpunt sinds de kwartaalcijfers van 17 november wezen op margedruk in de VS. Biotechbedrijf Galapagos start met een nieuw fase 1-onderzoek om taaislijmziekte te behandelen en krijgt daarvoor van Abbvie een mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar. Dit onderzoek moet uitmaken of het middel veilig is. De resultaten worden in het tweede kwartaal van 2017 verwacht.

Op de brede markt kreeg de vastgoedvennootschap Banimmo (-10,6%) met een dag vertraging de rekening gepresenteerd voor de zwakke update die ze maandagochtend de wereld instuurde. De aankondiging om de vordering van 26,5 miljoen euro op Urbanove volledig af te schrijven is een stevige streep door de rekening voor een bedrijf dat eind juni een eigen vermogen van 64,7 miljoen euro had. Voor dit fiasco was wel al een provisie van 24,5 miljoen euro aangelegd. Urbanove is een projectmaatschappij die in Namen en Verviers winkelcentra moet ontwikkelen, maar in een gerechtelijke reorganisatie is verzeild geraakt. Banimmo kampt ook met de hoge schuldgraad die de bankconvenanten in gevaar brengen. In september werd een kredietlijn die afliep met één jaar verlengd. Om deze schuldgraad te verminderen verkoopt Banimmo een aantal projecten. Zo kon het bedrijf maandag de verkoop van het Parijse kroonjuweel Marché Saint-Germain afronden voor 130 miljoen euro. Maar Banimmo vertelde er niet bij hoeveel meerwaarde de verkoop oplevert. De twijfels over de schuldgraad zijn niet van tafel. Analisten stellen zich ook vragen bij de marktwaarde van de andere projecten die Banimmo in portefeuille heeft. De balans en vooruitzichten van Banimmo zijn dus allesbehalve transparant, wat beleggers naar de uitgang jaagt. Het eigen vermogen bedraagt nog 5,7 euro per aandeel.

Samsung (-0,5%) wil op termijn meer geld naar de aandeelhouders laten vloeien. Het elektronicaconcern wil 60 miljard dollar uitkeren via hogere dividenden en de inkoop van eigen aandelen. Onder druk van activistische aandeelhouders overweegt Samsung om zich op te splitsen in een holding en in een operationele maatschappij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content