Marktoverzicht: Japan verrast met groeispurt
De beurzen ruilden vandaag ‘toorn en vuur’ in voor ‘rustig en cool’. Koopgrage beleggers verdrongen de zorgen om Noord-Korea naar het achterplan en stuurden de Europese beurzen vlot hoger.
De Bel-20 bijvoorbeeld herstelde met ruim 1 procent. Galapagos (+3,53%) voerde nog maar eens het twintigtal aan, terwijl Engie (+1,84%) profiteerde van gunstige vooruitzichten bij sectorgenoot RWE. In de lijst met dalende Bel-20’ers verscheen uiteindelijk alleen nipt het defensieve Colruyt (-0,01%).
Met behoorlijke halfjaarcijfers kan de Duitse energiegigant RWE (+2,18%) de positieve trend sinds begin dit jaar bevestigen. De resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar waren nog niet je dat, maar het management verwacht verder beterschap, zodat de resultaten over het hele jaar aan de bovenkant van de eerder meegegeven vork zouden moeten uitkomen. Dat betekent een aangepaste bedrijfscashflow van ongeveer 5,7 miljard euro en een aangepast nettoresultaat van 1,3 miljard euro.
In de eerste jaarhelft steeg de aangepaste bedrijfswinst met 7 procent. Margedruk bij de energiecentrales die op kernenergie, bruinkool en steenkool draaien, werd gecompenseerd door stijgende marges bij de gasgestookte centrales. De Duitse elektriciteitsprijzen zitten in de lift, maar voorlopig profiteren daar enkel de gasgestookte centrales van omdat die minder afhankelijk zijn van langlopende prijscontracten.
De tradingafdeling wist verlies in winst om te buigen, dankzij een oplevende aardgashandel. De groenestroomdochter Innogy zag de bedrijfwinst met 3 procent aandikken. De eigenlijke nettowinst van RWE explodeerde tot 2,7 miljard euro, maar die sprong is grotendeels te danken aan de terugbetaling door de Duitse overheid van een ongrondwettelijke belasting op nucleaire brandstof voor 1,7 miljard euro. De vergelijkbare nettowinst eindigde op 809 miljoen euro, of 30 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar dat verschil is grotendeels te danken aan lagere uitzonderlijke afschrijvingen. RWE zal een gewoon dividend van 0,5 euro per aandeel uitkeren op basis van de resultaten, en een uitzonderlijk dividend van 1 euro per aandeel om de teruggekregen belasting door te storten naar de aandeelhouders.
De Japanse economie verrast vriend en vijand met een sterke economische groei. In het tweede kwartaal dikte het bbp met 1 procent aan in vergelijking met een kwartaal eerder. Dat betekent dat de economie op jaarbasis met 4 procent groeide in het tweede kwartaal. Japan is daarmee op dit moment een van de snelst groeiende economieën in het Westen. Over heel 2017 zou de Japanse economie met 1,5 à 2 procent kunnen groeien. Naar Japanse maatstaven zijn dat straffe cijfers, en voor het eerst in een decennium kan de Japanse economie zes kwartalen na elkaar groei voorleggen.
Beleggers organiseerden geen feestje op de Japanse beurzen omdat de yen verstevigde in het spoor van de sterke groeicijfers. En een sterke yen impliceert een lagere export en minder winsten voor de Japanse exporteurs. De Japanse beursindex Nikkei verloor ongeveer 1 procent.
De Japanse groei blonk in het tweede kwartaal uit dankzij een verrassend sterke bijdrage van de binnenlandse consumptie. De binnenlandse vraag hapert door de vergrijzing al jaren, maar een sterke stijging van de bedrijfsinvesteringen en een aantrekkende private consumptie zorgen voor een nieuw elan. De lonen stijgen nochtans nauwelijks en kunnen amper de zwakke stijging van het prijspeil volgen. De krappe arbeidsmarkt zou de volgende kwartalen voor een stijging van de lonen en de inflatie kunnen zorgen. De export blijft in het spoor van de globale opleving sterk presteren. Voor de Japanse premier, Shinzo Abe, zijn de sterke groeicijfers een opsteker. Via de combinatie van een extreem soepel geld beleid, een soepel fiscaal beleid en structurele hervormingen probeert hij al jaren de Japanse economie nieuw leven in te blazen. De overheidsfinanciën blijven met een begrotingstekort van 4 procent en een overheidsschuld van 240 procent bijzonder kwetsbaar.
De Italiaans-Amerikaanse autobouwer Fiat Chrysler (+7,7%) stijgt op geruchten dat een Chinese concurrent een bod zou overwegen. Volgens het vakblad Automotive News zou een eerste bod zijn afgewezen wegens een te lage prijs. De merken Alfa Romeo en Maserati zouden uit een verkoop blijven.
Ook Danone (+2,3%) koerst hoger op overnamegeruchten. Volgens The New York post zou Kraft Heinz of Coca-Cola een bod voorbereiden op de Franse voedingsreus.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier