Marktoverzicht: ING laat zich niet afremmen door lage rente
ING trok de kop in de Bel-20, met dank aan beter dan verwachte cijfers. Facebook zal minder snel groeien, wat beleggers niet leuk vinden.
De beurzen hinkten op twee gedachten. Politiek was er positief nieuws met peilingen die de overwinning in de Amerikaanse verkiezingen nog altijd aan Hilary Clinton geven en het Britse gerechtshof die de Britse premier Theresa May verplicht eerst langs het Parlement te gaan voor ze zich aan een harde brexit kan wagen. Minder positief voor de beurzen was de vastberadenheid waarmee de Amerikaanse centrale bank aanstuurt op een renteverhoging in december.
Het enerzijds-anderzijdsgevoel vertaalde zich in een klein verlies voor de graadmeter Eurostoxx50 (-0,2%) De Bel-20 ging 0,1 procent achteruit, meteen het vijfde verlies op rij.
In de Brusselse sterindex pakte ING (2,3%) uit met sterker dan verwachte resultaten. De nettowinst was een kwart hoger dan vorig jaar, vooral met dank aan de hoge rente-inkomsten. Die kwamen voor het negende kwartaal op rij boven 3 miljard euro uit.
Verschillende factoren verklaren de toename van die rente-inkomsten. Zo verlaagde de bank de spaarrente in Nederland en Duitsland. Bovendien schreef ze meer kredieten uit dan er nieuwe deposito’s bij kwamen. En tot slot wist ze haar rentemarge (het verschil tussen de rente die ze krijgt op kredieten en de rente die ze betaalt op deposito’s) nog op te trekken.
In ons land presteerde ING minder sterk, onder meer omdat er door de wettelijke minimumrente van 0,11 procent op het gereglementeerde spaarboekje geen ruimte is voor verdere renteverlagingen.
De hoge winstcijfers klinken misschien wrang zo kort na de aankondiging van duizenden ontslagen. Maar de cijfers sterken het management wellicht in zijn overtuiging. ING presteert immers net goed in landen als Frankrijk en Duitsland, waar ze een digitale strategie volgt en een uitdager vormt voor de traditionele grootbanken. In Nederland en België is ING daarentegen zelf zo’n grootbank.
Op de brede markt nam Nyrstar (+15%) een flinke sprong na een lovend rapport van Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbankiers geloven dat de resultaten van woensdag tonen dat het tij aan het keren is bij de Belgische zinkgroep. Goldman Sachs gelooft dat het aandeel het komende jaar naar 9 euro kan stijgen, van 5,5 euro vandaag.
Voorts in Europa viel het verlies van adidas (-6%) op. De Duitse sportgigant voldeed zowel boven als onder aan de resultatenrekening aan de verwachtingen. Beleggers reageerden toch ontgoocheld, omdat adidas geen vijfde keer dit jaar zijn prognose optrok.
Op Wall Street was er vooral veel aandacht voor Facebook. Het reclamebedrijf met een sociaal netwerk pakte woensdag nabeurs uit met een quasi perfect rapport. De omzet – bijna uitsluitend reclame-inkomsten – steeg voor het vierde kwartaal op rij met meer dan de helft. De kwartaalwinst verdrievoudigde zelfs. En het aantal gebruikers dat maandelijks minstens één keer op Facebook komt, steeg 5 procent naar 1,8 miljard.
En toch, op de technologiebeurs Nasdaq kreeg het aandeel in de ochtendhandel een tik tot 5 procent. Beleggers reageerden daarmee op de mededeling dat de groei volgend jaar zal beginnen te stokken. Het bedrijf beseft dat er een limiet staat op de hoeveelheid reclame die gebruikers willen zien. En nog meer reclame dreigt mensen van het netwerk weg te jagen. Facebook wil nu voluit de kaart trekken van video. Dat houdt mensen langer aan hun scherm gekluisterd en laat toe duurdere reclames te verkopen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier