Marktoverzicht: Geen vier hersteldagen op een rij
Er is een einde gekomen aan drie opeenvolgende hersteldagen na de zwakke prestatie van vorige week ten gevolge van de escalerende verbale oorlog tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Vanochtend gingen de indexen meteen in het rood en in de namiddag diepten de verliezen verder uit.
Op Wall Street gingen de indexen ook in het rood. Wal-Mart kon niet overtuigen met de resultaten, maar volledig in contrast daarmee kon Alibaba (+4,6% bij de start op Wall Street) dat wel. De bekende Chinese onlineretailer kon een omzetgroei van 56 procent voorleggen en bleef met 50,2 miljard yuan ver boven de gemiddelde analistenverwachting van 47,9 miljard yuan. De winst per aandeel sprong naar 1,17 dollar per aandeel, hoger de analistenconsensus van 0,94 dollar per aandeel. Alibaba blijft de beste manier om in te spelen op de stijgende onlineconsumptie in China, waar nu 446 miljoen onlineconsumenten actief zijn. Net zoals Amazon heeft het concern van Jack Ma intussen ook al belangen gekocht in de traditionele retail.
De marktreactie op de cijfers van de plantagegroep Sipef (+0,8%) was positief, al brokkelde het enthousiasme in de loop van de dag wel af. Door de gestegen productie, deels al het gevolg van de verdubbeling van het belang in de Indonesische plantagemaatschappij Agro Muko en gemiddeld hogere prijzen (734 versus 667 dollar per ton), zien we een sterke omzetgroei en een nog spectaculairdere winstgroei in de eerste jaarhelft. De cijfers lagen ook boven de analistenverwachting. Intussen zijn de palmolieprijzen wat teruggevallen en staat de dollar lager, zodat het resultaat van het tweede halfjaar niet dat van de eerste jaarhelft zal evenaren. Intussen is ook een tweede overname, die van de plantage DMIL, afgerond.
Op de Amsterdamse beurs waren er ook enkele maatschappijen met halfjaarresultaten. Daartoe behoorde de grootste baggergroep ter wereld, Boskalis (-2,3%). De resultaten voldeden niet aan de verwachtingen. De omzet viel met 7 procent terug, ondanks betere cijfers voor de baggersector. In de offshore-divisie blijven de omzet en de winst echter sterk achteruitlopen. De nettowinst bedraagt dan ook nog amper iets meer dan de helft van het eerste halfjaar van 2016. Volgens het management zal de nettowinst in de tweede jaarhelft ongeveer gelijk zijn aan die in de eerste helft van het jaar. De koersdaling bleef nog binnen de perken dankzij een sterker orderboek van 3,25 miljard euro tegenover nog 2,92 miljard euro eind vorig jaar.
Vrijdag is het uitkijken naar de producentenprijzen in Duitsland, de bouwproductie in de Europese Unie en het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. Het Nederlandse uitzendspeler Brunel publiceert halfjaarcijfers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier