Marktoverzicht: Geen trumpoline meer op de beurs
De beurzen reageerden ontgoocheld op de persconferentie die Donald Trump gisteren gaf.
Na zijn verkiezing tot Amerikaans president gaf Trump het startschot voor een beursrally door een expansiever fiscaal beleid aan te kondigen. Gisteren bleef hij op de vlakte over zijn investeringsplannen. Beleggers temperen daarom de verwachting dat het fiscale beleid de rol van het monetaire beleid zal overnemen om het economische herstel aan te jagen. Dat verhoogt de kans dat de Amerikaanse centrale bank minder snel de voet van het gaspedaal haalt, waardoor de dollar terrein verliest. Ook de langetermijnrentevoeten daalden. De Europese beurzen sloten met af met verliezen die opliepen van 0,5 tot 1 procent. De Amerikaanse beurzen openden 1 procent lager.
Donald Trump haalde tijdens zijn persconferentie zwaar uit naar de farmabedrijven en herhaalde zijn standpunt dat ze te hoge prijzen aanrekenen voor hun geneesmiddelen. De schokgolf die door farmasector rolde, was vandaag te voelen tot op de Brusselse beurs. De meeste farma- en biotechaandelen moesten achteruit. Ook bedrijven die goed nieuws te melden hadden, deelden in de klappen. Asit Biotech (-0,6%) bijvoorbeeld maakte het nieuws bekend dat het 6 miljoen euro steun krijgt van de Waalse overheid.
Het economische herstel zet intussen door. De Duitse economie is vorig jaar met 1,9 procent gegroeid, wat de sterkste groei in vijf jaar is. De conjunctuurindicatoren signaleren dat het momentum eind vorig jaar nog versnelde. De Duitse groei stoelt vooral op de aantrekkende binnenlandse vraag, die profiteert van een sterke werkgelegenheid, stijgende lonen en hogere overheidsuitgaven.
Nog een signaal van het doorzettende economische herstel is te vinden in de luxesector. De meer gefortuneerde consument durft het geld opnieuw te laten rollen. De Zwitserse luxeproducent Richemont (+8,6%), bekend om zijn juwelen en horloges, zag zijn vergelijkbare omzet in de laatste drie maanden van 2016 met 5 procent stijgen, terwijl analisten uitgingen van een vlakke omzet. Vooral de verkoop in de eigen winkels kreeg in de feestperiode een stevige boost. De verkoop aan andere handelaars daalde nog met 2 procent, maar analisten rekenen erop dat ook die orders herstellen en dat ook de groothandelsverkoop aantrekken. Vooral de verkoop in Azië zit in de lift, met een omzetstijging van 10 procent in het voorbije kwartaal, maar ook in andere regio’s stijgt de vraag naar luxe. In de eerste helft van dit jaar daalde de omzet van Richemont nog met 12 procent. Over het hele boekjaar 2016-2017 zou de nettowinst lager zijn dan vorig jaar.
De Duitse suikerproducent Süedzucker (+2,92%) trekt na een sterk kwartaal de vooruitzichten voor het boekjaar 2016-2017 op. De winst zou oplopen tot 90 à 120 miljoen euro, tegenover nog een verlies van 79 miljoen euro vorig jaar. Hogere suikerprijzen liggen aan de basis van de betere resultaten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier