Marktoverzicht: flinke duik voor Carrefour
De Europese beurzen hebben zich goed hersteld van het zwakke weekbegin door de negatieve impact van de orkaan Harvey en de hernieuwde spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. De economische berichtgeving uit Europa blijft onverminderd gunstig. De retailsector beleeft wel barre beurstijden.
Het Europese beursherstel kwam er ondanks de rake klappen die opnieuw in de distributiesector werden uitgedeeld, na de erg teleurstellende cijfers van Carrefour (-13,3%). De Franse retailgigant zit opnieuw in het sukkelstraatje, want ondanks het economische herstel blijft de prijsdruk aanwezig op de thuismarkt Frankrijk. Doordat Carrefour marktaandeel heeft verloren, zakte de bedrijfswinst met meer dan 20 procent tot 621 miljoen euro, ver onder de gemiddelde analistenschatting van 666 miljoen euro. De omzet- en de winstverwachting voor het volledige boekjaar werden dan ook verlaagd en de twijfels in de sector worden alleen maar uitgediept, zodat ook de aandelen van Colruyt en Ahold Delhaize verder verzwakten.
De halfjaarresultaten van Ackermans & van Haaren (-3,6%) en CFE (- 8,5%) werden ook al negatief onthaald. Vooral de baggeraar DEME ontgoochelde met veel voorzichtigere vooruitzichten dan voorheen door vertragingen bij nieuwe opdrachten. Ackermans & van Haaren kon wel degelijke cijfers voorleggen en zag de diversificatie los van DEME lonen. Zowel de financiële als de vastgoedpoot van de holding konden met knappe resultaten uitpakken, zodat de koersschade binnen de perken bleef.
Een uitschuiver was ook EVS (-6,3%). De Luikse nichewereldspeler in apparatuur voor livesportverslaggeving had al geen flitsend eerste kwartaal, en dat werd in het tweede kwartaal bevestigd. De omzet ging met bijna 29 procent achteruit en de winst met 56 procent, of 7 procent onder de verwachtingen. Het orderboek evolueert ook minder sterk dan verwacht, zodat het management de omzetverwachting voor dit jaar moet terugschroeven tot de vork 115 tot 125 miljoen euro.
Door de problemen met de grondstoffenbevoorrading werd met meer dan gemiddelde belangstelling uitgekeken naar de resultaten van Recticel (+4,1%). Het werd een uitzondering in positieve zin, met beter dan verwachte cijfers door een betere kostenefficiëntie, hogere volumes en prijsverhogingen. De jaarverwachting voor de stijgende omzet en bedrijfswinst werd dan ook gehandhaafd.
Vrijdag is het uitkijken naar de PMI-cijfers (index van de aankoopdirecteuren) van de grootste industrielanden en vooral naar het banenrapport voor augustus. Immobel en Gemalto presenteren hun halfjaarcijfers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier