Marktoverzicht: flauw kwartaaleinde

© .
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese aandelenmarkten sluiten haast onveranderd en zonder veel animo het eerste kwartaal af. Een kwartaal dat een pak beter is geweest dan het dramatische eerste kwartaal van vorig jaar met gemiddeld 5 procent winst in plaats van 15 procent verlies. Het is wachten op de kwartaalresultaten en de Franse presidentsverkiezingen om de markten weer in beweging te krijgen.

Het Franse Danone (-0,3%) heeft een akkoord met de Amerikaanse mededingingsautoriteiten voor de overname van Whitewave, een Amerikaanse producent van sojamelk. Daardoor kan de Franse voedingsgigant zijn grootse overname in jaren weldra afronden. Een voorwaarde is wel dat het yoghurtmerk Stonyfield wordt verkocht (370 miljoen dollar omzet in 2016). Danone heeft daar geen problemen mee om zijn strategische doelstellingen met de overname te bereiken.

Op Euronext Brussel waren er nog een altijd laatkomers met hun jaarcijfers 2016. Eentje daarvan was Exmar (-5,0%). De koers van het ganstankerbedrijf kreeg een serieuze oplawaai. Niet wegens de jaarwinst 2016, want die lag hoger dan in 2015 en kwam boven de verwachtingen uit. Wel door de pessimistische perspectieven voor de lpg-markt dit jaar en het ontbreken van een timing voor het afronden van de deal met het Nederlandse Vopak omtrent de vergassingsschepen. Die twee elementen zorgen er ook voor dat er geen slotdividend wordt uitgekeerd over het boekjaar 2016, ondanks een interim-dividend van 0,10 euro per aandeel in september.

Nieuwbakken Bel-20’er Sofina (-0,4%) heeft zijn trackrecord om sinds de beursgang in 1956 minstens hetzelfde dividend kunnen uitkeren als het jaar voordien kunnen verlengen. Het dividend wordt met 11 eurocent verhoogd van 2,45 naar 2,56 euro per aandeel, wat ervoor zorgt dat ondanks het optrekken van de roerende voorheffing de aandeelhouder hetzelfde nettodividend van 1,79 euro per aandeel krijgt.

De omzet van de champagneproducent Vranken-Pommery (+0,1%) is vorig jaar lichtjes gestegen (+1,2%) tot 300,1 miljoen euro. Dat ondanks een daling op de twee thuismarkten (België en Frankrijk) door het lagere restaurant- en hotelbezoek in onder meer Brussel en Parijs als gevolg van de aanslagen. De exportmarkten, zoals Japan (+25%) en Australië (+29%), deden het wel prima. De bedrijfswinst lag lichtjes lager (-2,2%). Het nettoresultaat klom wel 50 procent hoger tot 6 miljoen euro, maar dat was het gevolg van eenmalige winsten.

MAANDAG

Is het uitkijken naar de cijfers voor de werkloosheid in België en de Europese Unie en de definitieve cijfers van de PMI industrie voor Duitsland, Frankrijk, EU, Japan en de VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content