Marktoverzicht: feestje dankzij Yellen
De speech van Janet Yellen, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, miste zijn effect op de Europese beurzen niet.
De Europese beurzen schreven er gemiddeld 1 à 1,5 procent bij. De Bel-20 dikte 1,25 procent aan. Yellen toonde zich vrij optimistisch over de Amerikaanse economie, maar liet uitschijnen dat de rente nog niet zal verhoogd worden op de beleidsvergadering van volgende week.
Beleggers knippen dus de coupon van zowel een aanhoudende soepel geldbeleid, als van een voldoende sterke Amerikaanse economie. Yellen wou het slechte arbeidsmarktrapport van vrijdag niet dramatiseren. De economie ondervindt hinder van een vrij sterke dollar, een lage olieprijs, en zwakke exportmarkten, maar daartegenover staat dat de lonen stijgen, de consumptiebestedingen aantrekken en de huizenmarkt sterk blijft. Voor Yellen is de Amerikaanse economie sterk genoeg om een langzame stijging van de rentevoeten te verteren, maar ze schrapte in haar speech wel de passage dat dit ‘de volgende maanden’ zou gebeuren. De markten schrijven nu september in als tijdstip voor een volgende renteverhoging. Wordt vervolgd. De olieprijs flirtte opnieuw met het prijspeil van 50 dollar voor een vat, onder meer als gevolg van een zwakkere dollar.
In de Bel-20 blonk Bekaert (+3,66%) uit. De presentaties van de staaltechnologiegroep tijdens de Capital Markets Day vielen in goede aarde bij beleggers en analisten. Het gaat Bekaert op de meeste markten voor de wind, waardoor zijn doelstelling van een bedrijfswinstmarge van 7 procent vrij vlot kan behaald worden.
Naast Janet Yellen is ook de Brits-Nederlandse oliegigant Royal Dutch Shell (+2,86%) een van de smaakmakers op de Europese beurzen. CEO Ben van Beurden kondigde tijdens een strategische update aan dat de synergievoordelen dankzij de overname van British Gas oplopen tot 4,5 miljard dollar tegen 2018, tegenover een eerdere schatting van 3,5 miljard dollar. Shell verlaagt ook het investeringsbudget. De groep zal dit jaar 29 miljard dollar investeren en in de periode 2017-2020 mikt het bedrijf op een investeringsbudget van 25 à 30 miljard dollar per jaar. Shell wil in de periode 2016-2018 ook voor 30 miljard dollar activa verkopen. Deze maatregelen moeten Shell helpen om meer vrij cashflow te genereren. Dat is een must als het bedrijf zowel de schuldgraad wil verminderen, als het dividend wil behouden. In 2015 volstond de operationele cashflow als gevolg van de lage olieprijzen niet om naast de investeringen ook het dividend te financieren. Een hogere vrije cashflow is ook een must om de schuldgraad terug te dringen na de overname van British Gas. Shell betaalde 52 miljard dollar voor British Gas, waardoor de nettoschuld is opgelopen tot 26 procent van het eigen vermogen. Dat niveau is nog niet alarmerend, maar voor het management is de vermindering van de schuldgraad een topprioriteit. Het bedrijf wil daarom tegen 2020 een vrije cashflow van 20 tot 25 miljard dollar verdienen bij een olieprijs van 60 dollar per vat. De voorbije drie jaar behaalde Shell een gemiddelde vrije cashflow van 12 miljard dollar bij een gemiddelde olieprijs van 90 dollar per vat. Daarnaast verwacht het bedrijf dat de vraag naar fossiele brandstoffen nog decennia lang ‘robuust’ zal zijn.
Het Canadese farmabedrijf Valeant Pharmaceuticals (-13%) stuurt een stevige winstwaarschuwing voor 2016 uit. De winst per aandeel zou terug allen tot 6,6 à 7 dollar , tegenover eerdere prognoses van 8,5 tot 9,5 dollar per aandeel. Het bedrijf verloor sinds augustus al 90% van zijn waarde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier