Marktoverzicht: ECB-meeting doet spanning stijgen
Iedereen die in Europa met de financiële markten is begaan, weet dat het deze week allemaal op donderdagmiddag wordt beslist: welke bijkomende stimuleringsmaatregelen zal Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), dan aankondigen?
Na een aantal betere beursdagen zijn er beleggers die vooraf hun winsten binnenhalen. Ze zijn niet vergeten dat Draghi hen in december zwaar heeft ontgoocheld. Het vertrouwen op een gunstige afloop is minder groot dan de jongste jaren gebruikelijk is, vlak voor een belangrijke bijeenkomst van de ECB. Bankaandelen als KBC (-3,7%) stonden dan ook onder druk.
Op Euronext Brussel was het nieuws van de dag het afblazen van het fusieplan tussen Picanol (+7,0%) en Tessenderlo Group (-4,1%). Enkele minderheidsaandeelhouders hebben hun slag thuisgehaald, maar op de beursvloer blijkt het eerder een pyrrhusoverwinning te zijn. Aangezien de markt een aanpassing van het voorstel ten gunste van de Tessenderlo-aandeelhouders of ten nadele van de Picanol-aandeelhouders had verwacht, zien we een arbitrage van Tessenderlo naar Picanol. Dat wordt bovendien geen holding zoals in de oorspronkelijke plannen, en wordt dus ook niet met een klassieke holdingkorting opgezadeld.
Op Euronext Parijs was er flink wat druk op het aandeel van EDF (-7,2%). Die kwam er na het ontslag van de financieel directeur Thomas Piquemal. De CFO staat niet meer achter de plannen van EDF om het Hinkley-project uit te voeren, de bouw van een eerste nucleaire reactor sinds lang in Groot-Brittannië. Volgens Piquemal zijn de investeringskosten te hoog, nu de inkomsten door de lage energieprijzen bij EDF achteruitgaan en er al moet worden geleend om het dividend te betalen. Bovendien is er de komende jaren heel wat geld nodig bij Electricité de France (EDF) om het nucleaire park in Frankrijk te onderhouden en te vernieuwen. CEO Levy zei in een reactie dat EDF binnen afzienbare tijd zal beslissen of het project doorgaat.
Boskalis (+0,1%) kwam twee keer in het nieuws. Vooreerst wordt de grootste baggeraar ter wereld mee betrokken bij de baggerwerken voor de bouw van een onderzeese tunnel tussen Denemarken en Duitsland. Daarnaast was er de aankondiging dat het de offshore windenergieactiviteiten van VolkerWessels heeft overgenomen (200 miljoen euro omzet en 30 miljoen euro bedrijfskasstroom). Daarmee wordt de diversificatie naar een speler in diverse maritieme diensten verder doorgetrokken. Maar net zoals in het verleden is de beurs daar niet even gelukkig mee als de bedrijfsleiding van Boskalis zelf. Dat laat de lauwe koersreactie opnieuw uitschijnen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier