Marktoverzicht: Draghi versus Weidmann
Op de Europese financiële markten was er vandaag veel wispelturigheid. De euro verzwakte vanochtend om zich in de loop van de dag volledig te herstellen. Idem dito voor de aandelenmarkten. Centrale bankiers speelden andermaal het hoofdrol in de zoektocht naar een verklaring voor die bewegingen.
In een toespraak in Frankfurt liet ECB-voorzitter Mario Draghi duidelijk verstaan dat een aanpassing van het monetaire beleid ondanks de toenemende inflatie en economische groei helemaal niet aan de orde is. Voor hem is het nog veel te vroeg om te beweren dat inflatie terug is van weggeweest. Dat woog aanvankelijk op de euro, maar drie uur later veranderde dat toen Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann het wel legitiem vond om over een aanpassing van het monetaire beleid te discussiëren.
Intussen liet ook de Tsjechische centrale bank zich opmerken door na ongeveer vier jaar te stoppen met een vaste wisselkoersverhouding tussen de Tsjechische kroon (+1,3%) en de euro. De voorbije jaren verhinderde de centrale bank dat de eigen munt sterker werd dan 27 euro per kroon. Officieel om inflatiedoelstellingen te halen, maar in de praktijk vooral om de exportindustrie te ondersteunen. De jongste tijd nam de speculatie echter toe en werd de kostprijs van dit beleid almaar duurder (47,8 miljard euro over vier jaar) zodat het moeilijk houdbaar bleef. Hetzelfde zagen we begin 2015 toen de Zwitserse centrale bank eenzelfde systeem moest loslaten tussen de Zwitserse frank en de euro. De reactie was toen wel een pak heftiger dan vandaag.
Topman (CEO) Paul Polman heeft zijn grote plan aangekondigd om van Unilever (+0,8%) weer een slagkrachtig en zeer rendabel bedrijf te maken. Na het verwerpen van het bod van 143 miljard dollar (134 miljard euro) van Kraft Heinz stond de CEO onder druk van de aandeelhouders om maatregelen te nemen die hen zouden tegemoet komen. Ze worden niet teleurgesteld met een verhoging van het dividend met 12 procent en een inkoopprogramma van eigen aandelen van 5 miljard euro. Zo worden de kostenbesparingen ter waarde van 6 miljard euro haast integraal aan de aandeelhouders uitgekeerd. Zoals verwacht werd ook de verkoop van de margarinetak, inclusief het merk Becel, aangekondigd. Deze afdeling stond vorig jaar voor 3 miljard van de 53 miljard euro groepsomzet. De marktreactie was beperkt omdat de diverse maatregelen de jongste dagen al in de media hadden gecirculeerd.
Na de goedkeuring door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten maandag was het vandaag aan de Europese om hun akkoord te geven voor de overname van Syngenta (-0,2%) door het Chinese ChemChina. Enkel de Adama-gewasbeschermingsmiddelen moeten worden afgestoten. De kans dat de overname er nu komt is wel heel groot geworden. ChemChina biedt 465 dollar per aandeel Syngenta en 5 Zwitserse frank extra dividend. Vorige week keurde de Europese mededingingsautoriteit al de fusie tussen Dow Chemical en du Pont goed. We zijn dan ook steeds meer op weg van zes grote naar drie gigaspelers in de agrochemie. Want de goedkeuring van de overname van Monsanto door Bayer zit er mogelijk ook nog dit jaar aan te komen.
Er waren in de Belgische biotechsfeer weer uitblinkers. Zo reageerde de markt positief op de jaarresultaten bij Tigenix (+4,4%). De koers van Galapagos (+2,1%) klom naar een piek nadat partner Gilead Sciences 10 miljoen dollar op de bankrekening van Galapagos heeft gestort door het opstarten van de fase II-klinische studie van filgotinib voor de indicatie psoriatische arthritis. En sinds Biocartis (+3,9%) een Amerikaanse entiteit heeft opgezet eerder deze week is de kooplust in het aandeel weer sterk toegenomen.
Vrijdag is het uitkijken naar de handels- en betalingsbalans en de industriële productie in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk alsook de huizenprijzen in de Europese Unie. Het is ook de laatste dag van het openbaar bod op Delta Lloyd van NN Group.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier