Marktoverzicht: dollar op hoogste peil sinds 2005
De Europese beurzen misten vandaag hun leidraad. Wall Street bleef dicht wegens Thanksgiving.
Dat was te merken aan de bewegingen en de volumes in Europa. Het feest van de Amerikaanse dollar sinds de onverwachte zege van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen houdt wel aan. Het groene biljet steeg naar de hoogste notering sinds begin 2005. Niet specifiek ten aanzien van de euro, maar wel ten opzichte van een korf van de belangrijkste tien andere munten, zoals de euro, de Japanse yen en het Britse pond.
Een van de munten die de jongste weken en maanden veel terrein verliest ten aanzien van de dollar is de Turkse lira (-0,4% tegenover de dollar). De Turkse centrale bank verraste vanmiddag de markten met de aankondiging van een renteverhoging met 50 basispunten van 7,5 naar 8 procent. Het is de eerste renteverhoging sinds januari 2014. De ingreep is des te verrassender omdat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gisteren nog de centrale bank had aangemaand de rente te verlagen. Hiermee zit de centrale bank dus op ramkoers met de president. Aanvankelijk steeg de Turkse munt tegenover de dollar, maar het effect was na enkele uren al volledig uitgewerkt en gekeerd. De lira verloor verder terrein tegenover de Amerikaanse munt. De Turkse centrale bank zal dus heel wat kritiek te verduren krijgen in eigen land.
Valérie Chapolaud-Floquet, de CEO van de Franse producent van sterke dranken Remy Cointreau (+1,8%), sprak zich hoopvol uit over de economische en de financiële politiek van Donald Trump. Als hij inderdaad zorgt voor belastingverlagingen, dan zal dat vooral de rijke Amerikanen ten goede komen en dat zijn cruciale consumenten voor Remy Cointreau. De uitspraken deed de topvrouw naar aanleiding van de halfjaarcijfers van de groep. De winst kwam boven de verwachtingen uit (123,9 miljoen euro ten opzichte van de analistenconsensus van 119,3 miljoen euro). Vooral in China zitten de verkopen weer in de lift. Remy Cointreau wil vooral inzetten op het topsegment en hoopt zo veel mogelijk Chinezen en ook Amerikanen warm te maken voor de zesliterflessen Louis XIII-cognac, met een prijskaartje van 80.000 dollar per fles.
In maart was er de opname in de Bel-20-index. In juni volgde de AEX-index en op 19 december wordt het Belgische biotechbedrijf Galapagos (+1,2%) ook nog opgenomen in de prestigieuze Stoxx Europe 600-index. Dat zal de visibiliteit en de verhandelbaarheid van het biotechaandeel alleen maar ten goede komen. Het wordt zo ook toegankelijk voor een aantal grotere Europese beleggingsfondsen.
Vrijdag is het uitkijken naar het inflatiecijfer in Japan, de handelsbalans in de Verenigde Staten en krijgen we de halfjaarresultaten van Realdolmen en Retail Estates.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier