Marktoverzicht: De grootste winnaars van de Amerikaanse belastinghervorming

© REUTERS
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Amerikaanse Senaat heeft vannacht goedgekeurd wat president Donald Trump ‘de grootste belastingverlaging en -hervorming uit de geschiedenis’ noemt.

De wet haalde het met een nipte meerderheid. Trump kan naar alle waarschijnlijkheid nog voor Kerstmis zijn handtekening zetten onder de nieuwe belastingwet. De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, had enkele maanden geleden voorspeld dat er een beurscorrectie zou komen als de belastingdeal zou afspringen.

Het algemene tarief van de vennootschapsbelasting wordt vanaf 1 januari verlaagd van 35 naar 21 procent. Het ziet ernaar uit dat Mnuchin gelijk had, toen hij zei dat beleggers al rekening hielden met een forse verlaging van de vennootschapsbelasting in 2018. Bovendien komt de belastingverlaging vooral Amerikaanse bedrijven ten goede. Het hoeft dan ook niet echt te verbazen dat de Europese beurzen vandaag achteruitgingen.

De EuroStoxx50 verloor bijna 1 procent. De Bel-20 ging 0,7 procent achteruit tot 3994,68 punten. Slechts drie Bel-20-bedrijven bleven in het zwart in de koersentabel: de inoxproducent Aperam (+0,4%), de luierproducent Ontex (+0,2%) en de supermarktketen Colruyt (stabiel). De staaltechnologiegroep Bekaert (-5%) was de grootste verliezer in de Brusselse sterindex, na een koersdoelverlaging van 42 naar 39,5 euro door het Amerikaanse beurshuis JPMorgan.

Buiten de Bel-20 verloor Greenyard Foods (-0,8%) terrein. Het bedrijf bevestigde gisteren vergevorderde overnamegesprekken met zijn Amerikaanse concurrent Dole, die twee keer zo groot is als Greenyard. Het beurshuis Berenberg hield een rondvraag bij beleggers en kwam tot de conclusie dat die vooral bezorgd zijn dat de schulden door die grote overname stevig zullen oplopen, terwijl Dole zelf ook al behoorlijk veel schulden meebrengt. Berenberg zelf vindt dat beleggers de exacte prijs moeten afwachten die Greenyard zal betalen, maar ziet de bedrijfslogica achter de deal wel in. Het vermeldt erbij dat overnemen in het DNA van Greenyard en zijn topman Hein Deprez zit.

De Amerikaanse belastingverlaging is vooral goed nieuws voor bedrijven die veel winsten in de Verenigde Staten realiseren, met een hoge effectieve belastingvoet. De gemiddelde belastingvoet van de grote Amerikaanse supermarkten zoals Wal-Mart bedraagt meer dan 30 procent, terwijl farmaceutische bedrijven zoals Gilead Sciences en Johnson & Johnson vaak maar iets meer dan 20 procent afdragen, omdat ze patenten en intellectuele eigendommen in het buitenland kunnen parkeren.

Marktoverzicht: De grootste winnaars van de Amerikaanse belastinghervorming
© Bloomberg
Marktoverzicht: De grootste winnaars van de Amerikaanse belastinghervorming
© Barclays

Home Depot, de Amerikaanse keten voor doe-het-zelvers, zei eerder dat het een effectieve belastingvoet van 36 à 37 procent verwacht voor het lopende boekjaar. Een tarief van 20 procent zou de winst een boost geven met 1,6 miljard dollar. Home Depot zou dat geld gebruiken om de winkels te vernieuwen, de e-commerceactiviteiten uit te breiden, de lonen te verhogen en de aandeelhouders te belonen via de inkoop van eigen aandelen.

Er wordt ook verwacht dat sommige bedrijven die miljarden aan winsten in het buitenland lieten staan, die zullen repatriëren naar de Verenigde Staten. Tot nu toe moesten ze het verschil tussen de belasting op de winst in het buitenland en het tarief van de vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten betalen. Vanaf volgend jaar zouden ze een eenmalige belasting van 15,5 procent moeten afdragen op de cash die ze repatriëren.

Bedrijven zoals Amgen, Gilead Sciences en Pfizer hebben voor miljarden dollars winsten in het buitenland geparkeerd. Als ze die cash aan het werk zetten, zou dat een boost kunnen betekenen aan de fusies en de overnames in de sector. Ze kunnen het bijvoorbeeld ook gebruiken om aandeelhouders te belonen met de inkoop van eigen aandelen. Ook technologiebedrijven hebben overigens voor enkele miljarden (Amazon) tot honderden miljarden dollars (Apple) aan winsten in het buitenland.

Donderdag beslist de Japanse centrale bank beslist over het monetaire beleid. Er komen cijfers over het consumentenvertrouwen in de eurozone, om 16 uur. En in de Verenigde Staten geeft Nike inkijk in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content