Marktoverzicht: correctievrees voor een dag
De beurzen daalden amper een procent en meteen overheerste de vrees voor een correctie. ING kijkt mogelijk tegen een “significante” boete aan door een corruptieonderzoek.
Wie woensdagochtend het financiële nieuws bekeek, kreeg de indruk dat hij een stevige correctie op Wall Street gemist had. Zo erg was het lang niet. De S&P500, de meest invloedrijke index, verloor niet meer dan 1,2 procent. Maar – vandaar al de ophef – het was wel al ruim honderd dagen geleden dat de graadmeter nog eens meer dan een procent terrein had prijsgegeven.
Veel waarnemers interpreteerden de daling als het mogelijke einde van de Trump-rally. Sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump begin november is Wall Street ruim 15 procent gestegen. Het optimisme van de beleggers kwam voort uit het geloof dat zijn beleid van deregulering, belastingverminderingen en investeringen de groei zou doen toenemen. Maar na de wittebroodsweken slaat de twijfel toe. Trump ligt in de clinch met zijn eigen partij over de hervorming van de Amerikaanse ziekteverzekering (Obamacare), die zo dreigt te stranden. Beleggers zien daarin een voorteken dat ook de beloofde belastingverlaging en investeringen misschien eenzelfde lot te wachten staat.
Een tweede factor is de euro-dollarkoers. Sinds een week bouwen beleggers hun posities in Amerikaanse munt wat af ten voordele van de Europese eenheidsmunt. Het gevolg is dat de dollar zo’n 3 procent gedaald is tegenover de euro. De terugkeer van de appetijt voor de eurozone volgt uit de vaststelling dat de opmars van het populisme gestuit lijkt, voorlopig althans. En uit de mededeling van de Amerikaanse centrale bank dat ze de rente niet versneld zal optrekken. De dalende trend in de dollar maakt beleggingen op Wall Street minder aantrekkelijk.
Lang duurde de correctievrees overigens niet. Rond de middag stond de S&P in New York al weer op winst. Ook in Europa vielen de verliezen daardoor terug. De eurostoxx50 verloor amper 0,2 procent. In Brussel verloor de Bel-20 0,8 procent.
De Brusselse sterindex had vooral last van de duik van het zwaargewicht ING. De Nederlandse bank maakt het voorwerp uit van een strafonderzoek, zo stond te lezen in het haar jaarverslag. De zakenkrant Het Financieele Dagblad vond het bewuste regeltje in het vorige week gepubliceerde rapport en berichtte er vandaag over. Belegger schrokken zich een hoedje en zonden het aandeel 4 procent lager.
ING wordt onder meer beschuldigd van witwassen, internationale corruptie en het onvermeld laten van verdachte transacties. De zaak zou gaan over de rol van de bank bij het corruptiedossier van Vimpelcom in Oezbekistan. Vimplecom is een van oorsprong Russische telecomgroep met hoofdkwartier in Amsterdam, die onlangs een recordschikking van 800 miljoen dollar heeft gesloten in Nederland in dat dossier. Veel details zijn niet bekend, maar ING geeft zelf aan dat de impact “significant” kan zijn. Wat beleggers wellicht vooral verontrust, is dat ook de Amerikanen betrokken zijn bij het onderzoek. Washington heeft zich in het recente verleden al herhaaldelijk bijzonder streng getoond voor de financiële sector.
Voorts sprong nog de klap voor Gemalto (-17,1%) in het oog. De Franse producent van onder meer chips voor simkaarten stuurde een winstwaarschuwing uit. Volgens het bedrijf zal het resultaat dit jaar maar in lijn liggen met de prestaties van vorig jaar. Dat is opvallend, gezien het bedrijf met notering in Amsterdam pas drie weken geleden zijn prognose voor een winstgroei van 15 procent bevestigde bij de publicatie van zijn jaarcijfers. Analisten hadden toen een bijstelling van de verwachtingen voorspeld, maar die kwam dus pas drie weken later.
Op Wall Street ging Nike (-6%) met de aandacht lopen. De sportgigant boekte in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar maar 5 procent meer omzet. Vooral in de VS vielen de cijfers tegen met een toename van de verkopen met 3 procent. Dat is minder dan waar analisten op hoopten en leert dat Nike marktaandeel blijft verliezen aan adidas en Under Armour. De huidige cijfer leren ook dat het plan uit 2015 om tegen 2020 50 miljard omzet te draaien, een jaarlijkse groei van 10 procent, wellicht te hoog gegrepen zal zijn.
Donderdag wacht de belegger best veel huiswerk met jaarcijfers bij Immobel, IBA, Celyad en Eckert-Ziegler. In Nederland komt de fitnessketen Basic-fit aan de beurt. Macro-economisch zijn er cijfers voor het consumentenvertrouwen in de Europese Unie en het ondernemersvertrouwen in Frankrijk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier