Marktoverzicht: Britse pond op laagste peil in 31 jaar
Het Britse pond daalde ten opzichte van de Amerikaanse dollar tot het laagste peil in meer dan 30 jaar.
De Europese beurzen klimmen ruim 1 procent hoger in het spoor van het verdere koersherstel van Deutsche Bank en andere Europese banken. Ook de autobouwers deden het prima. De dollar zet zijn winstreeks van de voorbije dagen verder. De kansen op een Amerikaanse renteverhoging in december worden steeds hoger ingeschat. Aan de basis liggen goede indicatoren voor de Amerikaanse industrie en enkele Fed-bestuurders die pleiten voor een rentestijging. De goudprijs is het het grootste slachtoffer van de stijgende kans op een renteverhoging en daalt met meer dan 2,5 procent. De Bel-20 gaat met 0,6 procent vooruit. De grootste stijger is AholdDelhaize (+3,67%) dat profiteert van een adviesverhoging van het beurshuis Exane.
Het Britse pond daalde ten opzichte van de Amerikaanse dollar tot het laagste peil in meer dan 30 jaar. De financiële markten vrezen dat premier Theresa May aanstuurt op een harde brexit, zonder voorkeursbehandeling voor de Londense City en zonder interim-deal met de Europese Unie, die de bedrijfsleiders vragen om de uitstap minder bruusk te maken. May zou ook een groter belang hechten aan een striktere migratiepolitiek, al kost dat Groot-Brittannië een volwaardig lidmaatschap van de Europese eenheidsmarkt.
Ook de gewijzigde houding van de Britse regering ten opzichte van het machtige financiële sector in Londen is opvallend. Die sector is goed voor 1,1 miljoen banen, 12 procent van het Britse bruto binnenlands product en 65 miljard pond aan belastinginkomsten. De regering-May wil zich niet langer de les laten spellen door de City en wil zich niet laten chanteren door financiële instellingen die met vertrek naar het buitenland dreigen. Volgens de regering zou een brexit de City slechts een paar honderd banen kosten en lagere bonussen voor de bankiers impliceren. Investeerders vrezen echter dat een harde brexit de gezondheid van de Britse economie kan ondermijnen, wat de Bank of England zou verplichten nog langer een soepel beleid te voeren.
De Londense beurs geniet intussen van het gedaalde pond. De koersen zijn gestegen tot een recordniveau, doordat de indexaandelen hun winst voor gemiddeld 70 procent in het buitenland verdienen. Die buitenlandse winsten kunnen ze inruilen tegen meer ponden. Uitgedrukt in euro of dollar trappelt de Londense beurs wel ter plaatse.
De investeringsmaatschappij Gimv (+1,09%) neemt een belang van 60 procent in het Franse Acceo, dat is gespecialiseerd in inspectie en certificeringsdiensten voor liften en gebouwen. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 18 miljoen euro en wil de volgende vijf jaar in omvang verdubbelen via de expansie op de Belgische en Spaanse markt. Gimv neemt het belang van 40 procent van de Franse investeringsmaatschappij Ekkio Capital over, en een deel van de aandelen dat het management en de oprichters van Acceo in handen hebben. Gimv maakte de overnamesom niet bekend. Via de overname van Acceo zet Gimv de cashberg aan het werk die was aangedikt na de lucratieve verkoop van Punch Powertrain.
Het biotechbedrijf MDxHealth (+6,08%) blijft akkoorden tekenen over de verdeling van de prostaatkankertest SelectMDx. Deze keer werd een deal gesloten met SouthGenetics, dat de test in Centraal- en Zuid-Amerika op de markt zal brengen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier