Marktoverzicht: bodem weg onder rentevoeten
De beurzen rechten voor het eerst de rug sinds de Britten ervoor kozen uit de Europese Unie te stappen.
Koopjesjagers sturen de Europese indexen gemiddeld 2,5 procent hoger. Ook het fel geplaagde Britse pond kreeg vandaag weer vaste grond onder de voeten. In de Verenigde Staten steeg het consumentenvertrouwen naar het hoogste peil van dit jaar, maar die meting dateert van voor het brexit-besluit. Nog in de VS werd de economische groei van het eerste kwartaal werd opwaarts herzien van 0,5 naar 1,1 procent.
Vooral de financiële waarden herstellen na de mokerslagen van vrijdag en maandag. De Italiaanse banken vormen daarop geen uitzondering. Die banken worden geplaagd door een omvangrijke portefeuille slechte kredieten op hun balans, maar de Italiaanse overheid zou de solvabiliteit van de banken willen versterken met een kapitaalinjectie van 40 miljard euro. Italië onderhandelt over die ingreep met de Europese Commissie, want in principe zou die injectie neerkomen op verboden staatssteun. Normaal moeten voortaan de obligatiehouders of zelfs de spaarders opdraaien voor tekorten in de kapitaalpositie van een bank. Mogelijk wordt verwezen naar de gevolgen van de brexit of naar de bedreiging van het financieel systeem om een uitzondering op de nieuwe regels toe te staan.
De brexit joeg de voorbije dagen niet alleen schokgolven door de beurzen. Ook op de obligatiemarkten laat de uitstap van Groot-Brittannië uit de EU duidelijke sporen na. De langetermijnrentes van de sterkere westerse landen zetten hun daling versneld voort. In Japan, Australië en Zuid-Korea tikte de langetermijnrente een nieuw dieptepunt aan. Japanse overheidsobligaties met een looptijd van veertig jaar bieden nog amper 6 basispunten rendement. Beleggers anticiperen op een nog soepeler geldbeleid van de westerse centrale banken om de negatieve impact van de brexit op de globale economie te temperen. Zo rekenen de markten niet langer op een tweede renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank later dit jaar, maar gaan ze veeleer uit van een renteverlaging. Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, riep vandaag op tot een betere coördinatie van het beleid van de centrale banken.
Het biotechbedrijf Celyad dondert bijna 40 procent naar beneden. De specialist in stamceltherapieën tegen hartfalen en kanker publiceerde tegenvallende resultaten van C-Cure, een van de meest beloftevolle ontwikkelingen van Celyad. Dat middel voor de behandeling van hartfalen zat in de laatste studiefase, maar een grote groep van patiënten reageert nauwelijks op C-Cure. Bij een subgroep is wel sprake van significante resultaten. Op die basis zal het bedrijf contact opnemen met het Europese geneesmiddelenbureau om te kijken of een medicijn in de handel kan worden genomen. Celyad zal voor de ontwikkeling en de commercialisatie van dat middel een partner zoeken.
In de biotechsector regende het nog een aantal kleinere nieuwtjes. Mithra (+2,8%) heeft een akkoord met het Hongaarse Gedeon voor de commercialisatie van het medicijn Tibelia, een hormoonbehandeling om opvliegers in de menopauze te behandelen. Gideon zal het middel in België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Zwitserland op de markt brengen.
MDxHealth (+3,8%) sloot een deal met een Amerikaanse verzekeraar Fortified Provider Network om zijn test op prostaatkanker terug te betalen. Die verzekeraar bedient 5 miljoen klanten in de VS.
IBA (+3,7%) verkocht een centrum voor protontherapie aan het Britse Proton Partners met een contractwaarde van 35 à 40 miljoen euro. De Waalse specialist in bestralingsmachines zal ook het onderhoud van de installatie doen.
De bioscoopgroep Kinepolis (+2,8%) bouwt in het Spaanse Granada een nieuw complex dat 400.000 bezoekers per jaar moet aantrekken en wil op die manier munt slaan uit het herstellende consumentenvertrouwen in Spanje. Kinepolis zal eind dit jaar zes complexen uitbaten in Spanje. De internationale expansie gaat op die manier stevig door, want vorige week werd nog begonnen met de bouw van een cinema in Toulouse. Kinepolis baat geen complexen uit in Groot-Brittannië, zodat er geen directe impact is van de brexit. De stijging van het aandeel is ook te danken aan een koopadvies van KBC Securities.
Volkswagen (+1,8%) heeft in de VS een minnelijke schikking getroffen in het dieselschandaal. De autobouwer zal 14,7 miljard dollar betalen aan eigenaars van bijna 500.000 betrokken voertuigen en aan de toezichthouders. Volkswagen moet nog onderhandelen over een oplossing voor zo’n 85.000 Amerikaanse voertuigen met een zwaardere dieselmotor.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier