Marktoverzicht: Beurzen met fabrieksfouten

© REUTERS
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

De beurzen trappen wereldwijd 2016 af met bloedrode cijfers. De aanstoker van de neergang blijft, net als in 2015, een haperende Chinese economie. Maandag werd de handel op de Chinese beurzen zelfs opgeschort, toen het verlies opliep tot 7 procent. Ook de oplopende spanningen tussen de aartsrivalen Saoedi-Arabië en Iran verzuurden het sentiment.

De meeste Europese beurzen verloren 2 tot 3 procent. De Duitse beurs dook zelfs ruim 4 procent lager, door de grotere blootstelling van China en het grote gewicht van de autosector, die het vandaag slecht deed. Wall Street opende ruim 2 procent lager. Ook de grondstoffen deelden traditiegetrouw in de Chinese klappen. De Bel-20 kon de schade beperken tot een verlies van 1,5 procent.

Beleggers vluchtten in veilig geachte overheidsobligaties, in de yen en deze keer ook in goud.

Vooral de Chinese industrie ligt nog altijd in de lappenmand, ondanks een soepeler monetair en budgettair beleid. De officiële meting van het industriële vertrouwen wees vrijdag nog op een stabilisatie, maar een nieuwe private peiling van dat vertrouwen toont nog altijd een duidelijke krimp van de industriële activiteit, nu ook bij de kleine en de middelgrote bedrijven. De Chinese industrie blijft kampen met een hardnekkige overcapaciteit, dalende prijzen, zwakke exportmarkten en een relatief dure Chinese munt. Voor de autoriteiten wordt de verleiding groot om de yuan verder te devalueren, al zou die keuze een kapitaalvlucht op gang kunnen brengen.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. In de industrie is er sprake van een lichte verbetering van de orders, en de dienstensector blijft onder stoom. Daar staat het vertrouwen op het hoogste peil in twaalf maanden. De Chinese economie blijft dus een verhaal van twee snelheden, maar beleggers reageren ontgoocheld omdat ze op een breder gedragen herstel hadden gerekend. Daarnaast staat de Chinese beurs onder druk omdat op 8 januari een verbod afloopt voor grote Chinese aandeelhouders om hun aandelen te verkopen. Dat verbod was ingesteld om de crash van afgelopen zomer een halt toe te roepen. Beleggers anticiperen op een mogelijke verkoopgolf door nu al hun aandelen te verkopen.

Naast de kwakkelende Chinese industrie, heeft ook de Amerikaanse industrie het knap lastig. Het vertrouwen van de Amerikaanse industriëlen daalde tot het laagste peil sinds 2009, onder meer door de sterke dollar en de lage olieprijs, die inhakt op de schalie-olie-industrie. De Europese industriëlen zien het leven wel nog door een roze bril, met dank aan de zwakke euro en de lage olieprijs.

De opleving van de olieprijs als reactie op de oplopende spanningen tussen het soennitische Saoedi-Arabië en het sjiitische Iran, respectievelijk de grootste en de vijfde grootste olieproducent van het OPEC-kartel, was geen lang leven beschoren. De aartsrivalen verbreken de diplomatieke betrekkingen na de incidenten van de voorbije dagen. Een forse stijging van de olieprijs is echter weinig waarschijnlijk omdat de oliemarkt geplaagd blijft door een overaanbod. Alle OPEC-leden verdedigen hun marktaandeel, en van productiebeperkingen is geen sprake. Ook Iran wil de productie opvoeren als het embargo tegen het land versoepeld wordt. Na de publicatie van slechte macrocijfers in de VS daalde de olieprijs opnieuw. De verzuurde relaties tussen de beide kemphanen bemoeilijken wel nog meer de gesprekken over een oplossing voor Syrië, waar Iran en Saoedi-Arabië een schaduwoorlog uitvechten.

De gereglementeerde vastgoedvennootschap Cofinimmo (-0,5%) verkoopt voor 92,6 miljoen euro de participatie van 95 procent in Silverstone, dat eigenaar is van twintig woon- en zorgcentra in België. Die transactie lijkt vreemd, gezien de strategie van Cofinimmo om zich toe te leggen op vastgoed in de zorgsector. Maar de vastgoedvennootschap schuift twee goede redenen voor deze deal naar voren. Ten eerste kan Cofinimmo dankzij deze deal de risico’s geografisch beter spreiden. Zorgvastgoed in België is nu al goed voor 25 procent van de totale vastgoedportefeuille. Cofinimmo zoekt vooral uitbreiding in Nederland en Duitsland. Ten tweede doet Cofinimmo een goede zaak omdat het betrokken vastgoed met een bonus van 12,7 miljoen euro boven de reële marktwaarde de deur uit gaat.

Het Nederlandse baggerbedrijf Boskalis (-1,37%) neemt de baggeractiviteiten van het Duitse Strabag over voor 70 miljoen euro. Boskalis verwerft op die manier een aantal schepen en contracten voor 60 procent van de boekwaarde.

De Ierse pharmareus Shire (-5,5%) zou 32 miljard euro veil hebben voor de overname van zijn sectorgenoot Baxalta.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content