Marktoverzicht: Beleggers walsen Bekaert plat
De staaltechnologiegroep Bekaert viel uit de gratie van beleggers, na een niet mis te verstane waarschuwing voor de tweede jaarhelft.
In de VS waren er tegenvallende resultaten van Disney en warenhuisketen Macy’s. Die laatste verlaagde zijn vooruitzichten voor de rest van het jaar, omdat de consumenten de vinger op de knip houden. Beleggers vrezen dat de Amerikaanse consument niet langer de motor van de wereldeconomie kan zijn die hij vroeger wel was. De Europese beurzen hadden het lastig. De EuroStoxx50 ging 0,7 procent lager. De Bel-20 verloor 0,6 procent tot 3.342,88 punten. De index telde slechts drie stijgers: Galapagos (+2,1%), Umicore (+0,7%) en UCB (+0,2%).
Umicore zit al een tijdje goed in zijn vel. Het aandeel won dit jaar bijna 16 procent. Een en ander heeft te maken met de link tussen de recyclage-activiteiten, goed voor 40 à 50 procent van de bedrijfswinst, en de heropleving van de goudprijs de voorbije maanden.
Galapagos daarentegen verloor sinds Nieuwjaar 23 procent, en is nog maar enkele dagen opnieuw in goeden doen, na een lovend analistenrapport en nieuws over een mijlpaalbetaling van partner AbbVie.
De zwakke prestatie van Galapagos sinds begin dit jaar is in lijn met andere biotechnologie-aandelen. Biocartis verloor dit jaar al 30 procent van zijn beurswaarde en Genticel een kwart. De malaise beperkt zich niet tot België. Ook de Nasdaq Biotechnology Index verloor sinds Nieuwjaar 22 procent. Argen-X is het enige Belgische biotechaandeel dat nipt hoger noteert dan eind vorig jaar.
In deze woelige beursdagen tekende Asit Biotech voor de eerste Belgische beursintroductie dit jaar. Het aandeel kwam tegen 7 euro naar de beurs en dook kort na de opening 6,5 procent lager. Bij het slot viel de koersdaling (-3,6%, tot 6,75 euro) mee. Het biotechnologiebedrijf dat zich specialiseert in de behandeling van allergieën kon op opvallend weinig interesse van de Belgische particuliere belegger rekenen. Mogelijk stak de nieuwe Belgische speculatiebelasting, ofwel de meerwaardebelasting bij verkopen van aandelen binnen de zes maanden na aankoop, een stok in de wielen.
De staaltechnologiegroep Bekaert (-4,6%) viel vandaag uit de gratie van beleggers, na een niet mis te verstane waarschuwing voor de tweede jaarhelft. “We verwachten dat we de sterke start van 2016 zullen doorzetten in het tweede kwartaal. We nemen echter grotere onzekerheid waar voor de tweede jaarhelft gezien het risico op een vertraging in bandenmarkten vanaf de tweede helft van 2016”, klinkt het in het persbericht. Volgens het management van Bekaert hebben de Chinese autobandenproducenten in het eerste kwartaal geanticipeerd op antidumpingmaatregelen van de VS en stijgende grondstoffenprijzen. “Dit effect zal zich niet herhalen in de tweede jaarhelft.”
Bekaert is vooral beducht voor de economische en politieke instabiliteit in Latijns-Amerika. Het management spreekt over een afzwakkend economisch klimaat in Peru, Ecuador en Brazilië. Bovendien holt de scherpe devaluatie van de Braziliaanse real – na omrekening naar euro – de inkomsten in dat land uit. In februari moest het bedrijf zijn activiteiten in Venezuela noodgedwongen stilleggen door een tekort aan grondstoffen. Het was de enige regio waar Bekaert minder verkocht dan vorig jaar. Latijns-Amerika is goed voor 20 procent van de geconsolideerde omzet.
Een analist nuanceert dat Bekaert een traditie heeft van voorzichtige vooruitblikken. Het eerste kwartaal was in ieder geval bemoedigend. Bekaert verkocht meer producten (volumegroei: 5,5%), maar tegen lagere prijzen. Dat heeft alles te maken met de prijsdaling van walsdraad (-6%), de belangrijkste grondstof voor Bekaert, die werd doorgerekend aan de klanten. Dat resulteerde in een omzetdaling van 2 procent tot 884 miljoen euro.
Bekaert is zelfs na de tik van vandaag de sterkste stijger in de Bel-20 sinds Nieuwjaar. Het aandeel noteert ongeveer 26 procent hoger dan eind vorig jaar en is de sterkste stijger in de Bel-20 sinds Nieuwjaar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier