Marktoverzicht: Beleggers vegen slechte resultaten Balta niet onder het tapijt
De koers van Balta verteert de daling van de winstgevendheid in het derde kwartaal slecht.
Wereldwijd blijven de beurzen hoge toppen scheren. De wereldindex tikte een nieuw record aan en ook Wall Street kan op zoek gaan naar 74ste record sinds Donald Trump president van de Verenigde Staten werd. De beurzen van de Golfstaten doen niet mee aan het feest door de politieke onrust in Saudi-Arabië en incasseren stevige verliezen. De olieprijs hield de fikse stijging van gisteren vast. De Europese beurzen sloten met beperkte verliezen af bij een wederom rustige handel.
De Bel-20 hield het bij een verlies van 0,51 procent. Solvay trok de kar en is op een zucht van een nieuwe recordkoers. Het bedrijf publiceert woensdagochtend de kwartaalcijfers. Bij de dalers valt Bekaert op. Beleggers wachten zenuwachtig de kwartaalcijfers af die vrijdag worden bekendgemaakt. AB InBev kreeg een verkoopadvies van SocGen te verwerken. UCB meldde dat de Amerikaanse partner Demira een punt zet achter de samenwerking om Cimzia, een potentieel middel tegen psoriasis, op de markt te brengen in de Verenigde Staten en Europa. UCB gaat alleen door met Cimzia.
De koers van Balta (-5,6%) verteert de daling van de winstgevendheid in het derde kwartaal slecht. De onderliggende bedrijfscashflow boerde 23 procent achteruit, wat meer is dan verwacht. Zonder ongunstige wisselkoerseffecten ging het om een daling van 18 procent. De daling van de gerapporteerde bedrijfscashflow blijft beperkt tot 2,4 procent dankzij de winstbijdrage van het overgenomen Bentley. De winstgevendheid daalt omdat Balta de flink gestegen grondstofprijzen niet ten volle kan doorrekenen aan de klanten. Vooral op de residentiële markt ziet Balta af. Gezinnen kiezen voor goedkopere tapijten of schakelen over naar andere vormen van vloerbedekking. Balta neemt daarom maatregelen om de marges in die divisie te herstellen. Zo wordt in Oudenaarde een fabriek gesloten. De herstructurering moet vanaf 2019 jaarlijks ruim 8 miljoen euro aan bedrijfskasstroom opbrengen.
Het derde kwartaal hield geen verrassingen in voor halfgeleiderproducent X-Fab (+0,11%). De omzet steeg met 9 procent bij een marge van 19 procent, wat geheel in lijn is met de verwachtingen.
Beleggers onthalen een kapitaalverhoging bij Asit Biotech (+2,68%) met opluchting. Het Brusselse biotechbedrijf wil gespreid over drie jaar 30 miljoen euro ophalen. Dat geld is nodig omdat het bedrijf krap bij kas zit, en omdat een nieuw onderzoek naar een potentieel middel tegen hooikoorts moet gefinancierd worden.
De derdekwartaalresultaten van BMW (-2,75%) kunnen niet overtuigen. Zowel de omzet als de winst daalde lichtjes. De Duitse autobouwer moet de vooruitzichten voor de jaaromzet licht neerwaarts bijstellen. In plaats van een solide omzetstijging zou 2017 een jaar worden met een lichte omzetstijging. De bedrijfsmarge daalde tot 8,3 procent, wat een stuk onder de 9,2 procent is die grote concurrent Mercedes kan voorleggen, maar wel binnen de gewenste margevork van 8 tot 10 procent blijft. Sinds 2015 verkoopt Mercedes ook meer auto’s dan BMW, dat kampt met een oubolliger modelaanbod. Dankzij een sterke eerste helft van het jaar kan BMW wel de winstverwachting voor dit jaar verhogen. In plaats van een lichte winststijging zit er dit jaar een solide winststijging in, met hulp van de nieuwe BMW 5-reeks. BMW staat voor grote investeringen de komende jaren. De modellen moeten opgefrist worden en er is de overgang naar hybride en elektrische voertuigen.
Zalando (-5,8%) zag de bedrijfswinst in het derde kwartaal verschrompelen tot welgeteld 400.000 euro. In dezelfde periode vorig jaar boekte de grootste Europese onlineretailer nog een bedrijfswinst van 12,7 miljoen euro. De implosie van de winstgevendheid is te wijten aan een zwakke oktobermaand. Zalando moet afrekenen met toenemende concurrentie van Amazon en klassieke ketens die hun online-aanbod uitbreiden. Over heel 2017 zou Zalando een bedrijfswinstmarge van ongeveer 5 procent boeken, terwijl eerder een marge van 5 tot 6 procent werd vooropgesteld. Is de winstgevendheid een moeilijker verhaal geworden, dan blijft de omzetgroei op schema. De omzet steeg met 29 procent tot 1,08 miljard euro en het aantal klanten met 16 procent tot 22,2 miljoen. Zalando zegt op dit moment groei boven rendabiliteit te verkiezen. Om het stijgend aantal klanten goed te kunnen bedienen, wordt er geïnvesteerd in het webplatform en in de logistiek. Het aanbod wordt uitgebreid met cosmeticaproducten. Tegen 2020 wil Zalando de omzet verdubbelen.
Woensdag beleeft Brussel een drukke cijferdag. Solvay, Ontex, Ageas, Agfa-Gevaert, bpost en WDP zijn aan de beurt op hun kwartaalcijfers voor te stellen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier