Marktoverzicht: belegger ontstemd over magere groei Telenet
Dankzij een stevige eindsprint bleven de Europese beurzen gespaard van zware verliezen. De flauwe vooruitzichten bij Telenet voor de rest van het jaar vielen niet in de smaak. Bij Facebook probeert topman Marc Zuckerberg zijn macht te betonneren.
De Europese beurzen leken lang op een stevige baaldag af te stevenen, maar op de eindstreep bleef de schade beperkt. De Europese graadmeter Eurostoxx50 verloor 0,3 procent. In Brussel sloot de Bel-20 met amper 0,1 procent verlies.
De pineut in de Bel-20 was Telenet (-3%). De telecomspeler rapporteerde resultaten voor het eerste kwartaal die met een magere groei van de omzet met 5 procent en de bedrijfskasstroom voor afschrijvingen en afboekingen (ebitda) met 2 procent onder de verwachtingen uitkwamen. Het vroeg wel wat kunst en vliegwerk om tot die cijfers te komen. Sinds begin februari is de overname van BASE volledig afgerond, waardoor de cijfers van de mobiele operator ook in de boeken staan. Om vergelijking enigszins mogelijk te maken, herrekende Telenet de cijfers van vorig jaar alsof BASE toen al onder zijn vleugels zat.
Nog opvallend: onderaan de resultatenrekening dook Telenet zelfs 8,6 miljoen euro in het rood. Na de overname van 1,3 miljard euro is de schuldenberg opgelopen tot bijna 5 miljard euro. Logischerwijs zijn daardoor ook de rentelasten stevig aangedikt, tot 119 miljoen euro. En wie op een berg schulden zit, kan zich maar beter voorbereiden op een stijging van de rente. Telenet doet dat ook door zich in te dekken met financiële producten. Maar omdat de rente is blijven dalen, zijn die producten minder waard geworden, wat ook op de boekhoudkundige winst weegt.
De belegger die stiekem gehoopt had op de snelle terugkeer van een dividend bij Telenet, is er aan voor de moeite. In het eerste kwartaal brandde het bedrijf 69 miljoen euro op, voornamelijk door de overname van BASE. Bovendien moet er zwaar geïnvesteerd worden in de nieuwe dochter. Topman John Porter kondigde in de marge van de resultaten aan dat de integratiekosten oplopen 300 miljoen euro in plaats van de eerder aangegeven 240 miljoen. Het leeuwendeel van dat geld, 250 miljoen euro, pompt Telenet in de vernieuwing van het mobiele netwerk van BASE.
Voor heel het jaar verwacht Telenet nu een groei van de omzet met 2 procent. De bedrijfskasstroom (ebitda) zal zelfs pas op de plaats maken. Die cijfers zijn een duidelijke breuk met het verleden, toen Telenet wel jaarlijks stevig wist te groeien. Nadien verwacht Porter wel beterschap. Niet alleen zal de groei dan versnellen. De topman verwacht ook meer winst te puren uit Base met synergievoordelen die kunnen oplopen tot 220 in plaats van 150 miljoen euro. Ambities op de middellange termijn die wel nog moeten worden waargemaakt.
Internationaal werkte Facebook zich nog eens kijken. Bij de openingsbel op Wall Street schoot het aandeel meteen 10 procent hoger na resultaten die nog maar eens moeiteloos de verwachtingen wisten te kloppen. De omzet steeg met de helft en de nettowinst verdubbelde zelfs. Maar beleggers houden bij het sociaal netwerk vooral de advertentie-inkomsten in de gaten. En ook die overtroffen de verwachtingen. Adverteerders schreven in het eerste kwartaal 5,2 miljard dollar over op de rekening van Facebook. En wat beleggers pas echt verheugde, is dat 80 procent van die inkomsten uit de mobiele site komt. Niemand die nog twijfelt of Marc Zuckerberg wel geld weet te verdienen aan de groei van het mobiel internet.
Zuckerberg probeert trouwens van de goodwill bij zijn aandeelhouders gebruik te maken om zijn macht bij Facebook te betonneren. De prille dertiger stelt zijn aandeelhouders voor twee soorten aandelen te creëren, waarbij de ene soort meer stemrechten heeft dan de andere. Zuck haalde de mosterd voor dat idee bij Google. Daardoor hebben Larry Page en Sergey Brin het volledige zeggenschap zonder dat ze een meerderheid van de aandelen in handen hebben. Het tweetal heeft zo de handen vrij om gedurfde projecten – zogenaamde moonshots – na te streven zonder de druk van de hijgerige beleggers, die elk kwartaal resultaat eisen. Zuckerberg droomt er blijkbaar van even ongebonden aan de toekomst te kunnen werken.
In Europa ten slotte viel nog het verlies voor Airbus (-4,6%) op. De Europese vliegtuigbouwer kampt met tal van vertragingen bij de productie van drie types vliegtuigen. De problemen zitten hoofdzakelijk bij toeleveranciers, maar ondertussen draait de productie bij Airbus wel in het honderd. In het eerste kwartaal haalde het bedrijf zijn vooropgestelde productiedoelen daardoor lang niet, maar de top van het bedrijf maakt zich sterk dat ze in de rest van het jaar nog een inhaalrace kunnen lopen. De vooruitzichten klonken wel voorzichtig: “we kunnen hetzelfde resultaat halen als vorig jaar, maar het wordt een grotere uitdaging dan gedacht”, dixit CEO Tom Enders.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier