Marktoverzicht: Bel-20 is helft van jaarwinst kwijt

© Euronext
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De laatste handelsdag van de eerste jaarhelft eindigde zoals de voorbije drie dagen in het rood.

De EuroStoxx50 verloor bijna 1 procent. De Bel-20 wist de verliezen te beperken en eindigde vrijwel stabiel op 3793,62 punten. De Belgische sterindex noteert nu ongeveer 6 procent lager dan zijn jaarpiek van 10 mei, en is ongeveer de helft van zijn jaarwinst verloren.

De Bel-20 kwam begin mei voor het eerst sinds januari 2008 weer boven 4000 punten uit. De klad kwam erin, omdat er twijfels rezen over de slagkracht van de Amerikaanse president Donald Trump, die zich na zijn verkiezing had ontpopt tot de grote beleggersvriend. Ook de Franse verkiezingen leidden tot twijfels. De laatste dagen is de grootste bezorgdheid van beleggers wanneer de centrale banken, en met name de Europese Centrale Bank, een einde zal maken aan de lage rente en het goedkope geld dat de voorbije jaren de financiële markten overspoelde.

Wie de oude beurswijsheid sell in May and go away dit jaar heeft opgevolgd, komt daar dus niet bekaaid van af. Maar als we naar de prestaties van de Bel-20 over de voorbije tien jaar kijken, werkte die tactiek om te verkopen in mei slechts vier op de tien keren. De overige zes jaren was het beter je aandelen bij te houden tijdens de zomerperiode. Bovendien is er voor de kleinere Belgische aandelen, de smallcaps, nog geen vuiltje aan de lucht. Er is helemaal geen uitverkoop sinds mei. Bij de middelgrote aandelen is de uitverkoop veel minder groot dan bij de Belgische steraandelen.

In de Bel-20 was Colruyt (+2,5%) de grootste stijger van de dag. De supermarktketen maakte de voorbije dagen al een deel van het verlies na de teleurstellende jaarresultaten weer goed, maar noteert nog altijd ruim 3 procent onder het niveau van 20 juni, de dag dat die resultaten nabeurs werden bekendgemaakt. De Franse nutsgroep Engie (-1,4%) ging er het meest op achteruit. Engie sluit de eerste jaarhelft wel nog altijd 10 procent hoger.

Vandaag trok Delivery Hero (+9%) naar de beurs van Frankfurt. De introductieprijs voor de Duitse start-up werd vastgeklikt op 25,5 euro, de bovenkant van de indicatieve prijsvork die op voorhand was gegeven, en dan nog steeg het aandeel in de loop van de dag meer dan 7 procent. Delivery Hero haalde 1 miljard euro op en is daarmee de grootste beursintroductie van een technologieaandeel in Europa. Het bedrijf draait rond apps of websites, die fietskoeriers met bereide maaltijden de baan opstuurt en de schakel vormt tussen restaurants en hun klanten die thuis willen eten. Ze strijken als tussenschakel een commissie op.

Delivery Hero komt uit de stal van Rocket Internet (-2,2%), het bedrijf van de Duitse broers Samwer dat eerder de onlinekledingwinkel Zalando (+0,9%) naar de beurs bracht en binnen afzienbare tijd ook een notering wil voor de leverancier van maaltijdboxen HelloFresh. Rocket Internet is een soort incubator, die beloftevolle internetstartups verzamelt en er een marketingmotor op monteert. Rocket Internet kreeg een tikje, omdat de beursgang van Blue Apron in de Verenigde Staten gisteren een flop bleek te zijn. Blue Apron is een soortgelijk bedrijf als HelloFresh. Het bedrijf moest zijn prijs laten zakken tot 10 dollar, terwijl eerder sprake was van 15 tot 17 dollar. Blue Apron is een soort concurrent voor de supermarkten en de leveranciers van boodschappen aan huis. Die sector werd onlangs nog door elkaar geschud door de aankondiging van de overname van Whole Foods Market door Amazon.

Delivery Hero is de grote concurrent van Takeaway.com (+0,5%), dat in september 2016 naar de beurs kwam en ondertussen 63 procent boven zijn introductieprijs noteert. Wij kennen Takeaway.com als een van de drie bedrijven waarvan de koeriers in België maaltijden ronddragen. Het is een markt met een moordende concurrentie, die slachtoffers maakt, en waar maar plaats is voor een of misschien enkele spelers. Zo gooide het Belgische Take Eat Easy eerder dit jaar nog de handdoek in de ring.

Wall Street is maandag slechts een halve dag open, in de aanloop naar Independence Day. In Japan wordt het Tankan-rapport over het ondernemersvertrouwen vrijgegeven en in Europa de PMI-indicator van het vertrouwen in de industrie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content