Marktoverzicht: banken in de uitverkoop

© EPA
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Banken en verzekeraars duwen voor de tweede dag op rij de beurzen kopje-onder.

Banken en verzekeraars duwen voor de tweede dag op rij de beurzen kopje-onder. Beleggers leggen de op papier vrij geruststellende resultaten van de Europese stresstesten naast zich neer, onder meer omdat die test geen rekening hield met een langdurige periode van lage en negatieve rentevoeten. Dat uitzonderlijke renteklimaat vormt op dit moment de achilleshiel van de financiële sector. De wisselvallige bedrijfsresultaten van vandaag konden geen weerwerk bieden. Ook de energiewaarden blijven het lastig hebben. De olieprijs kon vandaag heel lichtjes herstellen na de pandoering van de voorbije weken, maar de kans is groot dat het overaanbod op de markt de prijzen nog lager zal sturen de komende weken. De Europese beurzen verloren gemiddeld 2 procent. De Bel-20 leverde 1,78 procent in, met als grootste dalers de financiële waarden ING, dat morgen met resultaten komt, KBC en Ageas.

Ondanks de nieuwe opstoot van risicoaversie bij de beleggers, bleken de veilig geachte overheidsobligaties niet in trek. In Japan steeg de langetermijnrente met 6 basispunten. Investeerders lijken vraagtekens te plaatsen bij de houdbaarheid van het beleid van negatieve rentevoeten van de Bank of Japan en andere centrale banken. Dat beleid brengt de financiële sector in een lastig parket. Het is daarom opnieuw aan de regeringen om de economie te stimuleren. De Japanse premier Abe kondigde vandaag een nieuw fiscaal stimuleringspakket aan, maar beleggers bleven nog maar eens op hun honger zitten over de omvang van dat pakket, met als resultaat een verse waardestijging van de yen. Ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) liet zich vandaag vrij somber uit over de Japanse economie. De instelling ziet geen einde komen aan de lage groei en de lage inflatie.

De Duitse Commerzbank (-9,11%) zette deze morgen meteen de toon met zwakke cijfers over het tweede kwartaal. De winst daalde met 32 procent. In februari voorspelde de bank een hogere winst voor dit jaar, maar nu moet de bank de winstwaarschuwing van enkele weken geleden herhalen. De winst zal dit jaar dalen. Net zoals andere banken kampt Commerzbank als gevolg van de lage rentevoeten met druk op de rentemarge. Daarnaast staan ook de commissie-inkomsten onder druk, omdat het wispelturige klimaat op de financiële markten voor terughoudendheid zorgt bij de klanten. De bank verwacht dat de negatieve rentevoeten ook in 2017 zullen wegen op de winstgevendheid. Voor Commerzbank zit er niets anders op dan verder te snoeien in de kosten om de rendabiliteit en de kapitaalbuffers te beschermen. Via tariefverhogingen wist de bank ook al de omvang van de klantendeposito’s met 22 miljard af te bouwen. De kapitaalratio daalde eind juni tot 11,5 procent, wat op zich voldoende is, maar te weinig om investeerders gerust te stellen. Ook de kostenratio blijft te hoog.

Ook de Italiaanse banken blijven in hoek waar de klappen vallen. Beleggers twijfelen aan het reddingsplan voor Monte dei Paschi en sturen het aandeel nog eens 14,3 procent lager. Vrees voor een noodzakelijke kapitaalverhoging roomt 8 procent van UniCredit. De Italiaanse premier Matteo Renzi benadrukt dat de Italiaanse banksector in het algemeen gezond is, maar oogst weinig geloofwaardigheid met die uitspraak.

In het spoor van andere autobouwers publiceert ook BMW (-2,2%) iets beter dan verwachten kwartaalcijfers. De omzet steeg met 4,5 procent tot een record van 25 miljard euro. De bedrijfswinst ging 8 procent hoger. BMW behaalt op de autoverkoop een marge van 9,5 procent. Het management hamert op een duurzame rendabiliteit en behaalt nu al 25 kwartalen op een rij een marge die tussen 8 en 10 procent schommelt. De stijgende verkoop is vooral te danken aan het succes van de X1 en de 2-reeks. Op die relatief goedkopere modellen verdient BMW iets minder. Een strikte kostencontrole is dus een must om de marges op peil te houden. Bij de duurdere modellen voelt het merk de concurrentie van onder meer Mercedez-Benz, dat BMW dit jaar onttroonde als grootste premiummerk. BMW kan pas in 2017 een nieuwe blockbuster in de strijd gooien met de vernieuwde 5-reeks. Intussen investeert het merk zwaar in elektrische en zelfrijdende auto’s.

We blijven in Duitsland met luchtvaartmaatschappij Lufthansa (-4%). De resultaten over de eerste helft van het jaar vielen mee, dankzij de lagere brandstofkosten en een stijging van het aantal passagiers. De bedrijfswinst steeg met 13 procent, zodat het dividend niet in het gedrang komt. Maar Lufthansa bevestigt tegelijk ook dat de tweede jaarhelft een stuk lastiger wordt. Door de aanhoudende terreurdreiging daalt vooral vanuit Azië de vraag naar vluchten naar Europa, wat ook de ticketprijzen onder druk zet. Door die onzekerheid neemt Lufthansa nog geen beslissing over een volledige overname van zijn dochterbedrijf Brussels Airlines.

Nog in Duitsland biechtte Metro (-9%) ontgoochelende kwartaalcijfers op. De holding boven ketens als Makro en Media Markt boekte verlies door herstructureringskosten in België, Duitsland en Italië. Ook het onderliggende resultaat bleef onder de verwachtingen.

Het Nederlandse chemiebedrijf DSM (+3,5%) kon de markt wel overtuigen met sterke kwartaalcijfers. De winst steeg meer dan verwacht dankzij een aantrekkende verkoop en een volgehouden kostencontrole.

Procter & Gamble (+0,7%), ‘s werelds grootste producent van consumptiegoederen, klopte de verwachtingen in het tweede kwartaal met een sterke verkoop van verzorgingsproducten en strikte kostencontrole.

Op de Brussels beurs kreeg het farmabedrijf E&Z Bebig een tik van ruim 9 procent na zwakke halfjaarcijfers. De omzet daalde sterk na de verkoop van de Amerikaanse activiteiten, maar een meerwaarde op die verkoop hield het resultaat boven nul. Het onderliggende bedrijfsresultaat dook 400.000 euro in het rood. In juni pompte de Duitse referentieaandeelhouder nog 5 miljoen euro vers kapitaal in het bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content