Marktoverzicht: auto- en mijnbouwaandelen in verdomhoekje
De Europese aandelenmarkten hebben de laatste handelsdag van de week met licht verlies afgesloten. Uit macro-economische data bleek dat het herstel van de Europese economie zwak blijft.
Bovendien kondigde ECB-voorzitter Mario Draghi geen nieuwe maatregelen aan om de economie te stimuleren. De Bel-20 (+0,24%) kon de dag tegen de trend in met lichte winst afsluiten dankzij winst bij KBC (+3,7%) en UCB (+2,9%). Ageas was in de sterindex de sterkste daler met een verlies van 1,5%.
Vooral de auto- en mijnbouwaandelen wogen op de internationale markt. Volkswagen (-1%) maakte zware verliezen bekend voor 2015 naar aanleiding van het sjoemelsoftwareschandaal, terwijl beleggers Daimler (-5,1%) dumpten nadat de Duitse autobouwer had laten weten in de VS op vraag van de Amerikaanse justitie een intern onderzoek te zijn gestart naar zijn emissietestproces. In de mijnbouwsector wogen de sombere vooruitzichten van de machinebouwer Caterpillar op het sentiment.
Mobistar (+1,8%) kwam met beter dan verwachte kwartaalresultaten. De telecomspeler – die binnenkort van naam verandert – zag zijn omzet in het eerste kwartaal met 2,6 procent stijgen naar 298,2 miljoen euro. De gemiddelde maandelijkse opbrengst per klant ging 1,3 procent hoger van 23,7 naar 24 euro. Bij de postpaidklanten ging de opbrengst zelfs 3 procent hoger naar 28,7 euro, dankzij het toenemende verbruik van mobiele data. Mobistar slaagde erin het aantal postpaidklanten voor het vierde kwartaal op rij te doen stijgen, ditmaal met 8.400. Het aantal prepaidklanten (die belkaarten kopen) daalde daarentegen met 16.500. De onderliggende bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) klokte af op 72,7 miljoen euro. Begin maart lanceerde Mobistar zijn nieuwe televisieaanbod. Cijfers over het aantal nieuwe klanten wil het bedrijf nog niet geven. Begin mei verandert Mobistar zijn naam in Orange, naar de Franse telecomgroep die bijna 53 procent van de aandelen in handen heeft.
Melexis (-0,6%) boekte in het voorbije kwartaal een omzet van 109,4 miljoen euro, 16 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2015. De specialist in chips voor automobieltoepassingen dankte een deel van de omzetstijging (4%) aan de gunstige evolutie van de euro-dollarwisselkoers. De traditionele vertraging in de verkoop rond het Chinese nieuwjaar werd daarenboven ruimschoots gecompenseerd door stevige omzetstijgingen in Europa, de VS en de rest van Azië. Vooral de magnetische sensoren van Melexis scoorden sterk. Door hogere bedrijfskosten – waaronder kosten voor onderzoek en ontwikkeling – zakte de bedrijfswinst evenwel met 2 procent naar 27,5 miljoen euro. De bedrijfswinstmarge zakte daardoor naar 26,2 procent. De vooruitzichten voor het volledige jaar blijven onveranderd. Melexis verwacht voor 2016 een omzetgroei van 8 à 12 procent en een bedrijfswinstmarge rond 25 procent.
Caterpillar (+0,34% bij opening) kreeg een forse klap na de bekendmaking van zijn kwartaalresultaten. De nettowinst kwam uit op 0,67 dollar per aandeel, nipt onder de gemiddelde analistenverwachting van 0,68 dollar. De Amerikaanse bouwer van mijnbouwmachines was niet bijster optimistisch voor de rest van het jaar. De winstverwachting werd neerwaarts herzien van 4 naar 3,7 dollar per aandeel. De omzet zou uitkomen op 40 à 42 miljard dollar, tegenover een eerdere verwachting van 40 à 44 miljard dollar. Caterpillar betwijfelt of het recente herstel van de grondstoffenprijzen blijft duren, gezien de aanhoudende overcapaciteit in de sector. Ook is het onzeker of de hogere grondstoffenprijzen uitmonden in meer bestellingen voor de mijnbouwmachines. In maart bracht de Amerikaanse producent voor het eerst in zijn geschiedenis kwartaalvooruitzichten, omdat het vond dat analisten te optimistisch waren over de vooruitzichten voor de sector.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier