Marktoverzicht: Amerikaanse economie sputtert
Beleggers gaan ervan uit dat de Amerikaanse centrale bank volgende week de beleidsrente niet zal verhogen, daarvoor is de Amerikaanse economie te weinig in goeden doen.
Na een dag vol twijfel zetten de Europese beurzen toch een eindspurtje in. Beleggers gaan ervan uit dat de Amerikaanse centrale bank volgende week de beleidsrente niet zal verhogen, daarvoor is de Amerikaanse economie te weinig in goeden doen. De verkoop in de kleinhandel ontgoochelde en de industriële productie daalde in augustus. De industriële indicator van Philadelphia, vaak een voorloper voor de rest van het land, liet wel herstel optekenen. De arbeidsmarkt bleef sterk met een langer dan verwacht aantal werkloosheidsaanvragen. De Europese beurzen wonnen uiteindelijk gemiddeld 0,5 procent.
De Britse centrale bank besloot de beleidsrente onveranderd te houden. De Britse economie houdt iets beter dan verwacht stand nadat het land in juni heeft beslist uit de Europese Unie te stappen. De economie wordt geholpen door de daling van het Britse pond met 11 procent sinds het referendum, wat de export ondersteunt. Het zwakkere pond verhoogt wel de invoerprijzen, maar van een inflatieopstoot is nog geen spoor, onder meer omdat de loonstijgingen beperkt blijven. De Bank of England blijft wel beducht voor de impact van de brexit op langere termijn, en zal indien nodig extra maatregelen nemen.
Op de Brusselse beurs gaat Aedifica (+0,7%) door op het investeringselan van de voorbije maanden. De vastgoedgroep neemt voor 73 miljoen euro in Nederland drie sites voor huisvesting voor senioren over. Op deze investering verdient Aedifica een brutorendement van 5,5 procent. Sinds de kapitaalverhoging van juni 2015 met 153 miljoen euro, heeft Aedifica al voor 336 miljoen investeringen in zorgvastgoed voor senioren gedaan. De schuldgraad is daardoor opgelopen tot 52 procent. Dat is nog een eind onder de wettelijke grens van 65 procent die geldt voor gereglementeerde vastgoedvennootschappen en de grens van 60 procent die Aedifica zelf hanteert. Maar aangezien de investeringshonger van Aedifica nog niet gestild is, houdt de markt rekening met een nieuwe kapitaalverhoging en/of de verkoop van de appartementen en hotels die Aedifica in portefeuille heeft. Het bedrijf mikt resoluut op zorgvastgoed omdat het risicoprofiel lager is en het groeipotentieel hoger.
De koersdaling bij de vastgoedvennootschap Befimmo (-5,3%) is te wijten aan een dividenduitkering. In het kader van de gisteren aangekondigde kapitaalverhoging keert Befimmo het dividend over de eerste 9,5 maanden van het jaar uit. Ook het voorkeurrecht voor bestaande aandeelhouders om met korting op de kapitaalverhoging in te tekenen ging van de koers af.
Het Waalse biotechbedrijf Bone Therapeutics (+1,55%) kreeg van de fiscus een interessante ruling voor inkomsten uit patenten. De inkomsten uit een viertal patenten en een aantal licenties en royalty’s worden voor 80 procent vrijgesteld van belastingen. Voorlopig is deze ruling theoretisch, omdat het bedrijf nog verlieslatend is.
Bestaat er dan toch zoiets als een gratis lunch? Bayer biedt 128 dollar voor een aandeel Monsanto, maar de koers van Monsanto blijft hangen op ongeveer 106 dollar per aandeel. De aandeelhouders van Monsanto gaven nochtans groen licht voor de deal, maar beleggers vrezen dat de mededingingsautoriteiten nog spaken in de wielen kunnen steken. De combinatie van Bayer en Monsanto creëert een wereldspeler in zaden en chemicaliën voor de landbouwsector, maar de deal moet langs 30 mededingingsautoriteiten passeren, onder meer in de VS en in Europa. De landbouwsector vreest dat de toelevering van hun grondstoffen in handen komt van een beperkt aantal spelers, wat de prijzen en kosten kan omhoog jagen, op een moment dat de landbouw het lastig heeft. De boeren beschikken nog altijd voor een grote lobbymacht om de autoriteiten te beïnvloeden. De kans is daarom vrij groot dat het nieuwe bedrijf heel wat activiteiten moet afstoten om groen licht te krijgen voor de deal, die pas tegen eind 2017 zou kunnen afgerond worden.
Siemens profiteert van een positieve winstwaarschuwing (+2,93%). Topman Joe Kaeser liet zich tijdens beurstijd ontvallen dat de groep de winstverwachtingen voor dit jaar wellicht zal overtreffen.
Vrijdag is het in de VS uitkijken naar inflatiecijfers en een peiling van het consumentenvertrouwen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier