Marktoverzicht: Agfa uit beeld bij Duitsers
Ontgoochelde beleggers straffen Agfa Gevaert zwaar af voor de mislukte overnamegesprekken.
Ontgoochelde beleggers straffen Agfa Gevaert zwaar af voor de mislukte overnamegesprekken. In de Verenigde Staten staat niets een tweede renteverhoging nog in de weg.
In de laatste handelssessie voor het Italiaanse referendum steeg de spanning op de Europese beurzen. De graadmeter Eurostoxx50 verloor 0,4 procent. In Brussel liet de Bel-20 0,7 procent liggen. Niet toevallig stonden vooral de financiële aandelen onder druk. Als het referendum in Italië zondag tot een politieke impasse leidt, zal een oplossing voor de nijpende problemen bij de banken in het land langer op zich laten wachten. In de Bel-20 ondervonden ING (-2,7%) en KBC (-1,3%) de Italiaanse besognes aan den lijve.
Op de brede markt kreeg Agfa Gevaert een klap van 21 procent. Donderdag nabeurs al maakte het bedrijf bekend dat de overnamegesprekken met CompuGroup op niets zijn uitgedraaid. De forse daling toont dat er toch heel wat overnamespeculatie in de koers verrekend zat. Nochtans gaven analisten de deal weinig kans op slagen.
Het Duitse CompuGroup was vooral uit op de afdeling Healthcare van Agfa, die gespecialiseerd is in medische beeldvorming. De complementariteit lag vrij voor de hand. Vooral het klantenbestand sloot mooi op elkaar aan: CompuGroup is vooral aanwezig bij dokters, tandartsen en kinesisten. Agfa bedient hoofdzakelijk ziekenhuizen.
Het probleem was wat er met de rest moest gebeuren. De divisie Graphics van Agfa, die printplaten maakt, sluit totaal niet aan bij de activiteiten van CompuGroup. Het softwarebedrijf heeft ook weinig kaas gegeten van een meer industriële activiteit, die ook beïnvloed wordt door cyclische componenten als de dollar of de zilver- of aluminiumprijs.
En dan is er nog het ‘kleine’ detail van de pensioenlasten bij Agfa. Er circuleerde een overnameprijs van om en bij de 800 miljoen euro. Maar de Duitsers zouden wel zowat 1,1 miljard euro aan pensioenverplichtingen op zich moeten nemen. Dat zou het totale prijskaartje ruim verdubbelen. Die molensteen rond de nek van Agfa zal ook elke toekomstige overnamepoging bemoeilijken.
Op de eerste vrijdag van de maand gaat traditioneel de meeste aandacht naar het Amerikaanse banenrapport. Volgens het ministerie van Arbeid kwamen er in november 178.000 nieuwe banen bij, een cijfer in lijn met de verwachtingen. Die banengroei doet de werkloosheid dalen tot 4,6 procent, het laagste peil in negen jaar.
Na die cijfers lijkt niemand nog te twijfelen dat de Amerikaanse centrale bank later deze maand de rente voor de tweede keer sinds de crisis zal optrekken. Maar wat daarna? Het banenrapport geeft aan dat de Amerikaanse economie nog altijd niet op volle kracht draait. De lonen zijn in november weer wat minder snel gestegen dan de maand voordien en vooral de participatiegraad blijft historisch laag. De meeste waarnemers gaan daarom uit van twee bijkomende rentestijgingen in 2017, een bescheiden verstrakking van het beleid.
Het rentepad zal vooral afhangen van de ontwikkeling van de inflatie, aangezien het herstel op de arbeidsmarkt al ver gevorderd is. De recente stevige klim van de Amerikaanse tienjaarsrente toont dat de inflatieverwachtingen zijn toegenomen. Dat heeft deels te maken met de stijgende lonen in de Verenigde Staten en het herstel van de grondstofprijzen. Maar vooral de plannen van president-elect Doanld Trump om tegelijk te investeren en de belastingen te verlagen doen de inflatieverwachtingen stijgen.
Daardoor wacht de Federal Reserve vanaf volgend jaar een zwaardere taak. Zolang er geen inflatie dreigde, kon ze rustig de kat uit de boom kijken en een mogelijke renteverhoging uitstellen, nu eens omdat de markt er nog niet klaar voor was, dan weer omdat de Chinese economie zorgen baarde. Nu de inflatie in de VS wel dreigt op te lopen, zal Fed-voorzitter Janet Yellen de Amerikaanse economie veel actiever moeten managen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier