Marktenoverzicht: Nieuwe miljoenendeal voor Mithra
Het Luikse biotechbedrijf Mithra Pharmaceuticals slaat de handen in elkaar met het Braziliaanse Libbs voor de commercialisatie van Mithra’s orale anticonceptiemiddel Estelle op de Braziliaanse markt.
De Europese beurzen sloten een kalme handelsdag af met minieme winsten tegen een achtergrond van aanhoudende spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. De euro verloor opnieuw terrein door de onzekerheid over de Europese koers die Duitsland zal varen na de parlementsverkiezingen van afgelopen weekend. In de VS kwam het consumentenvertrouwen iets onder de verwachtingen uit. De huizenprijzen zetten er hun opmars verder met een stijging van 6 procent in augustus op jaarbasis, maar de verkoop van nieuwe woningen daalde.
De olieprijs kan de sterke stijging van gisterenavond vasthouden. Olie is sinds juni meer dan 20 procent duurder geworden en noteert op het hoogste peil in twee jaar. Turkije heeft er in een reactie op het referendum over Koerdische onafhankelijk mee gedreigd de olietoevoer uit Koerdistan af te sluiten. Het gaat om een productie van 500.000 vaten per dag of ongeveer 0,5 procent van de wereldmarkt. Tegen een achtergrond van een krapper wordende oliemarkt is dat voldoende om de prijzen hoger te jagen.
De wereldwijd gedaalde investeringen in nieuwe productiecapaciteit eisen stilaan hun tol, terwijl de vraag gestaag blijft toenemen. Volgens Citigroup kan er al vanaf volgend jaar krapte op de markt ontstaan. Daar staat tegenover dat de Amerikaanse schalie-olieproducenten snel de productie kunnen opvoeren als de prijzen voort stijgen. Nog meer olie komt op de markt als de OPEC-leden hun afspraken om de productie te beperken niet verlengen. Analisten zien daarom 60 dollar per vat als bovengrens op de markt.
Het Luikse biotechbedrijf Mithra Pharmaceuticals (+0,26%) slaat de handen in elkaar met het Braziliaanse Libbs voor de commercialisatie van Mithra’s orale anticonceptiemiddel Estelle op de Braziliaanse markt. De deal levert Mithra een vooruitbetaling van 20 miljoen euro op. Het Luikse bedrijf heeft ook recht op een minimale afname door Libbs en krijgt 40 procent royalty’s op de verkoop boven die drempel. Het contract met een looptijd van twintig jaar kan Mithra op basis van de marktverwachtingen honderden miljoenen euro’s aan inkomsten opleveren.
De Braziliaanse markt van anticonceptiva genereert een jaaromzet van 1 miljard euro en groeit jaarlijkse groei met 6 procent. De commercialisatie kan pas van start gaan als het middel groen licht krijgt van de toezichthouder. Er lopen nog twee fase III-studies over Estelle. De Europese resultaten worden in het derde kwartaal van 2018 verwacht, de Amerikaanse resultaten in het eerste kwartaal van 2019. Het gaat om open studies, zodat de commerciële partners van Mithra zicht hebben op de kwaliteit van onderzoeksresultaten. De studies moeten aantonen dat Estelle werkzamer en veiliger is dan de bestaande anticonceptiemiddelen.
Het is de strategie van Mithra de commercialisatie van Estelle met sterke lokale partners te realiseren. Hoog op de agenda staat het vinden van een partner op de Europese en de Amerikaanse markt. Vorig jaar sloot Mithra al een overeenkomst met Fuji Pharma voor de commercialisatie van Estelle in Japan en een aantal andere landen in Azië. Ook voor de verdere ontwikkeling en de commercialisatie van het andere beloftevolle middel Donesta, een medicijn tegen opvliegers in de menopauze, wil Mithra met partners werken.
Nog meer nieuws uit biotechland. Argenx (+2,78%) zal via een nieuwe fase II-studie testen of het potentiële middel ARGX-113 ook geschikt is als behandeling tegen pemphigus vulgaris, een ernstige huidziekte. Die studie op twaalf patiënten zal de veiligheid en de werkzaamheid evalueren.
Carrefour (+3,45%) gaat hoger na het gerucht dat de Amerikaanse internetreus Amazon (-0,68%) een bod zou overwegen op de Franse supermarktketen. Voor Amazon zou dat geen al te grote hap zijn. Het bedrijf heeft een beurskapitalisatie van 394 miljard euro, terwijl Carrefour 13 miljard euro waard is. Eerder dit jaar onderstreepte Amazon zijn ambities in de klassieke distributie door de Amerikaanse keten Whole Foods over te nemen voor 13,7 miljard dollar.
Beleggers smaken de plannen die het Zwitserse Nestlé (+1,79%) vandaag presenteerde op een beleggersdag in London. Net als andere levensmiddelenconcerns staat ook Nestlé onder druk van activistische aandeelhouders om de winstgevendheid op te krikken. Tegen 2020 wil Nestlé de operationele winstmarge optrekken tot 17,5 à 18,5 procent, tegenover 16 procent vorig jaar. De Zwitsers willen dat voor elkaar krijgen door te snoeien in de kosten, de omzetgroei op te krikken en de merkenportefeuille aan te passen, inspelend op de jongste consumententrends, waarin gezonde voeding een hoofdrol speelt.
Vorig jaar dikte de omzet met slechts 3 procent aan, dat is het laagste peil in twintig jaar. De focus van nieuwe investeringen komt te liggen op koffie, huisdierzorg, babyvoeding en flessenwater. De Amerikaanse snoepdivisie staat te koop. Nestlé zegt geen plannen te hebben om het belang van 23 procent in L’Oréal te verkopen. Daar was vorige week speculatie over ontstaan na de dood van Liliane Bettencourt, de hoofdaandeelhouder van L’Oréal.
In Europa wordt woensdag het consumentenvertrouwen gemeten. Colruyt houdt de jaarvergadering.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier