Marktenoverzicht: Main Street verliest banen, Wall Street viert recordreeks
Terwijl Wall Street de records aan elkaar blijft rijgen, vegen de orkanen een recordreeks op de Amerikaanse arbeidsmarkt uit. De streamingsdienst Netflix gaat zijn tarieven verhogen en zal daar volgens analisten nog makkelijk mee wegkomen ook.
De Europese beurzen beleefden een ietwat moeilijk einde van de week. Beleggers namen een afwachtende houding aan door de onzekerheid rond het referendum in Catalonië en de mogelijke onafhankelijkheidsverklaring. De Europese graadmeter Eurostoxx50 verloor 0,34 procent. De Bel-20 ging 0,41 procent lager.
Op Wall Street geen spoor van Catalaanse besognes. De voornaamste aandelenindex S&P500 brak donderdag voor de zesde dag op rij zijn record. Dat is de langste reeks in twintig jaar.
De recordreeks van de Amerikaanse beurzen steunt op twee benen. Enerzijds hopen beleggers dat president Donald Trump zijn belastingplannen doorgevoerd krijgt. Dat belooft een lastige oefening te worden, maar de lagere bedrijfsbelastingen zouden wel een stevige boost geven aan de winsten van beursgenoteerd Amerika. De jongste maanden surft Wall Street in het algemeen op de golven van Trumps presidentschap. Direct na zijn verkiezingen was er veel optimisme, dat sloeg om in twijfel na de mislukking van de hervorming in de gezondheidszorg, maar de jongste week neemt de hoop op lagere belastingen weer de bovenhand.
De tweede steun onder de rally op Wall Street is de sterke economie. Vrijdagnamiddag viel er wel een grote verrassing in de bus. In september gingen 33.000 banen verloren in de VS, zo bleek uit het invloedrijke maandelijkse jobrapport. Daarmee komt een einde aan de recordreeks van 83 maanden op rij waarin er jobs bij zijn gekomen. Door de flinke tegenvaller opende Wall Street lager.
Toch zijn de cijfers lang geen reden tot paniek. Door de zware orkanen in de VS zijn de cijfers zwaar vertekend. Onderliggend waren de data wel goed. De werkloosheid is gedaald en de looninflatie is gestegen. De arbeidsmarkt blijft dus in uitstekende vorm. Ook het bredere plaatje oogt goed met bedrijven die zullen profiteren van de zwakkere dollar en de activiteit die weliswaar traag, maar zeker blijft aantrekken. De kans lijkt dan ook vrij groot dat de Amerikaanse centrale bank voortgaat met de geleidelijke verhoging van de beleidsrente.
Op Wall Street steeg Netflix donderdag al met 5,4 procent, nadat de streamingdienst bekendgemaakt had dat hij zijn prijzen zal optrekken in de VS. Netflix is weliswaar winstgevend in zijn thuismarkt, maar het is op zoek naar hogere marges om de investeringen in content te kunnen dragen. Dit jaar pompte het al 6 miljard dollar in nieuwe series, films en documentaires, volgend jaar moet dat 7 miljard worden. De sky lijkt wel de limit bij de streamingdiensten. Concurrent HBO zou naar verluidt 10 miljoen dollar per aflevering betalen voor zijn kaskraker Game of Thrones. Volgens Netflix zal 20 miljoen per aflevering van een populaire reeks in de toekomst geen uitzondering meer zijn.
Netflix heeft slechte ervaringen met het optrekken van zijn prijzen. In zijn beginjaren haakten klanten massaal af toen ze voor hetzelfde abonnementsgeld plots geen dvd aan huis meer konden bestellen. En twee jaar geleden stokte de groei, toen het nieuwe klanten een dollar meer vroeg. Nadien is de dienst wel blijven groeien. Intussen zijn er meer dan 100 miljoen gebruikers, van wie een meerderheid buiten de VS woont.
Analisten maken zich dan ook weinig zorgen over de tariefverhogingen. In vergelijking met de concurrentie blijft Netflix relatief goedkoop. Bovendien is het aanbod nu vele malen groter. De overtuiging is dan ook dat het bedrijf veel meer prijszettingsmacht heeft dan enkele jaren geleden.
Volgende week komen de eerste cijfers van een nieuw cijferseizoen. In ons land geeft Fagron de aftrap op donderdag. Op Wall Street is J.P.Morgan de kanarie in de koolmijn. Macro-economisch is het vooral uitkijken naar inflatiecijfers, vooral voor Frankrijk, Italië en de Verenigde Stateb.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier