Marktenoverzicht: Het is al palladium dat blinkt voor Umicore
Het gesplitste aandeel van Umicore profiteerde van de rally van de palladiumprijs. De vastgoedbelegger in Nederland dreigt een verrassende belasting op zijn dak te krijgen.
De meeste Europese beurzen zijn met een bescheiden klim aan de week begonnen. Brussel ontbrak op de afspraak, vooral door het verlies van de zwaargewichten Engie (-0,83%) en KBC (-0,73%). De Bel-20 sloot 0,22 procent lager.
Umicore (+0,84%) was een van de uitblinkers van de dag. De materiaaltechnologiegroep ging er optisch nochtans fors op achteruit bij de openingsbel. De koers ging de helft lager van 75,25 euro vrijdagavond naar 37,63 euro, na de splitsing van het aandeel. Op die manier maakt het bedrijf een einde aan het anachronisme dat elk aandeel twee stemrechten gaf. Nu geldt dus: één aandeel, één stem.
De sterke winst van Umicore volgde op een stijging van de palladiumprijs. Het metaal steeg voor het eerst in ruim vijftien jaar boven 1000 dollar per ounce. Palladium is een van de sterkst presterende grondstoffen dit jaar en noteert bijna de helft hoger dan op Nieuwjaarsdag. Eind vorige maand stond de palladiumprijs al in de belangstelling, toen die voor het eerst sinds de jaren dertig boven de platinaprijs uitsteeg.
Het verschil tussen beide metalen toont goed de ingrijpende verschuivingen in de autosector. Platina wordt gebruikt in katalysatoren voor dieselwagens, palladium in die voor benzinewagens. Door het schandaal met vervuilende dieselmotoren zijn benzinewagens vrij populair. Dat veroorzaakt een sterke stijging op de palladiummarkt, die al een tekort kende. Umicore profiteert van de scherpe prijsstijging, omdat het palladium haalt uit het elektronische afval dat het verwerkt op de site in Hoboken.
Nederlandse beleggers ondervonden wat de Belgische belegger al veel langer weet: in een regeerakkoord kan weleens een lelijk addertje onder het gras schuilen. Het nieuwe kabinet-Rutte III wil de dividendbelasting schrappen en kreeg daarvoor nog applaus bij alle beleggers. Maar nu blijkt dat de regering als compensatie het gunsttarief voor vastgoedaandelen overweegt te schrappen.
De Nederlandse vastgoedgroepen, die in ons land gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV’s) heten, betalen nu geen vennootschapsbelasting. Ook in België is de vastgoedsector vrijgesteld. Het idee is dat als die bedrijven hun winst volledig, of toch grotendeels, uitkeren, ze geen twee keer hoeven te worden belast: een keer op de winst en een keer op het dividend. Maar aangezien de dividendbelasting op schop gaat, zou dat beteken dat de vastgoedbedrijven helemaal geen belasting betalen. Dat zou misschien een te mooi cadeau zijn, zeker voor de vele buitenlanders die beleggen in Nederlands vastgoed.
Niet alleen Nederlandse spelers zoals Wereldhave en Vastned dreigen een onverwachte belastingfactuur in de bus te krijgen. De jongste tijd hebben ook heel wat Belgische vastgoedgroepen de oversteek gewaagd. Bij WDP, Aedifica en Xior maakt Nederlands vastgoed een stevige deel van de portefeuille uit.
Om de precieze impact in te schatten is het nog te vroeg. Zoals het een echt regeerakkoord betaamt, is de maatregel vaag geformuleerd in één zinnetje en moet hij later nog worden uitgewerkt. Bovendien zal er nog wel lobbymachine op gang komen tegen de beslissing, die de Nederlandse vastgoedsector plotsklaps fors minder interessant zou maken.
Vanaf dinsdag komt de internationale cijfertrein langzaam op gang. Vooral het rapport van Goldman Sachs zal aandacht krijgen. De prestaties van de iconische zakenbank verlopen de jongste tijd omgekeerd evenredig met de macht die haar wordt toegeschreven. Daarnaast zijn er de kwartaalrapporten van Danone, IBM en Johnson & Johnson.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier