Marktenoverzicht: Europa versnelt, China vertraagt
De Europese beurzen openden deze ochtend hoger, maar al snel werd duidelijk dat het een zesde verliesdag op rij zou worden. De Europese economie blijft nochtans op koers om dit jaar de snelste groei in een decennium neer te zetten. In het derde kwartaal klokte de economische groei in het eurogebied af op 0,6 procent. De economische cijfers uit China waren minder gunstig. De groei van de Chinese economie blijft iets onder de verwachtingen, wat vandaag vooral weegt op de koersen van de grondstofaandelen.
De Europese beurzen openden deze ochtend hoger, maar al snel werd duidelijk dat het een zesde verliesdag op rij zou worden. De Europese economie blijft nochtans op koers om dit jaar de snelste groei in een decennium neer te zetten. In het derde kwartaal klokte de economische groei in het eurogebied af op 0,6 procent.
Locomotief Duitsland kon een groei van 0,8 procent voorleggen. Zelfs een zwakker broertje als Italië pronkte met een groei van 0,5 procent. Op jaarbasis zijn dat groeicijfers van 2,5 procent. Een oververhitting van de Europese economie is nog niet aan de orde, omdat het herstel nog gepaard gaat met een opmerkelijk lage inflatie en milde loonstijgingen. Als ook de lonen en de consumptie zich bij het feestje voegen, dan liggen de beste jaren van deze conjunctuurcyclus nog in het verschiet.
Dankzij de lage inflatie krijgt de Europese Centrale Bank ruim de tijd om het bijzondere soepele geldbeleid af te bouwen. Een eerste renteverhoging is wellicht pas voor 2019. De euro liet zich niet onberoerd bij het gunstige economische nieuws en werd 0,9 procent duurder tegenover de dollar.
De economische cijfers uit China waren minder gunstig. De groei van de Chinese economie blijft iets onder de verwachtingen, wat vandaag vooral weegt op de koersen van de grondstofaandelen. Een vat ruwe olie werd 2,5 procent goedkoper.
De Eurostoxx 50 leverde 0,4 procent in. De Bel-20 daalde 0,57 procent, en werd daarbij niet geholpen door de uitkering van een interim-dividend van 1,6 euro bij AB InBev (-2,84%). De koers van AB InBev daalde wel meer dan dat dividend. Bekaert (-1,58%) en Aperam (-1,07%) zagen af door het minder goede nieuws uit China
De scheepvaartfamilie Cigrang heeft via haar Luxemburgse holding Châteauban een belang van 5,15 procent opgebouwd in Euronav(+0,78%). De tankerrederij is voor 16,6 procent in handen van de familie Saverys, de andere grote Antwerpse scheepvaartfamilie. Het is niet duidelijk wat welke plannen Cigrang met Euronav heeft.
Dankzij solide resultaten in het derde kwartaal kan RWE (-5,5%) de winstverwachting voor dit jaar bevestigen. Het Duitse nutsbedrijf hoopt in 2017 een onderliggende nettowinst van 1 tot 1,3 miljard euro te boeken.
Dat is 60 procent meer dan vorig jaar, toen het bedrijf geplaagd werd door bijzonder lage elektriciteitsprijzen. Dankzij het winstherstel is RWE met een koersstijging van ruim 85 procent dit jaar de sterkste stijger onder de Europese energieaandelen. Die koers hield dus al rekening met een bevestiging van de betere winstgevendheid, wat voor winstnemingen zorgde.
De handelsactiviteit en de Europese energieactiviteiten doen het fors beter dan vorig jaar, terwijl de bruinkool- en kerncentrales kampen met lagere marges. Die centrales genoten niet van de gestegen elektriciteitsprijzen, omdat de productie op voorhand tegen lagere prijzen was verkocht. Er is ook een toenemende bezorgdheid over de toekomst van de bruinkool- en steenkoolcentrales van RWE, omdat de uittredende Duitse regering, en wellicht straks ook de nieuwe Duitse regering, de uitstoot van broeikasgassen wil verminderen door een aantal van die centrales te sluiten.
RWE heeft een capaciteit van 10 GW aan bruinkoolcentrales in portefeuille, goed voor de helft van de Duitse capaciteit aan bruinkoolcentrales. RWE roept de regering op een evenwicht te bewaren tussen de bevoorradingszekerheid voor de Duitse economie en de milieudoelstellingen.
Vodafone (+5,5%) is nog maar toe aan de halfjaarcijfers, maar die mochten gezien worden. De bedrijfscashflow steeg in de eerste helft van het jaar met 13 procent tot 7,4 miljard euro. Het Britse telecombedrijf trekt de verwachtingen voor het hele jaar op. De bedrijfscashflow zou dit jaar met 10 procent aandikken in plaats van de eerdere prognose van 4 tot 8 procent. Aan de basis van de betere resultaten ligt de stijgende vraag naar breedband en mobiele data. Steeds meer klanten maken gebruiken van mobiele netwerken ter vervanging van wifi.
Woensdag is het in Brussel uitkijken naar de koersreactie op de kwartaalcijfers van Aedifica en Sioen. In de Verenigde Staten worden verse inflatiecijfers gepubliceerd die indicatief kunnen zijn voor het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier