Marktenoverzicht: Euro houdt Europese beurzen aan de ketting
Op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar ging de euro met de aandacht lopen. De verdere stijging van de eenheidsmunt is, net zoals tijdens de eindejaarsdagen, een blok aan het been van de Europese beurzen, die geen vervolg wisten te breien aan het Aziatische beursfeestje van afgelopen nacht.
Ook de verder stijgende olieprijs, onder meer door de onrust in Iran, weegt op het sentiment. Een vat Noordzee-olie kost intussen meer dan 67 dollar. De Bel-20 sloot uiteindelijk af met een kleine winst van 0,04 procent. De exportgerichte Duitse beurs verloor 0,36 procent.
De euro is opnieuw meer dan 1,2 dollar waard, het hoogste peil in drie jaar. De euro wint waarde in het spoor van de op dreef gekomen Europese economie. Verse indicatoren tonen dat de Europese industrie blaakt van vertrouwen. De eurozone profiteert van de stijgende binnenlandse vraag én van de sterke mondiale vraag. De orders stegen in december het meest in zeventien jaar. Vooral de stijgende vraag naar investeringsgoederen is een bijzonder positief signaal. Aantrekkende bedrijfsinvesteringen geven de expansie een duurzaam karakter.
Door de hoogconjunctuur in Europa vragen steeds meer beleggers zich af of de Europese Centrale Bank (ECB) haar expansieve beleid mogelijk sneller dan verwacht zal afbouwen. Die speculatie op een koerswijziging bij de ECB voedt de waardestijging van de euro. Ook de meeste langetermijnrentevoeten Europa stegen een handvol basispunten.
De stijgende koers van de euro ten opzichte van de dollar is niet allen te wijten aan de kracht maar ook aan de zwakte van de dollar, die vandaag ten opzichte van alle belangrijke munten terrein verloor.
Investeerders denken niet dat de pas goedgekeurde Amerikaanse belastingverlaging de dollar een nieuw elan zal geven, omdat die hervorming al in de koersen verrekend zat. Beleggers kijken uiteraard wel naar het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank om de dollarkoers te doorgronden. De visie wint veld dat de Fed dit jaar minder dan verwacht de rente zal verhogen, omdat de Amerikaanse kerninflatie hardnekkig laag blijft. Een klassieke winnaar van een zwakke dollar is het goud, dat een twaalfde winstdag op rij wist te boeken.
Ahold Delhaize (+ 0,08 %) is vandaag begonnen met een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen. Zoals in november aangekondigd zal de warenhuisketen dit jaar voor 2 miljard euro eigen aandelen inkopen en vernietigen. Dat is een kleine 10 procent van de huidige beurskapitalisatie. Ahold Delhaize keert op die manier de overtollige cash uit aan de aandeelhouders. Het bedrijf beschikt voor een vrij sterke balans en genereert omvangrijke vrije cashflows. Deze cashflow zou in 2017 uitkomen op 1,6 miljard euro. Dat geld kan worden gebruikt om schulden af te bouwen of om uit te keren aan de aandeelhouders.
Deutsche Bank plakte vandaag het advies ‘houden’ op het aandeel. De inkoop van eigen aandelen ondersteunt de koers, maar de bank wijst op de scherpe concurrentie in de Verenigde Staten, zeker sinds Amazon de fysieke distributiemarkt op trok door Whole Foods over te nemen.
De Britse oliereus BP (-0,99 %) heeft 1,5 miljard dollar afgeboekt op de Amerikaanse belastingkredieten die nog op de balans staan. Door de verlaging van de vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten zijn die kredieten minder waard geworden. Op lange termijn zal de nettowinst van BP wel positief beïnvloed worden door de verlaging van de vennootschapsbelasting.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier