Marktenoverzicht: derde verliesdag op rij voor Europese beurzen
De escalerende verbale oorlog tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un blijft de Europese beurzen beheersen en zorgt voor een derde verliesdag op rij.
De positieve start van de handel op Wall Street door een verzwakkende dollar na een tegenvallend inflatiecijfer kon de verliezen op de Europese beurzen maar in beperkte mate milderen.
Er waren vooral ook stevige verliezen in de Europese grondstoffensector vandaag. Uitspraken van de China Steel Industry Association dat de recente stijging van de futures voor de staalprijzen niet gedreven werden door productiebeperkingen of stijgingen in de vraag, deden de koersen van de bedrijven in de staal- en ijzerertssector meerdere procenten verliezen. Onder hen ook ArcelorMittal (-4,6%) en Aperam (-2,9%), de grootste daler in de Bel-20-index.
Ook op mindere beursdagen zijn er toch nog stijgers te vinden. Jensen Group (+1,3%) kon terecht aan de wetten van de zwaartekracht ontsnappen na de publicatie van sterke halfjaarcijfers. De omzet nam met 5,5 procent toe, maar de winst deed dat met 17 procent en het orderboek is 15 procent meer gevuld dan twaalf maanden geleden. Dat groeiverhaal in de wasserijsystemen dat steunt op meer internationaal toerisme en meer rust- en verzorgingsbedden door de vergrijzing houdt dus aan.
Ondanks een beter dan verwachte start op Wall Street waren er toch zwaar negatieve uitschieters. Daaronder Snap (-13,1% bij de start op Wall Street), de eigenaar van de populaire app bij jongeren Snapchat. Zowel de toename van het aantal actieve gebruikers (7 in plaats van de verhoopte 9 miljoen) als van de omzet (181,7 miljoen dollar in plaats van de verwachte 185,8 miljoen dollar) bleef een stuk onder de analistenconsensus. Met een forse koersklap tot gevolg. De stormloop bij de beursgang van Snap enige tijd geleden was dus absoluut niet verstandig, want intussen staan we vele tientallen procenten lager.
Maandag kijken we uit naar de industriële productie in de Europese Unie en de economische groei in Japan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier