Marktenoverzicht: Banken en olie in uitverkoop
De beurzen beleefden een slechte dag door tegenvallende bedrijfsresultaten van BP, UBS en Infineon. Ook een nieuw duik van de olieprijs verzuurde het sentiment.
De prijs voor een vat Brent-olie daalde op een moment met 5 procent omdat een akkoord tussen Rusland en de OPEC om de productie te beperken op dit moment weinig waarschijnlijk is. De meeste Europese beurzen leveren ruim 2 procent, terwijl de Bel-20 de schade tot 1,5 procent kon beperken.
Binnen de Bel-20 kon Colruyt als enige het hoofd boven water houden. Het aandeel kostte zelfs even voor het eerst meer dan 50 euro. Solvay zet zijn duikvlucht voort in het spoor van de lagere olieprijs. De financiële waarden KBC en Delta Lloyd deelden in de aanhoudende koersmalaise van de Europese bankaandelen.
De fel gedaalde olieprijs snijdt dieper in het vlees van de grote westerse oliebedrijven dan gevreesd. BP (-8,6%) publiceerde vandaag als eerste de resultaten over het vierde kwartaal en over heel 2015, en de winstschade loopt hoog op. In het vierde kwartaal daalde de aangepaste winst met 91 procent, en dat bij een gemiddelde olieprijs van 44,7 dollar per vat. De grote boosdoener is natuurlijk de lage olieprijs, waardoor de exploratie-activiteiten in het vierde kwartaal in de rode cijfers doken. Maar ook de raffinagemarges staan onder druk, waardoor de winsten in de raffinage-activiteiten steeds minder de daling van de winsten in de exploratiebusiness compenseren. Dat belooft weinig goeds voor het eerste kwartaal van dit jaar. Over heel 2015 boekte BP een nettoverlies van 6,5 miljard dollar, maar dat is ook een gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. De afwikkeling van die calamiteit kostte BP vorig jaar 12 miljard dollar. De onderliggende vergelijkbare winst halveerde van 12,1 naar 5,9 miljard dollar. BP houdt vast aan zijn dividendbeleid, hoewel de operationele cashflow niet meer volstaat om zowel de investeringen als het dividend te financieren. Het bedrijf snijdt in de kosten, verkoopt activa en verlaagt fors het investeringsbudget om zich aan te passen aan een nieuwe realiteit van olieprijzen van minder dan 60 dollar per vat.
Ook Exxon Mobil (-2,6%) zag de nettowinst vorig jaar halveren, maar toch weet de Amerikaanse oliemajor nog als enige aan de verwachtingen te voldoen omdat de Amerikaanse raffinagebusiness wel bijzonder lucratief blijft. Het bedrijf schroefde vorig jaar het investeringsbudget met 20 procent terug, en dit jaar nog eens met 25 procent.
De koers van de Zwitserse bank UBS (-6,8%) kreeg een oplawaai na ontgoochelende resultaten over het vierde kwartaal. De inkomsten uit vermogensbeheer daalden met 47 procent en de winst uit de zakenbankdivisie kromp met 63 procent, waardoor beleggers vraagtekens plaatsen achter het winstpotentieel voor 2016. De Zwitsers mikken vooral op vermogensbeheer, maar het beheerde vermogen daalde met 3 miljard Zwitserse frank. De turbulentie op de financiële markten en de risicoschuwe houding van de klanten eisen duidelijk een tol. UBS zette in de eerste negen maanden van 2015 nochtans vrij sterke resultaten neer, zodat de winst over 2015 de hoogste is sinds 2010. Analisten krabben zich achter de oren waarom de resultaten van UBS schommelen tussen heel goed en heel slecht. De kapitaalpositie van UBS blijft heel solide, waardoor ook het dividendbeleid behouden kan blijven.
De Duitse chipfabrikant Infineon (-5,7%) kon een sterk vierde kwartaal afsluiten, maar het lopende kwartaal belooft moeilijker te worden met een omzetgroei van amper 3 procent. Met zijn sterke positie in autochips is Infineon een concurrent van het Belgische Melexis.
D’Ieteren Auto, de dochter van D’Ieteren (-2%) die de merken van Volkswagen invoert op de Belgische markt, ziet het marktaandeel verder dalen. Dat bedraagt nu nog 19,1 procent tegenover nog 22,4 procent in oktober. De automobielfederatie Febiac voorspelt dat de autoverkoop dit jaar met 2 procent stijgt.
De vastgoedvennootschap Wereldhave Belgium (+2%) zag vorig jaar de huurinkomsten fors stijgen, onder meer door de overname van een winkelcentrum in Kortrijk. Het aandeel noteert met een premie van 20 procent ten opzichte van de intrinsieke waarde.
In de VS kon de pakjesleverancier UPS (+0,8%) toch nog een positieve noot laten horen. De vierdekwartaalcijfers waren verrassend goed, omdat de Amerikanen steeds meer pakjes versturen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier