Marktenoverzicht: Argenx, de bitcoin van biotechland
In de aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank van morgen sloten de beurzen vandaag met lichte winsten af. In de Verenigde Staten stegen de producentenprijzen in november met 3,1 procent op jaarbasis, conform de verwachtingen. In het Verenigd Koninkrijk steeg de inflatie in november tot 3,1 procent. In Duitsland daalde het economisch sentiment iets meer dan verwacht, wat te maken kan hebben met de moeilijke regeringsvorming.
De prijs voor een vat Noordzee-olie (de Brent) is gestegen tot het hoogste peil sinds juni 2015. De directe aanleiding is een scheurtje in een Schotse pijpleiding die een cruciale rol speelt op de wereldoliemarkt. De pijpleiding wordt niet alleen gesloten voor enkele weken, het incident verstoort ook de prijsvorming op de oliemarkt.
De Bel-20 schreef er 0,36 procent bij. JP Morgen plakt een licht hoger koersdoel van 28 euro op bpost, dat vandaag zijn CFO onverwacht zag vertrekken. Galapagos moest de winst van gisteren opnieuw inleveren.
Beleggers blijven verlekkerd op Argenx (+16,75%), dat gisteren aankondigde 150 miljoen vers kapitaal op te halen. Het Gentse biotechbedrijf verzilvert dus meteen de publicatie van sterke onderzoeksresultaten. Gisteren maakte Argenx bekend dat het een doorbraak boekte met een medicijn dat een zeldzame spierziekte kan behandelen. In een fase 2-studie op 24 patiënten bleek driekwart positief te reageren op het medicijn ARGX-113. Die doorbraak vergroot de kans dat Argenx het geneesmiddel tegen 2021 naar de markt kan brengen.
De beurskoers reageerde gisteren uitbundig op die doorbraak, ook omdat ARGX-113 mogelijk nog twee andere aandoeningen kan behandelen. Onderzoeksresultaten daarover worden volgend jaar verwacht. De koersstijging van 56 procent gisteren tilde de marktkapitalisatie naar ongeveer 1 miljard euro. Dat maakt het voor het bedrijf een stuk goedkoper om vers kapitaal op te halen, een kans die het dus meteen benut.
Argenx start via zijn beursnotering op Nasdaq een kapitaalverhoging in de VS op om 150 miljoen dollar op te halen. Eind september had Argenx een comfortabele cashpositie van 162 miljoen euro. Met het geld wil Argenx de onderzoekspijplijn verder ontwikkelen en commercialiseren. Beleggers geloven in deze strategie, want het aandeel won vandaag nog eens 16 procent.
Sectorgenoot Ablynx (+0,12%) publiceerde bijkomende resultaten van de geslaagde fase 3-studie voor Capla, een potentieel geneesmiddel tegen een zeldzame bloedziekte. De resultaten bevestigen dat het middel de levenskwaliteit van de patiënten gevoelig verbetert.
Ageas (-0,11%) doet een nieuwe poging om het puin van het Fortis-verledendefinitief te ruimen. De verzekeraar trekt met een nieuw akkoord naar het hof van beroep van Amsterdam. Ageas schikte vorig jaar voor 1,2 miljard euro met een aantal claimorganisaties als schadevergoeding voor de misleiding van de aandeelhouders in aanloop naar de val van Fortis in 2008.
Het hof van beroep van Amsterdam verwierp dat akkoord, onder meer omdat beleggers die zich niet hadden aangesloten bij een van de claimorganisaties, niet dezelfde schadevergoeding zouden krijgen. Ageas doet nu een ultieme inspanning van 100 miljoen euro extra voor een sluitende schikking. Dat heeft geen impact op de resultaten en de solvabiliteit van Ageas, omdat die extra kosten al als voorziening zijn geboekt in het derde kwartaal van 2017.
Francis Van Eeckhout bouwt zijn belang in Deceuninck (+0,89%) verder op. De ondernemer heeft 3 miljoen aandelen bijgekocht en heeft nu 28,5 procent van Deceuninck in handen.
Bommetje op de mondiale vastgoedmarkt. Unibail-Rodamco (-4,06%), Europa’s grootste uitbater van winkelvastgoed, koopt zijn Australische sectorgenoot Westfield voor 15,8 miljard dollar. Westfield boekt 70 procent van zijn inkomsten uit Amerikaans winkelvastgoed. Het bedrijf heeft ook een stevige voet aan de grond in Londen.
De overname past in de consolidatiegolf in de sector. Winkelcentra krijgen zware concurrentie van e-commerce en kampen met een toenemende leegstand. De eigenaars staan onder druk om hun centra een nieuw elan te geven. Groot is daarbij beter om de consument te lokken. De vastgoedbedrijven streven naar schaalgrootte om te kunnen investeren in grotere winkelcentra. Unibail-Rodamco moet wel stevig in de buidel tasten voor Westfield, want het betaalt 22 keer de bedrijfscashflow van Westfield. De aanhoudend lage rentevoeten hebben de prijzen van (winkel)vastgoed de hoogte in gejaagd, en de rendementen op huurinkomsten naar beneden.
Nog meer overnamegeweld vinden we in de IT-sector. Het Franse Atos(+7,14%) doet een bod van 4,3 miljard euro op het Nederlandse Gemalto om een Europese leider te worden in cyberveiligheid, digitale technologieën en betaaldiensten. Het bod ligt 36 procent boven Gemalto’s slotkoers van maandag en heeft daarom een grote kans op slagen.
Morgen
Woensdag zal de aandacht vooral gaan naar het rentebesluit en het bijbehorende commentaar van de Amerikaanse centrale bank. D’Ieteren roept de investeerders bij elkaar in Londen. De Duitse distributiegroep Metro publiceert jaarcijfers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier