Maatregelen ECB halen financiële sector weg van de rand van de afgrond
Voor de zoveelste keer op rij heeft de ECB volgens professor Stefan Duchateau de Europese financiële meubelen weten te redden, nu met de formele belofte om met ongelimiteerde volumes staatsobligaties op te kopen, waar en wanneer dit nodig mocht blijken.
Nu is dat natuurlijk niet letterlijk te nemen maar enkel bedoeld om eventuele speculanten definitief af te schrikken. Een volumelimiet zou immers anders als een rode lap op een stier werken.
Nu weet je als speculant niet wat het financiële potentieel van de tegenstander is en ben je vandaar minder snel geneigd shortposities in te nemen op zuiderse obligaties.
Deze maatregel was reeds lang verwacht, maar de afkondiging ervan wist toch nog een stevige scheut optimisme toe te dienen aan de financiële markten. Zeker de zeer laag gewaardeerde Europese beurzen wisten dit goede nieuws naar waarde te schatten.
Ingreep van de ECB kan slechts tijdelijk soelaas bieden
De ECB zet hiermee een verdere pas op een bijzonder succesrijk parcours dat in november 2011werd ingezet toen de pas verkozen Voorzitter Draghi de moedige beslissing nam om de europese banken te overspoelen met liquiditeit zodat de systeemcrisis zich niet kon verder zetten.
Hoogste tijd overigens, vermits de financiële sector in Europa op de rand van de afgrond stond en dreigde te imploderen onder het gewicht van de substantiële verliezen op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties, de slechte financiële regelgeving en een enerverende politieke impasse.
Iedere waarnemer beseft echter dat dergelijke ingrepen van de ECB- hoe verantwoord zij op dit moment ook zijn – slechts tijdelijk soelaas kunnen bieden en moeten opgevolgd worden door structurele ingrepen om de verschillen economische efficiënte van de verschillende lidstaten weg te werken – of ten minste terug te brengen tot een aanvaardbaar niveau.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier