Danny Reweghs
‘Maatregelen centrale banken lijken vijgen na Pasen’
Recent hebben de centrale banken zich weer geroerd. Enkele dagen geleden nog stelde voorzitster van de Amerikaanse centrale bank Janet Yellennog dat de Federal Reservevoorzichtig diende om te springen met renteverhogingen. Maar of hun maatregelen nog de gewenste effecten hebben, durven we meer en meer betwijfelen.
Die maatregelen lijken ons steeds meer spreekwoordelijk te gelijken op de vijgen na Pasen. Of zoals onze noorderburen zeggen ‘mosterd na de maaltijd’.
Achter de feiten aan
De maatregelen van de centrale banken lijken ons steeds meer spreekwoordelijk te gelijken op de vijgen na Pasen”
Vijgen waren vroeger nooit vers hier in het noorden, maar kwamen altijd gedroogd uit het Turkse Rijk op de markt. Gedroogd fruit mocht men in de 40-daagse katholieke Vastentijd wel eten. Maar soms kwamen de leveringen té laat. Pas na Pasen. En na Pasen mocht men weer van alles eten en wilde niemand nog gedroogde vijgen eten.
Zo was ongetwijfeld een van de doelstellingen van de Europese Centrale Bank met de verruiming van de monetaire versoepeling (van 60 naar 80 miljard EUR per maand) de euro te doen verzwakken, maar ook de ECB moet ontgoocheld vaststellen dat de euro in waarde is gestegen ten opzichte van de dollar sinds de aankondiging van de bijkomende maatregelen. Veder leeft het besef dat men niet ongelimiteerd de rente negatief kan maken als men het Europees banksysteem niet opnieuw in de problemen wil brengen.
Terugkerend optimisme
Ondanks de toegenomen reserves ten aanzien van de politiek van de centrale banken konden vanaf het dieptepunt in februari de Europese beurzen in maart een herstel van 10 à 15 procent laten optekenen. De Amerikaanse beursindices waren niet zo diep weggezakt en konden het eerder opgelopen verlies al weer goed maken. Dat heeft de bezorgdheid en ongerustheid weer naar de achtergrond gedreven.
In de VS registreert men hoeveel beleggingsnieuwsbrieven er positief en negatief gestemd zijn omtrent de beurzen. Halfweg maart steeg het aantal optimisten (‘bullish’) in amper één week tijd terug van 39 tot 44 procent, het hoogste cijfer van 2016 tot nog toe en al de zevende week van de voorbije acht dat er van een toename sprake is. Terwijl het aantal pessimisten zakte van 35 naar 30 procent.
Het verschil tussen optimisten en pessimisten nam zodoende toe tot 14 procent. Het hoogste cijfer van afgelopen half jaar is daar ruim 18 procent en was net voor de beurzen aan hun terugval begonnen.
Oppassen geblazen
Logisch dat de appetijt weer toeneemt om aandelen bij te kopen in een omgeving van zeer lage rente
Logisch dat de appetijt weer toeneemt om aandelen bij te kopen in een omgeving van zeer lage rente. Terwijl we toch eerder voorstander zijn van net het risico van de beleggingsportefeuille te verminderen. We blijven de huidige herstelbeweging op de aandelenmarkten zien als een kans voor beleggers met zware gewichten in aandelen om die aandelenposities af te bouwen en een stevige(re) kaspositie op te bouwen en te diversifiëren naar goud (en zilver), waarvan we denken dat we begonnen zijn aan een nieuwe stierenmarkt (haussemarkt; stijgende beurstendens), terwijl we blijven vrezen voor een trendommekeer richting berenmarkt (baissemarkt; dalende beurstrend) op de westerse aandelenmarkten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier