KBC haalt Bel-20 onderuit
De beurs van Brussel bleef achter op haar Europese broertjes, na tegenvallende cijfers van zwaargewicht KBC. EVS en Kinepolis kwamen wel met een sterk rapport.
De Bel-20 beleefde niet zijn meest gelukkige dag. De korf met de voornaamste Belgische aandelen sloot 1 procent lager, terwijl de rest van Europa nauwelijks terrein prijs gaf. De EuroStoxx50, een graadmeter met de belangrijkste aandelen uit de eurozone, prijkte bij de slotbel amper 0,1 procent lager.
Het verlies van de Brusselse sterindex kwam vooral op rekening van KBC, dat 8 procent onderuit ging. De bank-verzekeraar boekte in het vierde kwartaal 862 miljoen euro winst, een pak meer dan een jaar eerder, maar wel fors minder dan analisten hadden voorspeld. Het slechte resultaat valt deels te verklaren door een afschrijving op de Slovaakse en Bulgaarse dochter, maar ook zonder uitzonderlijke min- of meerwaarden dook KBC onder de lat met zijn cijfers. En ook de sombere prognose speelde het aandeel parten. “De aanhoudend lage rentevoeten blijven een uitdaging”, zei topman Johan Thijs. “En de volatiliteit van de financiële markten vormt een uitdaging voor de provisie-inkomsten.”
Beter nieuws was er van EVS. De specialist in beeldservers eindigde het jaar beter dan verwacht. De omzet over het vierde kwartaal lag 40 procent hoger dan een jaar eerder. En dankzij de kostenbesparingen vertaalde zich dat in een nog sterkere stijging onderaan de resultatenrekening. De nettowinst lag ruim de helft hoger dan een jaar eerder. De sterke kwartaalcijfers konden het tegenvallende 2015 wel niet meer rechttrekken. Over heel het jaar is de omzet 10 procent gedaald, wat beter is dan topvrouw Muriel De Lathouwer bij het vorige kwartaalrapport in het vooruitzicht stelde. Opgetogen beleggers stuurden het aandeel 10 procent hoger. Vooral het orderboek, dat al voor 50 miljoen euro gevuld is dit jaar, spreekt tot de verbeelding. Traditioneel presteert EVS beter in de even jaren, wanneer grote sportevents zoals de Olympische Spelen op de agenda staan. Maar De Lathouwer tempert de verwachtingen. Ze waarschuwt dat de televisiesector nog volop in beweging is en de technologie razendsnel evolueert, wat klanten voorzichtig maakt om veel te investeren.
Ook Kinepolis (+5%) kon duidelijk op de instemming van de belegger rekenen. De bioscoopuitbater had in de woorden van topman Eddy Duquenne een “topjaar” met 15 procent meer omzet en een stijging van de courante winst met 21 procent. En de belegger profiteert daar mee van: het dividend stijgt met 15,9 procent naar 0,8 euro. Daarmee keert Kinepolis de helft van zijn winst uit. Het succesrecept is genoegzaam bekend. Het bedrijf weet elk jaar wat meer winst te puren uit zijn bezoekers. Minder voor de hand liggend is dat Kinepolis er blijkbaar zonder veel problemen in slaagt zijn ‘Belgisch’ recept over te zetten naar de landen waar het de voorbije jaren bioscoopcomplexen overnam. Beleggers geloven dan ook dat de groei bij Kinepolis nog niet op zijn laatste benen loopt. Enige minpuntje in het rapport, dat voor het overige moeiteloos de verwachtingen klopt, is dat Kinepolis een provisie van 9,4 miljoen euro opzijzet voor de belastingdeal met de Belgische overheid die mogelijk naar de prullenmand wordt verwezen. De Europese Commissie brandmerkte die zogenaamde rulings onlangs als ongeoorloofde staatssteun, en eist dat de betrokken bedrijven het geld terugbetalen. Kinepolis zet voor de zekerheid dat geld maar al opzij.
Europees sprong de sterke prestatie van Air France-KLM (+10%) in het oog. De luchtvaartgroep wist in 2015 voor het eerst in vijf jaar winst te boeken, en zelfs meer dan verwacht, met dank aan de lage olieprijs en goedkope kerosine. Onderliggend blijft het bedrijf kampen met concurrentieproblemen: in Europa van lagekostenmaatschappijen, internationaal vooral van nieuwe spelers uit het Midden-Oosten. Het management herhaalde dan ook dat de productiviteit de hoogte in moet, wat betekent dat het personeel moet inleveren. In het recente verleden was de sociale rust bij Air France soms ver te zoeken. Denk aan de hr-directeur die vorig jaar letterlijk het hemd van het lijf werd gescheurd. De vraag is dan ook of wilde stakingen zoals in 2014 opnieuw op de resultaten zullen wegen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier