Janet Yellen praat beurzen hoger
Wereldwijd trekken de beurzen zich op aan de woorden van Janet Yellen, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed).
Tijdens een speech gisterenavond in New York benadrukte Yellen meermaals dat de Fed voorzichtig te werk zal gaan bij een verdere verhoging van de beleidsrente. Terwijl de Fed in december nog vier renteverhogingen van 25 basispunten voor ogen had voor dit jaar, houdt de Fed het wellicht bij twee van 25 basispunten. Voor beleggers klinkt dit als muziek in de oren. De voorbije weken hadn een aantal leden van de Fed nog gepleit voor een krapper geldbeleid, maar Yellen zet nu de puntjes op de i door voor voorzichtigheid te pleiten. De beurzen en grondstoffen winnen veld, terwijl de dollar terrein prijs geeft en de langetermijnrentes dalen. De Europese beurzen koersen gemiddeld 1,5 procent hoger.
Yellen benadrukt ook dat het pad van renteverhogingen afhankelijk blijft van de gang van zaken in de economie. Het basisscenario van de Fed is nochtans onveranderd. Yellen verwacht dat de inflatie op middellange termijn omhoog kruipt naar 2 procent en dat de Amerikaanse werkgelegenheid zal verbeteren, wat een geleidelijk krapper geldbeleid rechtvaardigt. Maar in vergelijking met december werpt de recente turbulentie op de financiële markten, de daling van de olieprijs, de sterke dollar en de zwakke conjunctuur in de groeilanden een lange schaduw over dit basisscenario. Vandaar dat Yellen liever even de kat uit de boom kijkt. Het is duidelijk dat de Fed enkel zal overgaan tot een volgende renteverhoging als alle lichten op groen staan.
Het is opvallend hoe Yellen de ontwikkelingen buiten de VS in de gaten houdt bij de afstemming van het Amerikaanse geldbeleid. Ze verwijst expliciet naar het delicate transitieproces van de Chinese economie en de daarmee gepaard gaande risico’s voor de wereldeconomie. De Fed houdt ook nauwgezet de olieprijs in het oog, omdat een te lage olieprijs een aantal olie-uitvoerende landen en energiebedrijven in zware moeilijkheden kan brengen, wat ook een tol zou eisen van de Amerikaanse economie. Kortom, de Fed gedraagt zich meer dan ooit als de centrale bank van de wereld, die beseft dat zelfs de Amerikaanse economie geen eiland van voorspoed kan blijven als de rest van de wereldeconomie hapert. Dat stelt de financiële markten gerust, precies omdat de wereldeconomie nog niet klaar is voor een te krap Amerikaans geldbeleid en een te sterke dollar.
Het belangrijkste bedrijfsnieuws viel in Duitsland te rapen. De Duitse distributiereus Metro (+11,5%), in België actief met de ketens Makro en Media Markt, wil zich tegen midden 2017 opsplitsen in twee bedrijven. De elektronicadochters blijven onder de vleugels van de moederholding, terwijl de groothandelsactiviteit wordt ondergebracht in een nieuwe vennootschap. De synergie tussen beide activiteiten is minimaal, terwijl de nieuwe ondernemingen elk hun eigen strategie kunnen uitwerken. Beleggers juichen de operatie toe omdat Metro gezien werd als een weinig doorzichtige holding. Zulke holdings noteren met een fikse korting op de beurs. De operatie wordt ook mogelijk omdat Metro de voorbije jaren het blazoen heeft opgepoetst. De focus kwam te liggen op de kernactiviteiten, terwijl de portefeuille werd gestroomlijnd via bijvoorbeeld de verkoop van Galeria Kaufhof in 2015. Metro Cash & Carry boekt al tien kwartalen op rij een lichte omzet- en winstgroei, ondanks de harde concurrentie tussen de retailers en het moeilijke economische klimaat. Ook elektronicadochter Media-Saturn ziet al zes kwartalen op rij de omzet stijgen en kan pronken met het hoogste marktaandeel in haar geschiedenis.
Het Belgische Fountain, een verdeler van koffieautomaten voor bedrijven, schrijft opnieuw met zwarte cijfers. In 2014 werd nog een monsterverlies van 15,3 miljoen euro geboekt, vooral als gevolg van boekhoudkundige afschrijvingen op goodwill, maar vorig jaar boekte het bedrijf een winst van 204.000 euro. De omzet daalde weliswaar met 1,9 procent tot 30,4 miljoen euro, maar dankzij een strikte kostenbeheersing laat zowel de bedrijfscashflow als de nettowinst een gevoelige verbetering zien. Het bedrijf kon ook de nettoschuld afbouwen tot 8,7 miljoen euro, zodat deze schuld nog 2,5 keer de bedrijfscashflow bedraagt. Het management staat nu voor de uitdaging de omzet nieuw leven in te blazen. Het bedrijf heeft er vertrouwen in en signaleert dat de commerciële initiatieven de volgende jaren tot omzetgroei moeten leiden. In 2014 bengelde het bedrijf nog aan de rand van de afgrond. Een agressief expansieplan sloeg diepe gaten in de resultaten en de financiële reserves. Via een kapitaalverhoging, waarop ook Marc Coucke intekende, en een wissel van CEO kreeg het bedrijf een nieuwe kans.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier