VS zijn een tweede zorgenkind voor LVMH

PARIS, FRANCE - JANUARY 23: A guest wears a brown coat, a Vuitton bag, outside Chanel, during the Haute Couture Spring/Summer 2024 as part of Paris Fashion Week on January 23, 2024 in Paris, France. (Photo by Edward Berthelot/Getty Images) © Getty Images

De kwartaalupdate van het grootste luxeconcern ter wereld geeft reden voor extra bezorgdheid. Van de lichte verbetering in het voorgaande kwartaal blijft weinig over. Voor de zoveelste keer in de afgelopen twee jaar zijn de resultaten aanleiding voor een stevige koerssmak. De koers opende 8 procent lager.

Na China is er nu een tweede zorgenkind naar voren gekomen. In de Verenigde Staten daalde de omzet in het eerste kwartaal organisch (zonder rekening te houden met overnames of desinvesteringen of wisselkoersen) met 3 procent, terwijl de markt mikte op een stijging met 1,1 procent.

LVMH slaagt er dus maar niet in aan te knopen met groei in een globale economische omgeving die steeds ongunstiger wordt. Een jaar geleden klonk het nog dat er een normalisering van de verkoop van luxegoederen was, na de dip door de coronapandemie en het daarop volgende abnormaal forse herstel. Intussen is de situatie overduidelijk ongunstig geëvolueerd.

Extra zout in de wonde is dat de organische omzet bij de cruciale afdeling leder en modewaren nog meer gedaald is (-5%) dan het groepsgemiddelde. Het toont aan dat de mindere periode nog niet voorbij is. De omzet in het eerste kwartaal van 2025 bedroeg 20,31 miljard euro, een stuk onder de analistenconsensus van 21,14 miljard euro en 1,9 procent onder het cijfer van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Alle regio’s blijven onder de verwachtingen. Europa wist organisch toch nog groei (+2%) op te tekenen, terwijl Japan (-1%), de VS (-3%) en de rest van Azië (exclusief Japan; -11%) al in het krimpscenario zitten. Japan was lange tijd de snelgroeiende regio doordat Chinese toeristen daar goedkoper hun luxe-aankopen doen. Dat ook daar een einde aan gekomen is, hadden de analisten niet zien aankomen. Zij hadden gemiddeld een stijging met 4,3 procent verwacht.
De zwakte van de divisie wijnen en sterke dranken is een terugkerende tegenvaller, mede door zwakke verkoopcijfers in China. Op jaarbasis is was er een organische krimp van 9 procent. Een even grote tegenvaller was de krimp van 5 procent bij de afdeling leder en modewaren, die in 2024 nog 48,4 procent van de groepsomzet en zelfs 77,8 procent van de bedrijfswinst leverde. Dat biedt geen leuk vooruitzicht voor het halfjaarresultaat. Vorig jaar nam de ebit al met 10 procent af en het ziet ernaar uit dat het minstens evenveel wordt.

De andere afdelingen konden de schade tot het minimum beperken. De divisie selectieve retailing (keten van taksvrije winkels), in 2024 nog de sterkhouder, zag de groei stokken. Er was een organische omzetafname van 1 procent. Eenzelfde cijfer zien we voor de afdeling parfums en cosmetica, waar Rihanna’s J’adore-parfum het omzetverlies beperkt houdt. De enige afdeling die echt standhield, was de divisie uurwerken en juwelen.

Conclusie

De aandelenkoers van LVMH, het eerste Europese concern dat erin slaagde 500 miljard dollar beurswaarde bijeen te krijgen, zit sindsdien al twee jaar in een dalende tendens. Zowat 45 procent van de beurswaarde is verloren gegaan. De mindere periode in de luxesector is nog niet voorbij. Daarvoor is de toestand in twee cruciale markten, China en de VS, te ongunstig. LVMH blijft een topbedrijf. Tegen 20 keer de verwachte winst over 2025 en 19 keer de verwachte winst over 2026 is de waardering weer redelijk, maar het aandeel is nog geen koopje. Daarom behouden we het neutrale advies.

Doe mee aan de Beleggers Challenge: beleg fictief geld en win 10.000 euro

Advies: houden/afwachten
Risico: laag
Rating: 2A

Koers: 488,5 euro
Ticker: MC FP
ISIN-code: FR0000121014
Markt: Euronext Parijs
Beurskapitalisatie: 244,26 miljard euro
K/w 2024: 20
Verwachte k/w 2025: 20
Koersverschil 12 maanden: -37%
Koersverschil sinds jaarbegin: -23%
Dividendrendement: 2,6%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content