Vodafone publiceerde vorige maand de cijfers van het gebroken fiscaal boekjaar 2025. Echte verrassingen waren er niet. Het strategisch plan van in 2023, om de groei en de winstgevendheid op te krikken, werd wel verder uitgevoerd.
Vodafone zet in op het stroomlijnen van de groep door overtollige managementlagen te schrappen en activa te verkopen. In januari is de verkoop van de Italiaanse activa aan Swisscom afgerond en vorig jaar is Vodafone Spain verkocht aan Zegona.
Daardoor is de nettoschuld in twee jaar met 11 miljard euro gedaald, naar 22,4 miljard. Ook de schuldgraad verminderde, naar ongeveer 2 keer de verwachte onderliggende bedrijfswinst na leaseverplichtingen (ebitdaal). Dat cijfer zal de komende maanden weer lichtjes oplopen na de dividenduitkering en de inkoop van eigen aandelen. De telecomgroep streeft naar een verhouding nettoschuld tegenover ebitdaal van 2,25 tot 2,75.
Vodafone start met een nieuw inkoopprogramma van 2 miljard euro. Over het voorbije fiscaal boekjaar 2025 is voor 3,8 miljard euro aan de aandeelhouders uitgekeerd, waarvan 2 miljard via aandeleninkopen en 1,8 miljard euro in dividenden.
De jaarcijfers lagen grotendeels in lijn met de verwachtingen. Met 11 miljard euro is de ebitdaal met 2,5 procent op jaarbasis gestegen. De ebitdaal-marge daalde wel licht ,van 30 naar 29,2 procent. Netto was er 411 miljoen euro verlies door 4,5 miljard euro afschrijvingen op de boekwaarde van activa in Duitsland en Roemenië. Een jaar eerder bedroeg het nettoverlies nog 3,7 miljard euro. De vrije kasstroom kwam met 2,5 miljard euro wel iets boven de verwachtingen uit.
Door de lagere schuld daalden de rentelasten met 100 miljoen euro. Vodafone ontving ook 300 miljoen euro aan dividenden van Vantage Towers, dat eerder was afgesplitst.
Er werd vooral uitgekeken naar de prestatie in Duitsland, en die was niet onverdeeld positief. De Duitse markt levert 40 procent van de ebitdaal en een derde van de vrije kasstroom. Er is vooruitgang geboekt op het vlak van klantentevredenheid met het laagste klantenverloop ooit, maar de financiële resultaten bleven achter. De omzet daalde met 5 procent en de ebitdaal ging 12,6 procent achteruit, naar 4,4 miljard euro. Het management ziet de ebitdaal in de loop van het boekjaar wel verbeteren met een sterkere tweede jaarhelft.
Op de thuismarkt zal de fusie met Three UK op de korte termijn op de kasstromen wegen door investeringen in het netwerk en integratiekosten, maar de kostenbesparingen zullen wel oplopen naar 700 miljoen Brits pond op jaarbasis. Het Verenigd Koninkrijk was vorig boekjaar goed voor 14 procent van de ebitdaal. Dat zal toenemen.
Met een groei van 4 procent presteerde Vodafone Business beter dan het groepsgemiddelde. Vodafone mikt voor het lopende fiscaal boekjaar 2026 op een ebitdaal tussen 11 en 11,3 miljard euro en een vrije kasstroom tussen 2,6 en 2,8 miljard euro. Door de kleinere omvang van de groep na de activaverkopen halveert het dividend van 9 naar 4,5 eurocent.
Conclusie
De jaarcijfers lagen in lijn met de verwachtingen, maar Vodafone werd niettemin beloond met koerswinst. Duitsland blijft een pijnpunt en de positieve effecten van de herstructureringen en nieuwe investeringen laten nog op zich wachten. Dat zou dit boekjaar verandering in moeten komen. Het stroomlijnen van de groep gaat verder, wat dit jaar tot een hogere omzet en vrije kasstroom moet leiden. De financiële positie is al sterk verbeterd met een lagere schuldgraad. Tegen iets meer dan 5 keer de verwachte ebtida is Vodafone nog te goedkoop.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 73,54 pence
Ticker: VOD LN
ISIN-code: GB00BH4HKS39
Markt: London Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 18,3 miljard pond
K/w 2024: 24
Verwachte k/w 2025: 11
Koersverschil 12 maanden: -1%
Koersverschil sinds jaarbegin: +11%
Dividendrendement: 5,2%